• 044 500 330

16. dani meda „Zlatna pčela“ u Topuskom

Organizatori ove tradicionalne manifestacije, Zajednica udruga pčelara Sisačko-moslavačke županije, Top Terme i Turistička zajednica Općine Topusko ove su godine okupili rekordan broj izlagača i sudionika, i po broju i po kvaliteti.
Ni župan nije krio zadovoljstvo: „Drago mi je da se održavaju ovi Dani meda. Pčelarstvo je jedna od značajnijih grana u poljoprivredi i mi ga, kao županija, potičemo. Nije ni čudo da je pčelarstvo u našoj županiji ovako dobro, ali smatram da može biti još i bolje i da moramo te potencijale koje imamo iskoristiti.“
Dvije velike prehrambene tvrtke na našem području, rekao je župan, na žalost rade na uvoznoj sirovini, a upravo tu on vidi šansu za domaće proizvođače. S druge strane polja su zapuštena, godinama se ne obrađuju, ali i to može biti šansa za visoko komercijalan i u svijetu tražen oblik ekološke proizvodnje.
Bilo bi dobro, kaže Žinić, da naša županija bude prepoznata kao proizvođač meda, posebice upravo ekološkog meda. „Mi potičemo poljoprivredu na nekoliko načina, pa ću i ovdje spomenuti da smo samo u prošloj godini isplatili poticaja u visini od 3 i pol milijuna kuna. Za pčelare imamo dva poticaja, poticaj za nabavku pčelarskog pribora i opreme, 30 % i mjeru za ekološku proizvodnju meda, 50 kuna po košnici.“
Župan smatra da je dobro na ovakav način promovirati našu županiju, a pokušat će, u suradnji sa stručnim službama, iznaći dodatne mjere, kojima bi još unaprijedili ovu djelatnost.


 

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd