• 044 500 330

Osmo hodočašće u Gvozdansko

Visoka je pokroviteljica Hodočašća u Gvozdansko i ove godine bila Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, čiji je izaslanik bio umirovljeni general Josip Štimac.
Izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića bio je župan Ivo Žinića.
Hodočašće u Gvozdansko odvija se u znak sjećanja i poštovanja na povijesni događaj iz šesnaestog stoljeća, kad su malobrojni branitelji ove utvrde odbili sve napade brojno i oružjem daleko nadmoćnijeg napadača. Svladala ih je tek glad, oskudica i studen, pa su turski vojnici Ferhat paše u zoru, 13. siječnja 1578. godine na obrambenim položajima zatekli smrznute branitelje. Zadivljenovom besprimjernom hrabrošću Ferhat paša je junacima osigurao kršćanski pogreb.
I osmo je Hodočašće počelo Svetom misom, koju je u župnoj crkvi Sv. Filipa i Jakova u Gvozdanskom, u zajedništvu sa sisačkim biskupom Vladom Košićem, služio pomoćni biskup zagrebački Ivan Šaško.
Održan je, nakon mise, i tradicionalni Mimohod u čast hrvatskim junacima Gvozdanskog.
Tijekom komemoracije, koja je potpom održana kod spomen obilježja u Gvozdanskom, položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Izaslanstvo Sisačko-moslavačke županije, u kojem je bila i zamjenica župana Anita Sinjeri-Ibrišević, predvodila je predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić.
U svom je obraćanju izaslanik premijera, župan Ivo Žinić uz ostalo rekao: „Gvozdansko mora biti simbol hrvatske. Neviđeno velejunaštvo koje su pokazali branitelji Gvozdanskog je nešto što se nikad u povijesti Hrvatske nije dogodilo. Došao sam se danas, zajedno sa svim hodočasnicima, pokloniti njihovoj žrtvi. Oni nisu ni po cijenu života htjeli napustiti svoju zemlju, svoj dom. To je poruka koju treba čuti i današnja Hrvatska. Posebice mnogi koji odlaze iz domovine. Naši preci nisu, ne žaleći život, napuštali domovina, a danas, na prvu teškoću mnogi kreću iz nje.
Hrvatska je država stvorena u krvi. 15 840 samo hrvatskih branitelja je uklesano u zavjetnoj crkvi Mati slobode u Zagrebu. Prevelika je to cijena. Zato moramo danas mladima prenijeti da vole svoju domovinu, da ne posustanu na prvoj prepreci. Nama Hrvatska ne može biti alternativa. Ona mora biti naša odrednica. Hrvatsku moramo zajedno graditi.“


 

 

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
 
zpd