• 044 500 330

Spomen na žrtve agresije [foto]

Župan Ivo Žinić, koji je predvodio izaslanstvo Sisačko-moslavačke županije, u ovoj je prigodi, pozdravljajući nazočne, rekao: „Osobito pozdravljam drage hrvatske branitelje, sve one koji su kroz Domovinski rat prošli teškoće. Sve vas skupa pozdravljam u ime onih koji su svoje živote dali da bi danas imali slobodnu i neovisnu Republiku Hrvatsku. Upravo na mjestu gdje se prisjećamo naših hrabrih hrvatskih branitelja, u čiju čast će biti otkriveno ovo spomen-obilježje, koje će čuvati trajnu uspomenu budućim generacijama na hrabrost i junaštvo onih kojih više nema. Ovo je samo jedno mjesto u nizu koje govori o stradanju naših domoljuba koji su sanjali hrvatsku slobodu, ali jenikada nisu dosanjali. Nažalost i ovo mjesto, Banovina i Pounje, a i cijela Sisačko-moslavačka županija, teško su stradali u Domovinskom ratu u kojem je poginulo više od dvije i pol tisuće hrvatskih branitelja i civila. Kroz našu slavnu povijest mnogi su dali živote za slobodu, mnoge su obitelji ostale bez svojih najmilijih. Stoga, dragi prijatelji, budimo uvijek svjesni te previsoke cijene hrvatske slobode i neovisnosti. Poginuli su braneći Hrvatsku, braneći svoj narod, a civili jer su vjerovali u svoje susjede. Ovo je prigoda da svi zastanemo u tišini i odamo počast svima onima koji su nam darovali slobodu. Oni su se odazvali na poziv Domovine, na poziv prvog hrvatskog predsjednika i nisu pitali je li njihova žrtva prevelika.“
Spomen-obilježje su otkrili Pavao Kardaš, sin Antuna Kardaša, čiji su ostatci ekshumirani iz masovne grobnice, i ministar branitelja Predrag Matić.
Izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Ante Deur položio je prvi vijenac na otkriveno spomen-obilježje, a isto su učinila i izaslanstva Hrvatskog sabora, Vlade RH, Sisačko-moslavačke županije, na čelu sa županom Ivom Žinićem, udruga iz Domovinskog rata i Grada Petrinje.

  


 

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd