• 044 500 330

24 godine od herojskog čina u Strugi Banskoj [foto]

Vijenac je u ime Sisačko-moslavačke županije u znak sjećanja na ovu herojsku priču iz Domovinskog rata položio župan Ivo Žinić.
Tog su dana, prije 24 godine hrvatski redarstvenici Mile Blažević Čađo i Željko Filipović žrtvujući svoje živote zaustavili napad četnika koji su, skriveni iza živog zida zarobljenih civila iz hrvatskih sela Pounja, napredovali prema položajima branitelja.
Molitvu za poginule redarstvenike i sve koji su živote dali za Hrvatsku, predvodio je u Strugi Banskoj vojni ordinarij, mons. Juraj Jezerinac.
„Ovo je jedan od niza događaja iz Domovinskog rata koji zaslužuje pozornost cijelog hrvatskog naroda. Ovaj čin u Strugi Banskoj je stvarno herojski čin prvih hrvatskih redarstvenika koji su svoje živote dali za stvaranje Republike Hrvatske. Nisu u rat ušli iz interesa nego jednostavno vođeni željom da obrane svoj narod na putu ka slobodi,“ rekao je u Strugi Banskoj župan Ivo Žinić, dodajući kako mnogi, na žalost, nisu doživjeli slobodu.
Niti jedna televizija nacionalnog značaja, niti jedna druga, nije smatrala da treba zabilježiti događaj iz Struge, ukazao je župan, što je osudio: „Nemoguće je da HRT ne pošalje ekipu na jedno mjesto koje spada sigurno među desetak herojskih mjesta u RH.“
Posebno je još istaknuo da su branitelji, koji su bili u Pounju, malobrojni i slabo naoružani pokazali kako se treba ponašati u teškim trenutcima. Pozvao je župan još jednom na zajedništvo, kojega u miru ima sve manje.
 

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd