• 044 500 330

Aktualni sat sjednice Županijske skupštine

Ivan Nekvapil (HNS) zatražio je od župana Ive Žinića odgovore na pitanja koja su se ticala postavljanja spomen ploče u Jasenovcu, gdje je tražio reakciju župana, te „Otvorenog pisma“ nekolicine djelatnika OŠ Mečenčani, u kojem se načelnika općine optužuje za korištenje školske priredbe u političke svrhe.
Župan Ivo Žinić odgovorio je kako on nema nikakve veze s tom pločom. Nije bio na tom događaju, niti ga je itko zatražio komentar, rekao je. U Hrvatskoj državi postoje ustanove koje trebaju odraditi svoj posao.
O drugom pitanju župan je rekao da je sustav odabira ravnatelja dobro poznat, te ukazao na činjenicu da je u više od 70 % slučajeva riječ o nestranačkim ljudima.
Načelnik Općine Donji Kukuruzari Stipo Šapina, kojeg je župan pozvao da dopuni njegov odgovor rekao je kako pismo, koje je i on vidio u medijima, nije potpisano, a ono što se u njemu navodi nema nikakve veze s istinom: „O tom pismu, ni u jednom trenutku, mene nije kontaktirao nitko i nije tražio da dam bilo kakvo pojašnjenje.“
Dražen Pejaković (HSS) predložio je da kao Županija svi zajedno damo inicijativu za promjenom zakona i da se dopusti eksploatacija šljunka iz rijeka.
Isto je tako predložio da se omjer sufinanciranja održavanja cesta, koji je sada 50:50, smanji za jedinice lokalne samouprave, te da on iznosi 20 %.
Župan je rekao kako problematika eksploatacije šljunka nije samo županijski, nego je on na razini cijele države. Županija je već poduzela inicijativu, ali se situacija nije značajnije promijenila, osim na rijeci Savi u nekoliko primjera.
O tome se, rekao je župan, razgovaralo i na nedavnom sastanku s premijerom. U svakom slučaju je inicijativa rješavanja tog problema trajna zadaća županijske vlasti.
Model sufinanciranja koji trenutačno koristi ŽUC uvjetovan je izostankom sredstava s razine države. O njemu se razgovaralo i na sastanku s čelnicima lokalne samouprave, a župan je rekao kako će se založiti da participacija općina i gradova bude manja.
I Darko Weiss (HDZ) je imao dva pitanja, prvo o vijestima uz izgradnju središnjeg paviljona županijske bolnice, a drugo o rezultatima županijske razvojne agencije.
Župan je rekao kako je projekt središnjeg paviljona iz 2012. godine ostao isti u gabaritima, jedino je sadržajno prilagođen kako bi mogao biti prijavljen na fond EU. Došao je kraj čekanju, rekao je župan, naš je projekt prihvaćen. „Sutra idemo u središnju agenciju za financiranje u Zagreb, gdje ćemo preuzeti tu odluku o financiranju naše bolnice u visini od 70 milijuna kuna.“ Na taj način su se stekli uvjeti za raspisivanje natječaja i potpisivanje ugovora o gradnji. Početak gradnje župan očekuje u ožujku ili travnju sljedeće godine.
Što se tiče SI-MO-RA-e, ona je uvelike zaslužna što je SMŽ u proteklih godinu dana najuspješnija županija u Hrvatskoj u povlačenju sredstava iz EU. 472 milijuna kuna.
Mijo Šepak (HDZ) želio je čuti zaključke sastanka s premijerom. Zanimalo ga je i što je s turizmom u našoj županiji.
Župan je rekao kako je izuzetno zadovoljan što u svakom trenutku može doći do nekog ministra, pa i predsjednika Vlade, ako za tim postoji potreba. Podsjetio je i kako je premijer Plenković u nekoliko navrata istaknuo da je Sisačko-moslavačka županija prioritet rada ove Vlade. Najznačajniji problem koji je župan istaknuo je demografska slika naše županije, a premijer je rekao: „Pa iz tih razloga i jesmo osnovali ministarstvo demografije, mladih i obitelji, koje će se baviti upravo tom problematikom.“
Projekt broj jedan u sljedećoj godini je Sveučilište u Sisku. Županija traži od Vlade zgradu bivše vojarne, čijom bi obnovom bio osiguran prostor za tu namjenu.
Najavio je i realnu mogućnost spajanja županija i ureda Državne uprave. Razgovaralo se i o rafineriji, Petrokemiji, Lipovici. Najjača gospodarska djelatnost u županiji je drvoprerađivačka, treba joj pomoći. Jedan od zaključaka bio je i da se u ovom mandatu Vlade dovrši autocesta do Siska, s mogućnošću nastavka prema BiH. Tu su i mostovi u Sisku, luka Sisak, željeznička pruga Sisak-Petrinja. Problem koji svakako želimo riješiti, rekao je župan, je Lječilište Topusko.
O svemu će tome biti govora na sjednici Hrvatske vlade u Sisku u veljači.
Što se tiče turizma, župan je rekao kako osobno nije zadovoljan sadašnjim stanjem. Nadao se kako će županijska turistička zajednica učiniti više u osvajanju prostora u kontinentalnom turizmu. A da imamo potencijala govore i najnovija priznanja Suncokret ruralnog turizma, gdje su priznanja dobili subjekti iz SMŽ.
Željko Soldo (HSP) zatražio je pojašnjenje okolnosti, kako je on rekao „otkaza“ Željku Krapljanu u SI-MO-RA-i, a isto tako je zatražio pojašnjenje u svezi nazočnosti Ivanke Roksandić, predsjednice Županijske skupštine na skupu SDSS-a.
Župan je rekao kako Željko Krapljan nije dobio otkaz, nego on i još jedan kolega, budući je promijenjen način izrade master planova, na čemu je radio upravo Krapljan, više nisu bili potrebni. Župan je izrijekom odbacio bilo kakve unutarstranačke sukobe kao razlog prestanka radnog odnosa.
Ivanka Roksandić je na skupu SDSS-a bila kao članica HDZ-a, predsjednica zajednice žena Katarina Zrinski.
Tugomir Ratimir Bjelčić (Hrvatski laburisti) pitao je koji su učinci preustroja tijela županijske uprave, a zanimalo ga je i može li župan utjecati na to selo Bijelnik dobije adekvatnu cesti i električnu energiju.
Smisao preustroja nije samo racionalizacija što se tiče novčane strane, rekao je župan, nego i efikasniji rad.
Na području naše županije ima čitav niz udaljenih kuća, ne sela, i obitelji koje žive izvan mogućnosti kvalitetne opskrbe električnom energijom. Rješenje je, rekao je župan, u suradnji s UNDP-om, u nabavci agregata, jer distributeri ne žele graditi nekomercijalne vodove.
„Apsolutno ćemo se zauzeti da sva naša sela imaju potrebnu infrastrukturu,“ zaključio je župan.


 

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
 
zpd