• 044 500 330

Kamen temeljac Islamskog kulturnog centra Sisak

Svečanosti polaganja kamena temeljca je zajedno s predsjednicom Županijske skupštine Ivankom Roksandić, nazočio župan Ivo Žinić, koji je u ovoj prigodi rekao: „Današnji događaj zbog kojeg smo se okupili, polaganje kamena temeljca za budući islamski kulturni centar u Sisku, događaj je kojeg sisački muslimani, ali i muslimani cijele Sisačko-moslavačke županije, očekuju generacijama.
Početak gradnje ovog islamskog kulturnog centra s džamijom događa se baš u godini kada Islamska zajednica u Hrvatskoj slavi 100. godišnjicu službenog priznanja. Ta visoka obljetnica, ali i današnji događaj, potvrđuju republiku Hrvatsku, Sisačko-moslavačku županiju i grad Sisak kao mjesto dijaloga, multikulturalnosti, otvorenosti, tolerancije i suživota.
Svjesni smo da današnje vrijeme nosi mnoge izazove, da postoje ljudi koji različitost žele pretvoriti u oružje, a neznanje u strah. Upravo ovakvi kulturni centri mjesta su upoznavanja i suradnje, mjesta na kojima različitost postaje bogatstvo, a suradnja donosi bolji i tolerantniji suživot.
Muslimani su sastavni dio hrvatskog društva i hrvatske kulture, muslimani su sastavni dio grada Siska i Sisačko-moslavačke županije, a vjerski život i moralna uvjerenja temelj su tome doprinosu.
Mnogi su muslimani isticali i ističu svoju pripadnost hrvatskom kulturnom krugu i hrvatskoj domovini, a naročito su to pokazali u Domovinskom ratu, kada su zajedno s Hrvatima branili i ovaj grad i puno ih u toj borbi poginulo ili nestalo.
U današnje vrijeme važno je da naše različitosti ne predstavljaju barijere već temelj za sretniji i sadržajniji život grada i županije te jasno pokazati da smo društvo tolerancije i jednakih prava za sve građane.
Znam da je današnji dan važan za sve islamske vjernike, no posebno je važan za 4 000 muslimana u Sisačko-moslavačkoj županiji. Naša suradnja uvijek je bila izvrsna, a znam da ćemo tako nastaviti i u budućnosti. I u ovome projektu imate punu podršku Sisačko-moslavačke županije te želim da se vrlo brzo svi ponovno nađemo na otvorenju ovog velebnog zdanja.“
 

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
 
zpd