• 044 500 330

Prvo okupljanje žena u lokalnoj i regionalnoj politici

Panelna rasprava o uključenosti žena u lokalnu i regionalnu politiku u fokus je stavila nekoliko ključnih tema o ovoj problematici, a uoči nje prisutnima se obratio predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk.

„Unatoč crnim prognozama prema kojima će muškarci i žene biti ravnopravni na tržištu rada tek za više od sto godina, vjerujem da možemo puno toga napraviti kako bi ubrzali taj proces.Slijedom skorašnjih izbora iskreno se nadam da ćemo ubuduće imati više županijskih dužnosnica jer bi rodna ravnopravnost u politici 21. stoljeća trebala i mora biti nužnost, a ne samo stavka Zakona i obaveza političkih stranaka.“ – izjavio je župan Pauk.

Prošli izbori za Hrvatski sabor pokazali su da žena ne nedostaje jer rodna zastupljenost nije bila osjetno neuravnotežena. No, ono što predstavlja problem je to što su se žene najčešće nalazile na začeljima lista što dovodi do zaključka kako uvođenje kvota o podzastupljenom spolu nije donijelo neke značajnije pomake po pitanju političke participacije žena.

„Uzme li se u obzir i činjenica da danas s fakulteta izlazi 60 posto žena u odnosu na 40 posto muškaraca, a da su na vodećim pozicijama u politici i gospodarstvu uglavnom muškarci jasno je da je dio postojećih talenata nedovoljno iskorišten. To je već alarm za uzbunu. Upravo zbog toga aktivno radim sa ženama kroz lidership program Igrati veliko s kojim ćemo vjerujem u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija doprinijeti i većem angažmanu te zastupljenosti žena u politici.“ – izjavila je poduzetnica Dijana Kobas Dešković.

Problem sustava, nasilje nad ženama, konzervativno društvo i stereotipi samo su neki od pojmova o kojima se raspravljalo na panelu.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske Višnja Ljubičić istaknula je da su prema istraživanjima u Hrvatskoj žene u odnosu na ostale europske zemlje natprosječno zainteresirane za participaciju u politici, ali tu se javlja drugi problem. „Ženama treba dvostruko više vremena za napredovanje kroz sustav. Zato je nužno da imamo gospodarske i političke kvote jer je to alat za ubrzavanje procesa izjednačavanja mogućnosti žena i muškaraca u politici i na tržištu rada“ izjavila je.

Sve sudionice složile su se da inicijativa za više žena u politici mora biti nadstranačka, ali i da se uvede izborni sustav prema modelu jedna žena-jedan muškarac na stranačkim listama. Također, istaknuta je i potreba da se ovakva događanja provedu u svim županijama, na što je reagirala Međimurska županija u kojoj će se održati sljedeće ovakvo okupljanje.

Ovo događanje organizirano je uz potporu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske Višnje Ljubičić, a u suradnji s Primorsko-goranskom županijom, Udrugom gradova i Udrugom općina."


 

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
 
zpd