• 044 500 330

Norveška veleposlanica u posjetu Sunji [foto]

U njenoj je pratnji bio i glavni tajnik Koordinacije hrvatskih društava prijateljstva Andrija Karafilipović, a u Sunji su im domaćini bili zamjenik načelnika Josip Kozarić i predsjednik Općinskog vijeća Dalibor Medved, te predsjednik i tajnik Hrvatsko-norveškog društva prijateljstva Sunja Marijan i Mihovil Žarinčić.
Veleposlanicu su, kao domaćini i u Sunji i u Sisačko-moslavačkoj županiji, dočekali i župan Ivo Žinić i predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić.
Nakon radnog sastanka u općinskoj vijećnici i kraćeg obraćanja okupljenim novinarima, visoki su gosti obišli spomen ploču i „Drvo prijateljstva“, koje je posadio prethodnik njene ekselencije Astrid Versto, Henrik Ofstad.
Župan je izrazio srdačnu dobrodošlicu veleposlanici koja je u jesen prošle godine preuzela ovu dužnost i po prvi puta je u ovoj prigodi boravila u Sunji i Sisačko-moslavačkoj županiji: „Na našem sastanku zahvalio sam norveškom narodu za sve što su učinili na području Sunje i naše županije.“ Norveška je intenzivno sudjelovala u obnovi kuća nakon Domovinskog rata. Ona je jedna od država koja je najviše pomogla Hrvatskoj u obnovi. Samo na području Sunje financirali su 4 projekta, a na području Županije 20 samostalnih projekata.
Župan je poželio da se ta suradnja produbi, da dobije na kvaliteti: „Ja sam izrazio želju da Sunja bude prvi grad koji će ostvariti kontakt sa sličnim gradom u Norveškoj. Tu vidimo mogućnost suradnje.“
Župan je isto tako sa zadovoljstvom naznačio porast broja turista iz Norveške, kojih je prošle godine u Hrvatskoj bilo 200 000. Tu vidi mogućnost da Sisačko-moslavačka županija realizira svoje potencijale, pa je pozvao veleposlanicu na obilazak Lonjskog polja, Moslavačke gore, Topusko i na taj način bude promotorica turizma u Hrvatskoj.
Postoje i velike mogućnosti na području gospodarske suradnje, od energetike, metalne industrije i slično, rekao je župan.


 

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd