• 044 500 330

Vijesti

„Aktualni sat“ Županijske skupštine

Prvi dio 13. sjednice Županijske skupštine, koja je u četvrtak, 16. svibnja 2019. godine, održana u Topuskom, pripao je uobičajenom „Aktualnom satu“, prigodi za postavljanje vijećničkih pitanja izvršnoj vlasti.
Petar Ćosić (Most) pitao je župana zašto građanima uskraćuje važne informacije o funkcioniranju sustava primarne zdravstvene zaštite, primarno u djelatnosti obiteljske medicine na području Topuskog i Gvozda. Ćosić je rekao i kako građani nisu informirani o pojavi scabiesa (svraba) u nekim dječjim vrtićima i ustanovama u Sisku. Rekao je i kako je župan skrivao informacije od građana o planovima izgradnje centra za azilante u Maloj Gorici.
„Nikada nisam ni pomislio, a kamoli da smo uskraćivali informacije. Upravo ovdje u Topuskom imali smo nedavno prigodu pokazati javnosti na koji način funkcionira zdravstvo u Sisačko-moslavačkoj županiji“, rekao je u odgovoru župan Ivo Žinić. „Na području Topuskog imamo otprilike dvije tisuće i dvjesto, tristo pacijenata koji su prijavljeni za primarnu zaštitu kod obiteljske medicine, u Gvozdu je to negdje tisuću i petsto, tisuću i sedamsto pacijenata. Tu imamo poteškoće, nikad to nisam tajio, ali se snalazimo. Jedan liječnik opće medicine može imati do dvije tisuće i petsto pacijenata. Mi po Mreži zdravstvene zaštite imamo po dva liječnika u svakom mjestu. To ne mora značiti da ta mjesta moraju biti popunjena. Mi imamo dovoljno liječnika u svim ambulantama, ni jedan pacijent nije ostao nezbrinut. Sve potpuno normalno funkcionira.“
Županov odgovor dopunio je ravnatelj Doma zdravlja Petrinja dr. Zdenko Matijašec: „Ni Gvozd ni Topusko nemaju uvjete da bi imali ugovorene po dva tima obiteljske medicine. Broj pacijenata u ordinacijama je iz dana u dan sve niži. Što se tiče pružanja zdravstvene zaštite ni u jednom trenutku ona nije bila ugrožena ni u Gvozdu ni u Topuskom. Od ponedjeljka smo zaposlili dva liječnika na neodređeno radno vrijeme“, rekao je Matijašec, dodajući kako je to produkt odluke Županije i Upravnog vijeće da se njihova plaća sufinancira s 5 000 kuna neto mjesečno.
„Svrab se pojavljuje permanentno gotovo u svim mjestima županije. To nije ništa alarmantno. Spomenuli ste vrtiće. Kao što znate vrtići nisu u nadležnosti županijske uprave i ja nemam te informacije. Naš Zavod za javno zdravstvo prati situaciju i nema potrebe za alarmiranjem javnosti. Svrab se vrlo jednostavno otklanja. Postoje određene mjere“, rekao je župan. Dr. Matijašec je dodao kao svraba ima u središtu Zagreba, pa zar je čudno što ga ima i kod nas. Epidemije nema, pošasti nema.
„Govorite da sam ja prešućivao gradnju centra za azilante, što opet nije točno. Ja sam sudjelovao, zajedno s ministrom Božinovićem. Ništa to nije skrivano. I to nije županijski projekt, to je državni projekt. MUP je ponudio rješenje, koje lokalna zajednica nije prihvatila. Ministarstvo je poslalo priopćenje da se od te gradnje odustalo. Na javnoj tribini i na drugim mjestima gdje sam ja pokušavao objasniti da to nije tako negativno to nije prošlo. I ja sam tada rekao i uvijek to kažem: poštovat ćemo volju naroda.“
Drugo Ćosićevo pitanje ticalo se Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak i njene suradnje sa Školom narodnog zdravlja „Andrija Štampar“. Održan je jedan inicijalni sastanak na ovu temu, rekao je Ćosić, pitajući koji su efekti te suradnje, je li potpisan ugovor o suradnji i je li došlo do nastavka aktivnosti?
„Nije održan jedan, održano je desetak inicijalnih sastanaka. Nikad preda mnom dr. Džakula nije rekao da je stanje u našoj bolnici katastrofično. Ja sam jako ponosan na našeg ravnatelja, na osoblje koje radi u bolnici, koji obavljaju sve potrebno, gdje imamo vrhunske liječnike. U bolnici pokušavamo unaprijediti sustav zdravstvene zaštite uvođenjem novih metoda, ali i instaliranjem najmodernijih dijagnostičkih uređaja. Najnovije, 7. lipnja bit će puštanje u rad uređaja za magnetsku rezonanciju u našoj bolnici“, rekao je župan.
Dr. Tomislav Dujmenović, ravnatelj naše bolnice dodao je kako je suradnja bolnice i Škole narodnog zdravlja izvrsna, kao i s medicinskim fakultetima u Zagrebu i Rijeci. Bolnica je provela poboljšanje uvjeta u bolnici u Petrinji, ako i u palijativnoj skrbi. U tijeku je plan razvoja ljudskih potencijala za 10 godina, kao i strategija razvoja bolnice za deset godina. Ono što još radimo je Studentska poliklinika, studenti uče u praksi. Radimo i pripremu plana rada u hitnom bolničkom prijemu. Ne radimo ništa napamet nego u suradnji sa znanstvenicima.
Dubravka Medved (HDZ) pitala je što se poduzeo na planu sustava obrane od poplava.
„Na sastanku s generalnim direktorom Hrvatskih voda i predstavnicima Hrvatskih cesta razgovarali smo upravo o poboljšanju sustava obrane od poplava“, rekao je župan. U zadnje vrijeme, nastavio je župan, napravljeno je dosta. Po prvi puta je obranjena Hrvatska Kostajnica, box barijerama je otklonjena opasnost; u Letovaniću je sa samo dva zahvata, zatvaranje kanala Obed i izgraditi 300 m nasipa, i Letovanić je obranjen.
U Hrvatskoj Kostajnici je izdana građevinska i lokacijska dozvola za gradnju obaloutvrde na koju će se moći montirati elementi koji se, kad prođe opasnost, skidaju. Donesen je i zakon koji regulira obranu na području Karlovca, ali se to dobro referira i na obranu od voda Kupe na našem području. Sve se financira iz fondova EU. Na području naše županije bit će realizirani projekti vrijedni 200 milijuna kuna.
Županov odgovor dopunio je njegov zamjenik, načelnik Stožera Civilne zaštite SMŽ Roman Rosavec, koji je uz iscrpno izvješće o stanju voda u Županiji donio umirujuću vijest: „Stanje na području naše županije je pod kontrolom.“
Drugo pitanje koje je postavila vijećnica Medved odnosilo se na osnivanje Centra za svemirsku i inovativnu tehnologiju. Što time dobiva Sisačko-moslavačka županija?
Župan je zahvalio svim onim komentatorima na društvenim mrežama koji su podigli zanimanje javnosti za ovu temu. Projekt će biti realiziran s nizom vrijednih institucija. Župan je podsjetio kako je nevjerica pratila projekt Gaming industrija, koji je sad jedan od najuspješnijih projekata na državnoj razini. Pokušavaju jednu dobru stvar ismijati. Ali nas to neće zaustaviti, nećemo odustati od projekta. Kroz ovaj centar možemo privući niz mladih znanstvenika, zaustaviti odlazak mladih ljudi. „A znate li odakle će se pratiti podatci s prvog hrvatskog satelita, koji će uskoro biti u orbiti? Iz Siska, upravo u Željezari.
Inače, valja napomenuti da je Županijska skupština Sisačko-moslavačke županije na svojoj sjednici 16. svibnja 2019. godine prihvatila prijedlog Odluke o osnivanju Centra za svemirsku i inovativnu tehnologiju.
Karmela Gajdek (SDP) pitala je jesu li točne da postoje problemi u likvidnosti trgovina iz projekta Kupujmo lokalno.
„Ovog trenutka imamo tri prodavaonice iz projekta Kupujmo lokalno. U ovom projektu funkcioniramo kroz našu Zajednicu poljoprivrednih proizvođača. Zamišljeno je da se poticajnim sredstvima omogući plasman našim proizvođačima. Mi razvijamo ovaj program i uskoro ćemo izaći s projektom Agro tehnološki centar, distributivni centar koji će otkupljivati i druge poljoprivredne proizvode. Budućnost financiranja projekta Kupujmo lokalno je u suradnji s našim gradovima i općinama, koji će proporcionalno sufinancirati projekt. Pokrenuli smo i prodajni lanac putem web-shopa, pokušavamo dobiti jedan kvalitetniji prostor u Zagrebu i drugim mjestima, gdje bi onda mogli postići i višu cijenu.

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd