• 044 500 330

Županija prijatelj djece

zpd categoryAkcijski program Saveza društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju „Županija – prijatelj djece“ provodi se u suradnji sa Uredom UNICEF-a za Hrvatsku, Udrugom gradova i Udrugom općina, s ciljem motiviranja tijela jedinica lokalne i regionalne samouprave, stručnih službi, ustanova za djecu, pravnih subjekata, udruga građana, roditelja i djece na potpunije i brže ostvarenje prava i potrebe djece priznatih u Konvenciji UN-a o pravima djeteta; a kao nastavno na projekt „Gradovi i općine-prijatelji djece“. Konkretna inicijativa za realizaciju ovog projekta pokrenuta je potpisivanjem Sporazuma o partnerstvu i suradnji između Saveza društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatske zajednica županija, 18. prosinca 2015. godine, nakon čega je uslijedilo osnivanje Radne skupine za izradu kriterija projekta koji se vrednuju od strane Središnjeg koordinacijskog odbora akcije, a koji potom dodjeljuje titulu „Županija-prijatelj djece“ na razdoblje od 5 godina s mogućnošću obnavljanja.
Djelatnici Sisačko-moslavačke županije tijekom protekle 2 godine putem suradnje sa svim relevantnim čimbenicima (jedinice lokalne samouprave, institucije, udruge, ustanove) kroz Koordinacijski odbor imenovan od strane župana predano rade na provedbi navedenog projekta, kako bi se u županiji u okviru postojećih mogućnosti briga o djeci i zadovoljenje potreba djece stavila među prioritete, na mjesto na kojem zaslužuje biti.


 AKTIVNOSTI:


 

Simboličnim bojanjem stabla u žuto u Petrinji obilježen početak donacijske kampanje Društva „Naša djeca“

Simboličnim bojanjem stabla u žuto u Petrinji obilježen početak donacijske kampanje Društva „Naša djeca“

Kreativnom radionicom u izvedbi fotografa i ambasadora projekta Damira Hoyke te djece iz Osnovne škole Mate Lovraka iz Petrinje, u ponedjeljak, 15.3.2021. započela je donacijska kampanja „Neka rane postanu samo ožiljci“ – psihosocijalna podrška djeci i roditeljima Banovine. Jedno je stablo u petrinjskom parku obojeno eko žutom bojom, koja simbolizira nadu i optimizam, toliko potrebnu ovom području i njegovim stanovnicima.

Obilježen Svjetski dan mentalnog zdravlja

Obilježen Svjetski dan mentalnog zdravlja

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je 10. listopada Svjetskim danom mentalnog zdravlja. Obilježava se svake godine, a cilj mu je podizanje svijesti o problemima mentalnog zdravlja diljem svijeta kao i poticanje na ulaganje u sustav podrške mentalnom zdravlju.

Održana radionica „Osnažimo dječje kompetencije“

Održana radionica „Osnažimo dječje kompetencije“

Savjetovalište za djecu, adolescente i obitelj, POU Hrvatski dom Petrinja održalo je u okviru Dječjeg tjedna u četvrtak 08.10. u prostoru Savjetovališta radionicu „Osnažimo dječje kompetencije“.

Održano predavanje za roditelje „Iskoristi svoje mogućnosti- živi punim životom“

Održano predavanje za roditelje „Iskoristi svoje mogućnosti- živi punim životom“

Psiholog Armin Hadžić, voditelj Savjetovališta za djecu, adolescente i obitelj, POU Hrvatski dom održalo je u okviru Dječjeg tjedna u srijedu 07.10. predavanje za roditelje na Osnovnoj školi Jabukovac na temu „Iskoristi svoje mogućnosti- živi punim životom“.

Međunarodni dan mira obilježen u Petrinji

Međunarodni dan mira obilježen u Petrinji

Jedanaestu godinu za redom „Škola nenasilja“ Savjetovališta za djecu, adolescente i obitelj, koje djeluje pri POU Hrvatskom domu Petrinja obilježava UN-ov Međunarodni dan mira. Ovogodišnji Međunarodni dan mira posvećen je temi “Oblikujmo mir zajedno”. António Guterres, glavni tajnik UN-a, ove godine je pozvao djecu i mlade da grade svijet mira i inkluzivnosti te da se aktivno uključe u programe obilježavanje Dana mira.

U Sisačko-moslavačkoj županiji održane „Sportske igre mladih“, Coca Cola Cup

U Sisačko-moslavačkoj županiji održane „Sportske igre mladih“, Coca Cola Cup

U razdoblju od 14. siječnja do 14. lipnja 2020. godine pod motom "Zajedno više možemo - u akciji s policijom", prema smjernicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za organizaciju sportskih aktivnosti, u Glini, Topuskom, Popovači, Sisku i Petrinji održane su Plazma „Sportske igre mladih“ – Coca Cola Cup.

Terapija Play Attention u Sisačko-moslavačkoj županiji

Terapija Play Attention u Sisačko-moslavačkoj županiji

Savjetovalište za djecu, adolescente i obitelj u partnerstvu je s Društvom Naša djeca Sisak započelo 29.lipnja s programom Play Attention u radu s djecom i mladima.
Play Attention je sveobuhvatni sustav za uvježbavanje održavanja pažnje baziran na edufeedback® tehnologiji nastaloj kombiniranjem skeniranja moždanih impulsa, kognitivnih vježbi i tehnika oblikovanja ponašanja.

Psihološka pomoć Savjetovališta u doba COVID-19 pandemije

Psihološka pomoć Savjetovališta u doba COVID-19 pandemije

Savjetovalište za djecu, adolescente i obitelj je u doba COVID-19 pandemije uspostavilo dežurni telefon psihološke pomoći i online psihološkog savjetovanja. Psiholog Armin Hadžić bio je dostupan za sve građane koji su oboljeli, u karanteni i samoizolaciji te njihovim obiteljima svakom danom (i vikendom i blagdanom) od 10 do 20 sati.

 Provedene aktivnosti u OŠ Ivan Goran Kovačić Gora - veljača 2020.

Provedene aktivnosti u OŠ Ivan Goran Kovačić Gora - veljača 2020.

1. Lino višebojac (6.2.2020.)

Osnovna škola Gvozd bila je domaćin sportskog natjecanja Lino višebojac. To je natjecanje hrvatskih osnovnih škola kojeg već četrnaestu godinu zaredom organiziraju Sportske novosti, Podravka i Hrvatski Telekom.

Obilježen „Dan ružičastih majica“

Obilježen „Dan ružičastih majica“

Savjetovalište za djecu, adolescente i obitelj, Policijska uprava Sisačko-moslavačka i Policijska postaja petrinja 26.veljače su edukativnim predavanjima i radionicama za osnovnoškolce petrinjskih osnovnih škola „Mate Lovraka“ i „Ivan Goran Kovačić“ Gora obilježili „Dan ružičastih majica“ ili „Pink Shirt Day“, posvećen borbi protiv vršnjačkog nasilja.

Edukacija „Mentalno zdravlje i poremećaji kod školske djece“

Savjetovalište za djecu, adolescente i obitelj 20.veljače je u Osnovnoj školi Viktorovac organiziralo edukaciju za nastavnike i stručne suradnike na temu „Mentalno zdravlje i poremećaji kod školske djece“. Edukaciju je vodio psiholog Armin Hadžić.

Predavanje za učenike "Reci Ne-ovisnosti"

Predavanje za učenike "Reci Ne-ovisnosti"

Savjetovalište za djecu, adolescente i obitelj, u sklopu svojeg programa Škola Ne-ovisnosti 19. veljače je u Maloj dvorani Hrvatskog doma organiziralo predavanje za učenike osmih razreda na temu "Reci Ne-ovisnosti" koje je vodio psiholog Armin Hadžić.

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd