• 044 500 330

Vijesti

U utorak, 26. rujna 2023. godine u Hotelu Panonija u Sisku održana je 19. sjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije na kojoj je usvojena Odluka o osnivanju nove zdravstvene ustanove - Lječilište Jodno.

Održana je 19. sjednica Županijske skupštine SMŽ

U utorak, 26. rujna 2023. godine u Hotelu Panonija u Sisku održana je 19. sjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije na kojoj je usvojena Odluka o osnivanju nove zdravstvene ustanove - Lječilište Jodno.

Naime, Sisačko-moslavačka županija pokrenula je još jedan veliki razvojni projekt, odnosno gradit će novu zgradu medicinskog wellness & spa centra SMŽ u kojoj će biti smješteni rekreacijski i rehabilitacijski sadržaji: bazen, hidromasažni bazeni, saune, masaže, višenamjenska dvorana, teretana, wellness & spa zona, caffe bar te prostori za ostale prateće sadržaje.

Nova zgrada gradit će se pokraj sadašnje zgrade Jodnog lječilišta, u Ulici Nikole Tesle u Sisku, a koja se u ovome trenutku obnavlja i čiji se završetak očekuje u prvoj polovici iduće godine.

Prethodno donošenju ove Odluke, projekt izgradnje medicinskog wellness & spa centra župan Ivan Celjak predstavio je javnosti na konferenciji za medije, kao i svim zaposlenicima Jodnog lječilišta od kojih je dobio podršku za realizaciju projekta.

Do sada je izrađen glavni projekt za izgradnju nove zgrade te slijedi slanje projekta na potvrdu. Nakon toga podnijet će se zahtjev za izdavanjem građevinske dozvole. Raspisivanje nabave za radove izgradnje očekuje se već krajem ove ili početkom iduće godine.

Većinom glasova donesena je i Odluka o proširenju djelatnosti NPB dr. Ivan Barbot Popovača. Temeljem navedene Odluke, bolnica će obavljati i djelatnosti radne terapije i zdravstvenog turizma – pružanje zdravstvenih usluga, dijagnostičkih i terapijskih postupaka, zdravstvene njege te postupaka medicinske rehabilitacije uz mogućnost korištenja prirodnih ljekovitih činitelja, pružanja ugostiteljskih usluga  i usluga u turizmu..

Na 19. sjednici Županijske skupštine Usvojene su i II. Izmjene i dopune Proračuna SMŽ za 2023. godinu, kao i prijedlozi polugodišnjih izvještaja o izvršenju proračuna SMŽ te financijskog plana Županijske uprave za ceste SMŽ.

View the embedded image gallery online at:
https://smz.hr/aktualno#sigProId82b377a361

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak konferencijom za medije predstavio je veliki projekt Sisačko-moslavačke županije koji će se realizirati u narednom razdoblju, odnosno izgradnju nove zgrade medicinskog wellness & spa centra Sisačko-moslavačke županije.

NOVI PROJEKT SISAČKO-MOSLAVAČKE ŽUPANIJE -  MEDICINSKI WELLNESS & SPA CENTAR GRADIT ĆE SE U SISKU

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak konferencijom za medije predstavio je veliki projekt Sisačko-moslavačke županije koji će se realizirati u narednom razdoblju, odnosno izgradnju nove zgrade medicinskog wellness & spa centra Sisačko-moslavačke županije.
 
U zgradi wellness & spa centra nalazit će se rekreacijski i rehabilitacijski sadržaji: bazen, hidromasažni bazeni, saune, masaže, višenamjenska dvorana, teretana, wellness & spa zona, caffe bar te prostori za ostale prateće sadržaje, a imat će zdravstvenu i komercijalnu namjenu. 
 
Radi se o novoj zgradi koja će biti pozicionirana iza postojeće zgrade Jodnog lječilišta. U novoj zgradi imat ćemo bogat sadržaj: 4 unutarnja bazena od kojih će jedan biti veliki bazen s tri trake od 25 m za rekreacijsko plivanje, imat ćemo proširenja s whirpoolom što znači proširenja za stajaću, ležeću, sjedeću masažu. Isto tako imat ćemo unutarnji hidroterapijski bazen u koji će se moći spustiti toboganom s kata, a na katu ćemo također imati 2 hidroterapijska bazena, od kojih će jedan biti pod otvorenim nebom. U novoj zgradi imat ćemo saune, doživljajne tuševe, medicinske sobe, sobe za masažu, multifunkcionalnu sportsku dvoranu koja će se moći koristiti i kao kongresna dvorana, teretanu…zaista bogat sadržaj za sve korisnike fizikalne medicine i rehabilitacije i naravno građana koji nisu korisnici fizikalne medicine i rehabilitacije, a žele doći i koristiti neke od sadržaja“ – najavio je župan Celjak.
 
Projekt je ovo o kojem se u Sisku govori već 30 godina, ali i potvrda potpuno novog, suvremenog pristupa zdravstvenim uslugama. 
 
U samo dvije godine mandata aktualne županijske uprave pokrenuto je više od 200 razvojnih projekata koji će omogućiti revitalizaciju Sisačko-moslavačke županije, kao i potpuno korištenje svih njenih potencijala.
 
Osnivanje Lječilišta Jodno, izgradnja nove zgrade, jedan je od razvojnih projekata koje smo pokrenuli odmah nakon preuzimanja dužnosti. Do sada smo izradili glavni projekt za izgradnju nove zgrade od 5100 kvadrata bruto površine. Projekt ovaj tjedan predajemo na potvrdu, a nakon što dobijemo potvrdu šaljemo zahtjev za izdavanje građevinske dozvole. Raspisivanje nabave za radove očekujemo krajem ove ili početkom iduće godine, što bi značilo da ćemo radove započeti krajem proljeća ili početkom ljeta iduće godine“ - izjavio je župan. 
 
Nova zgrada medicinskog wellness & spa centra Sisačko-moslavačke županije gradit će se pokraj sadašnje zgrade Jodnog lječilišta, u Ulici Nikole Tesle u Sisku, a koja se u ovome trenutku obnavlja i čiji se završetak očekuje u prvoj polovici iduće godine.
 
Novi medicinski wellness & spa centar Sisačko-moslavačke županije djelovat će u sklopu nove ustanove koja se osniva – Lječilište Jodno, a za realizaciju projekta SMŽ je osigurala 4 milijuna eura vlastitih sredstava.
 
Protekli tjedan, župan Ivan Celjak projekt nove ustanove predstavio je i zaposlenicima koji rade u sklopu Jodnog lječilišta od kojih je dobio podršku za njegovu realizaciju. 
 
 
OBNOVA I RAZVOJNI PROJEKTI - GLAVNI SMJER RADA ŽUPANIJSKE UPRAVE
 
Sve ono što je u županijskom zdravstvenom sustavu oštećeno u potresu sada se obnavlja, ali i dodaju novi sadržaji, vrijednosti i prostori koji će značajno podići kvalitetu zdravstvene zaštite. Obnova, promišljana kao novi početak, ne znači vraćanje na staro, već sveobuhvatno suvremeno promišljanje pružanja zdravstvenih usluga.
 
U sklopu Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ obnavljaju se zgrade nove i stare interne, pedijatrije, uprave, Jodnog lječilišta te nove i stare bolnice u Petrinji. Obnavljaju se i odjeli psihijatrije, patologije, citologije i bolnička ljekarna. 
 
Kada obnova završi imat ćemo potpuno nove bolničke zgrade, a novonabavljena oprema u vrijednosti 7,8 milijuna eura, koja se već sada koristi, omogućit će najbolju zdravstvenu skrb, dijagnostiku i liječenje.
 
Obnavljaju se i domovi zdravlja diljem županije, u Sisku, Petrinji, a u Glini je obnova pri samome kraju.  Potpuno su obnovljene ambulante u Jabukovcu i Galdovu, a u Capragu, Sunji i Dvoru radovi su u tijeku. Obnavljaju se i pomoćni objekti zdravstvenih ustanova na području Petrinje.
 
Završena je obnova na 6 objekata NPB dr. Ivan Barbot Popovača, kao i na zgradi Zavoda za javno zdravstvo SMŽ koji je završetkom obnove objekta prvi put uselio u vlastiti prostor.
 
Obnova, zajedno sa svim razvojnim projektima, omogućit će stanovnicima Sisačko-moslavačke županije zdravstveni nadstandard kakav do sada nije postojao.
 
 
Završili su Dani Hrvatske u Nizozemskoj gdje je ove godine predstavljena kulturna baština Sisačko-moslavačke županije. Ženski vokalni sastav LIPE iz Siska održao je koncert u nizozemskoj katoličkoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u mjestu Bergschenhoek, nedaleko Rotterdama.

Dani Hrvatske u Nizozemskoj

Završili su Dani Hrvatske u Nizozemskoj gdje je ove godine predstavljena kulturna baština Sisačko-moslavačke županije. Ženski vokalni sastav LIPE iz Siska održao je koncert u nizozemskoj katoličkoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u mjestu Bergschenhoek, nedaleko Rotterdama.

Sudionici programa iz naše županije bili su još i pijanist Robert Hudulin iz Petrinje te akademski slikar Ivan Novak iz Petrinje koji se predstavio izložbom skulptura „Kupski čamac“.

Glavni partner događaja je Sisačko-moslavačka županija, program je održan uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH, Sisačko-moslavačke županije i Hrvatske katoličke zajednice Nizozemska, a cijeli događaj organizirala je Udruga KroNLand.

View the embedded image gallery online at:
https://smz.hr/aktualno#sigProId1b786e1369

Župan Ivan Celjak sa suradnicima obišao je u utorak, 25. rujna 2023. godine obnovljene prometnice u naseljima Deanovići, Jošavica te Gornja i Donja Mlinoga na području grada Petrinje.

Novi kilometri cesta na području grada Petrinje

Župan Ivan Celjak sa suradnicima obišao je u utorak, 25. rujna 2023. godine obnovljene prometnice u naseljima Deanovići, Jošavica te Gornja i Donja Mlinoga na području grada Petrinje.

Od 2021. godine do danas na području cijele Sisačko-moslavačke županije modernizirano je i izgrađeno ukupno 252 kilometara cesta od čega je na području grada Petrinje ukupno 85 kilometara u vrijednosti oko 10 milijuna eura.

Osobito su nam važne novoizgrađene ceste na području Deanovića, Gornje i Donje Mlinoge. Ovdje se radi o dionici ukupne duljine 10 kilometara i vrijednosti oko 2 milijuna eura. Ove ceste su iznimno važne za lokalno stanovništvo, jer stanovnici će sada prvi put dolaziti do svojih kuća asfaltom, neće se više voziti makadamom. Isto tako, ove ceste su iznimno važne za razvoj poljoprivrede i velik broj lokalnih OPG-ova“, izjavo je župan Celjak.

Novoizgrađena cesta će stanovnicima ovoga područja poboljšati kvalitetu života, ali i jamčiti ostanak i nastavak bavljenja poljoprivredom.

„Dobar pokazatelj nam je bio upis u prve razrede osnovnim školama na području grada Petrinje koji je bio 45% veći nego prošle godine. Mladi vide svoju budućnost i u našim ruralnim područjima, u selima, osobito oni koji se bave poljoprivredom.  Zato nam je osobito važno da radimo i gradimo nove ceste i na području Donje Mlinoge, Gornje Mlinoge, Deanovića gdje imamo velik broj male djece“, dodao je župan.         

Ovo je važan dan za sve mještane pa tako i za Milku Dragaš, stanovnicu Donje Mlinoge.

„Hvala svima, jer smo nakon toliko vremena dobili asfalt i to puno znači ne samo meni, nego i svim mještanima“, rekla je gospođa Milka.

Župan Celjak je prošli tjedan u Petrinji obišao i završene radove na sanaciji mosta u Ulici Vladka Mačeka u čiju je sanaciju uloženo oko 500 tisuća eura iz Fonda solidarnosti EU.

View the embedded image gallery online at:
https://smz.hr/aktualno#sigProId98d3936e08

Tehnička škola Sisak organizirala je u Sisku 10. utrku solarnih automobila SOELA.

Održana 10. utrka slarnih automobila SOELA

Tehnička škola Sisak organizirala je u Sisku 10. utrku solarnih automobila SOELA.

Na utrci solarnih automobila sudjelovalo je 14 vozila iz 12 škola dok su Sisačko-moslavačku županiju zastupala 4 automobila iz tri škole, Tehničke škole Sisak, Industrijsko-obrtničke škole Sisak i Srednje škole Novska.

Utrku je otvorio Darjan Vlahov, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, investicije, razvojne projekte i fondove EU, a utrci je nazočila i Robertina Štajdohar, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport, mlade i civilno društvo.

Ovogodišnje prvo mjesto u kategoriji za dizajn osvojila je Tehnička škola Sisak, drugo i treće mjesto pripali su Strukovnoj školi Đurđevac i Tehničkoj školi Karlovac.

Treće mjesto u slobodnom stilu ovogodišnje SOELE pripalo je Tehničkoj školi Gospić, drugo mjesto Srednjoj školi Bartola Kašića, Grubišno Polje i prvo mjesto Tehničkoj školi Karlovac.

U zadanom stilu treće mjesto pripalo je Elektrotehničkoj i prometnoj školi Osijek, drugo mjesto pripalo je Industrijsko-obrtničkoj školi Slavonski Brod a prvo mjesto ovogodišnje 10. utrke solarnih automobila SOELA osvojila je Srednja strukovna škola kralja Zvonimira iz Knina.

View the embedded image gallery online at:
https://smz.hr/aktualno#sigProId89abbb1b0c

U Kutini su danas uručeni ključevi 10 stanova hrvatskim ratnim vojnim invalidima iz Domovinskog rata i članovima obitelji umrlog hrvatskog ratnog vojnog invalida

U Kutini dodijeljeni stanovi hrvatskim ratnim vojnim invalidima

U Kutini su danas uručeni ključevi 10 stanova hrvatskim ratnim vojnim invalidima iz Domovinskog rata i članovima obitelji umrlog hrvatskog ratnog vojnog invalida. Stanovi se nalaze u zgradi na Trgu dr. Franje Tuđmana koja je otvorena potkraj lipnja ove godine čiju su izgradnju financirali APN i Grad Kutina. Od ukupno 27 stanova, Ministarstvo hrvatskih branitelja kupilo je 10 stanova za stambeno zbrinjavanje stradalnika iz Domovinskog rata, a u ostale stanove već su se uselile mlade kutinske obitelji.

Ključeve je uručio potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji je istaknuo kako je u proteklih sedam godina u Sisačko-moslavačkoj županiji stambeno zbrinuto 140 obitelji, a na području cijele Hrvatske više od 6.000 stradalnika zbrinuto je putem raznih programa stambenog zbrinjavanja.

Svečanosti uručenja ključeva prisustvovali su brojni uzvanici, među kojima i državni tajnik u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Domagoj Orlić, predsjednik Županijske skupštine SMŽ Mato Fofić, gradonačelnik Kutine Zlatko Babić i brojni drugi gosti.

Ministar hrvatskih branitelja otvorio natjecanje dragovoljaca i veterana Domovinskog rata

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved nakon toga je u kutinskom Sportskom centru otvorio 27. državno sportsko natjecanja dragovoljaca i veterana Domovinskog rata koje se održava u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske. Sudjeluje više od 800 branitelja-sportaša iz cijele Hrvatske koji se natječu u 10 sportskih disciplina.

Predsjednik Županijske skupštine SMŽ Mato Fofić rekao je kako mu je čast u ime Sisačko-moslavačke županije poželjeti dobrodošlicu svim natjecateljima. Poželio im je puno uspjeha u današnjem natjecanju, ali i istaknuo kako rezultat nije u prvom planu već druženje i podsjećanje na uspomene iz dana kada su stvarali hrvatsku državu.

Počast svim poginulim, umrlim i nestalim hrvatskim braniteljima odana je na kutinskom groblju gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće u spomen na sve hrvatske branitelje.

View the embedded image gallery online at:
https://smz.hr/aktualno#sigProId1472f21917

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak sa suradnicima te načelnicom Općine Jasenovac Marijom Mačković obišao je OŠ Jasenovac na kojoj su završeni radovi energetske obnove.

Još jedna energetski obnovljena škola

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak sa suradnicima te načelnicom Općine Jasenovac Marijom Mačković obišao je OŠ Jasenovac na kojoj su završeni radovi energetske obnove.

Vrijednost radova iznosi 1,4 milijuna eura koje su osigurali Sisačko-moslavačka županija, Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine te Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU.

"Energetska obnova OŠ Jasenovac završena je prije nekoliko mjeseci. Na školi imamo potpuno novu vanjsku ovojnicu, sanirano je krovište, ugrađena nova rasvjeta i novi sustav grijanja. Uređena je i dvorana u kojoj su sanirani pod i strop. Ova energetska obnova vrlo je važna zbog uštede na troškovima za energente, ali radovi doprinose i boljoj kvaliteti za održavanje nastave na zadovoljstvo učenica i učenika, ali i svih djelatnika škole" - izjavio je župan Ivan Celjak.

Zadovoljstvo radovima iskazao je i ravnatelj OŠ Jasenovac Branko Šepović istaknuvši kako su sada uvjeti u školi puno bolji. Obnovom škole zadovoljni su i učenice i učenici koji su u razgovoru sa županom rekli kako im je sada puno ljepše boraviti u njihovoj školi.

OŠ Jasenovac jedna je od 5 škola s područja Sisačko-moslavačke županije u kojima se provodi eksperimentalni program cjelodnevne nastave. Župan je istaknuo kako će ovaj eksperimentalni program doprinijeti boljoj kvaliteti usvajanja znanja naših učenika.

MODERNIZIRANA PROMETNICA U TREBEŽU

Na putu prema OŠ Jasenovac, župan je sa suradnicima obišao i cestu u naselju Trebež čija je sanacija financirana iz proračuna Sisačko-moslavačke županije. Cesta je modernizirana u duljini od 1200 m, a ukupno ulaganje iznosilo je 110 tisuća eura.

"Ta prometnica je iznimno važna, jer su do sada stanovnici tog dijela Trebeža vozili i hodali do svojih kuća makadamom, a sada  prvi put imaju asfaltiranu cestu. Isto tako, ta dionica je najbliži put do izlaza s autoceste u Lipovljanima. Nastavljamo i dalje politiku ravnomjernog razvoja čitave županije. Ranije smo već ulagali u cestovnu infrastrukturu na području općine Jasenovac. Sanirali smo cestu u Krapju i Košutarici, a Općina Jasenovac je uz pomoć ŽUC-a prijavila štetu koje su pretrpjele prometnice na području naselja Jasenovac te sanirala i 5 prometnica na području naselja – izjavio je prilikom obilaska prometnice župan Celjak.

Načelnica Općine Jasenovac Marija Mačković rekla je kako ovakva ulaganja puno znače stanovnicima općine.

„Ovo što danas ulaže SMŽ i što će dalje uložiti u projekte komunalne i društvene infrastrukture svakako će značiti puno za sve stanovnike općine Jasenovac, jer svako ulaganje je dobro došlo i pomoći će nekome od stanovnika. Velika su ulaganja na području općine Jasenovac od strane Sisačko-moslavačke županije, ali iz europskih fondova koje koristimo“ – izjavila je načelnica Mačković.

View the embedded image gallery online at:
https://smz.hr/aktualno#sigProId76c62c755e

Centar za žene Adela u suradnji s HZSR, Područnim uredom Sisak i Policijskom postajom Sisak organizirao je u petak 22. rujna 2023. godine obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Centar za žene Adela u suradnji s HZSR, Područnim uredom Sisak i Policijskom postajom Sisak organizirao je u petak 22. rujna 2023. godine obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Javna akcija održana je na tržnici Kontroba u Sisku podjelom promotivnih letaka i ostalog materijala o postupanju u slučaju nasilja u obitelji. Obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama nazočili su zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije, Mihael Jurić i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje, Alenka Ljubešić.

Sisačko-moslavačka županija temeljem Sporazuma iz vlastitog proračuna sufinancira rad i djelovanje Centra za žene Adela, udruge koja vodi jedinu Sigurnu kuću u županiji.

''Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama važan je datum kada je nužno dodatno podići svijest o društvenom problemu koji je kao što svjedočimo na žalost i dalje u porastu. Sisačko-moslavačka županija podržava svaku inicijativu usmjerenu prema zaštiti obitelji, žena i djece kroz svoje upravne odjele, ustanove i institucije na način da pristupamo potrebitima, svim našim ženama koje imaju problema s nasiljem u obitelji.

Rad Centra za žene Adela, koji se bavi savjetovanjem a u konačnici i zaštitom žrtava nasilja od iznimne je važnosti za naše društvo i mi kao Županija podržavamo njihov rad putem financijskih sredstava nužnih za program rada tajnog skloništa za žene. U tijeku je postupak preseljenja kuće na novu lokaciju, većeg kapaciteta gdje ćemo kao Županija pomoći prilikom opremanja novog objekta. Apeliram na sve građane koji su u mogućnosti da pomognu prijavom ukoliko su upoznati s bilo kakvom vrstom nasilja u svojoj okolini a svaku žrtvu obiteljskog nasilja da se odazove na SOS telefon Centra za žene Adela koji je dostupan 0-24. Nasilje nikad nije rješenje.'', istaknuo je zamjenik župana Jurić.

View the embedded image gallery online at:
https://smz.hr/aktualno#sigProIdc668dd5c99

Dan općine Dvor i Međunarodni dan Mira

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća, proslavljen je Dan općine Dvor i Međunarodni dan mira. U ime župana Ivana Celjaka, svim stanovnicama i stanovnicima Dan općine Dvor čestitao je zamjenik Mihael Jurić. Čestitao je i načelniku Općine Dvor Nikoli Arbutini na projektima koji su prošle godine realizirani na području ove općine u iznosu od oko 7 milijuna eura.

Zamjenik Jurić također je istaknuo kako Sisačko-moslavačka županija provodi značajne projekte na području općine Dvor. Izdvojio je obnovu Doma zdravlja SMŽ, projekt ukupne vrijednosti 1,2 milijuna eura, koji će puno značiti, ne samo pacijentima i tamošnjem stanovništvu, nego i zdravstvenom osoblju koje radi u ordinacijama obiteljske medicine, dentalne medicine, Hitne medicine i patronaže.

Putem Županijske uprave za ceste SMŽ, značajna sredstva Županija ulaže i u prometnu infrastrukturu na području općine Dvor. U 2021., 2022. i u 2023. godini obnovljeno je i uređeno 23 kilometara cesta u što je uloženo 2 milijuna €.

Sisačko-moslavačka županija obnovila je, uredila i opremila tri stana u Dvoru koji su dani na privremeno korištenje obiteljima čiji su domovi stradali u potresu.

Uz brojne goste, svečanoj sjednici Općinskog vijeća Dvor prisustvovali su i saborski zastupnici Krunoslav Katičić i Boris Milošević.

View the embedded image gallery online at:
https://smz.hr/aktualno#sigProId3d6773fbfa

 

Sisačko-moslavačka županija izgradit će novu dvoranu OŠ Ivan Goran Kovačić Gora

Novoizgrađena zgrada Osnovne škole Ivan Goran Kovačić Gora dobit će i novu dvoranu, najavio je župan Ivan Celjak koji je posjetio ovu školu zajedno sa splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom.

Drago mi je da smo danas u obnovljenoj školi ugostili našeg prijatelja župana Blaženka Bobana koji je odmah nakon potresa pritekao u pomoć svima nama i našim sugrađanima koji su izgubili svoje domove u potresu u kojem je teško oštećena i zgrada OŠ Ivan Goran Kovačić Gora. Splitsko-dalmatinska županija osigurala je oko 400 tisuća eura za obnovu ove škole. Međutim, uspjeli smo povući sva sredstva iz Fonda solidarnosti EU pa ćemo donaciju od 400 tisuća eura usmjeriti za izgradnju nove dvorane OŠ Ivan Goran Kovačić Gora. Sisačko-moslavačka županija osigurat će razliku potrebnih sredstava. Postupak izgradnje bit će pokrenut iduće godine kada će i započeti gradnja dvorane. Obnova objekata ne znači vraćanje u prijašnje stanje već svim objektima dodajemo novu vrijednost. Želimo da naši učenici imaju kvalitetno obrazovanje, ali najvažnije je da su naši učenici sretni“,  rekao je župan Celjak.

A učenici su doista i bili sretni kada su čuli ovu vijest koju su pozdravili veselim skakanjem i pljeskanjem, jer nova dvorana koju nikada nisu imali je nešto što su posebno željeli kada su se vratili u svoju novu školu. Sisačko-moslavačka županija tako i ovom obnovljenom objektu dodaje novu vrijednost i sadržaje koji prije nisu postojali.

Donacija Splitsko-dalmatinske županije za OŠ Ivan Goran Kovačić Gora

Ova školska zgrada stradala je u potresu nakon čega je u potpunosti razgrađena, a na njenom mjestu izgrađena je nova zgrada u koju su učenici vratili početkom ove školske godine.

Nekoliko dana nakon potresa u prosincu 2020. godine, Petrinju je posjetio splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban koji se prisjetio tih trenutaka.

Došao sam u Petrinju odmah nakon potresa s našim vatrogascima i HGSS-om. Bio sam potresen, ali istovremeno i ohrabren zbog ljudi koji su bili puni pozitivne energije i optimizma iako su doživjeli takvu katastrofu. Posjetio sam i ovu školu u Gori sa svojim suradnicima i tada smo odlučili da ćemo pomoći u obnovi ove škole“, izjavio je župan Boban.

Župan Celjak zahvalio je županu Bobanu na pomoći, a svoju zahvalu posebno su iskazali učenici škole prigodnim programom kojega su pripremili za dragog im gosta Blaženka Bobana.

View the embedded image gallery online at:
https://smz.hr/aktualno#sigProIdda4aa9f379

Učenicima četvrtih razreda osnovnih škola iz cijele Sisačko-moslavačke županije i sljedeće godine bit će osigurano besplatno ljetovanje u Splitu zahvaljujući daljnjoj suradnji Splitsko-dalmatinske i Sisačko-moslavačke županije, rečeno je u utorak, 19. rujna 2023. godine u novoizgrađenoj Osnovnoj školi Ivan Goran Kovačić Gora koju su zajedno obišli sisačko-moslavački župan Ivan Celjak i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

Učenici četvrtih razreda osnovnih škola i sljedeće ljeto besplatno će ljetovati u Splitu

Učenicima četvrtih razreda osnovnih škola iz cijele Sisačko-moslavačke županije i sljedeće godine bit će osigurano besplatno ljetovanje u Splitu zahvaljujući daljnjoj suradnji Splitsko-dalmatinske i Sisačko-moslavačke županije, rečeno je u utorak, 19. rujna 2023. godine u novoizgrađenoj Osnovnoj školi Ivan Goran Kovačić Gora koju su zajedno obišli sisačko-moslavački župan Ivan Celjak i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

Zahvaljujem županu Bobanu i njegovim suradnicima što su omogućili besplatno ljetovanje za sve naše učenike četvrtih razreda osnovnih škola. Ove godine u Splitu je ljetovalo više od 800 učenika i oko 100 pratitelja. Uspomene koje su donijeli iz Splita sigurno će pamtiti cijeli život. Drago mi je da je župan Boban najavio našu suradnju i ubuduće pa će naši učenici i iduće godine otputovati na besplatno ljetovanje gdje će također graditi nove uspomene i nova prijateljstva“, istaknuo je župan Celjak.

Novoizgrađena zgrada Osnovne škole Ivan Goran Kovačić Gora sedamnaesta je školska zgrada Sisačko-moslavačke županije koja je nakon potresa u potpunosti dočekala svoje učenike. Škola je stradala u potresu nakon čega je u potpunosti razgrađena, a na njenom mjestu izgrađena je nova zgrada. Odmah nakon potresa u prosincu 2020. godine, Petrinju je posjetio splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban sa splitskim vatrogascima i HGSS-om.

Svega nekoliko dana nakon nesretnog potresa bio sam u ovoj školi sa svojim suradnicima i tada smo odlučili da ćemo pomoći u obnovi ove škole. Ipak, najviše me veseli naša zajednička suradnja na jednom projektu za dobrobit djece, a to je ljetovanje za djecu iz Sisačko-moslavačke županije. Drugu godinu za redom učenici četvrtih razreda osnovnih škola gostovali su ovo ljeto u našoj županiji. Upoznali su tada nove prijatelje, ali i jedan dio Hrvatske u kojem možda nikad nisu bili. Ta djeca koja nam dolaze obogaćuju nas donoseći nam svoja iskustva. Takvu suradnju ćemo nastaviti i dalje, ali i mi ćemo manju grupu naše djece poslati u Sisačko-moslavačku županiju“, rekao je župan Boban.

Vrijednost radova izgradnje nove škole u Gori iznosila je oko 3,3 milijuna eura što je financirano iz Fonda solidarnosti EU.

View the embedded image gallery online at:
https://smz.hr/aktualno#sigProIdda4aa9f379

Župan Ivan Celjak sa suradnicima obišao je u utorak 19. rujna 2023. godine županijsko naselje Petrinia u Petrinji koje gradi Sisačko-moslavačka županija u kojima će biti smještene osobe čiji su domovi stradali u potresu, a nakon što se njihovi domovi obnove, kuće će postati sastavni dio kapaciteta umirovljeničkih domova.

U 6 mjeseci u županijskom naselju napravljena 131 kuća

Župan Ivan Celjak sa suradnicima obišao je u utorak 19. rujna 2023. godine županijsko naselje Petrinia u Petrinji koje gradi Sisačko-moslavačka županija u kojima će biti smještene osobe čiji su domovi stradali u potresu, a nakon što se njihovi domovi obnove, kuće će postati sastavni dio kapaciteta umirovljeničkih domova. Županijsko naselje u Petrinji gradi se na dvije lokacije. U Ulici Ive Maline izgrađena je 41 stambena jedinica, ukupne površine 45 m2, a trenutno se ugrađuje stolarija i ovaj tjedan počinju obrtnički radovi. U Ulici Rudolfa Hercega izgrađeno je 16 stambenih jedinica, također ukupne površine 45 m2, u kojima ovaj tjedan počinje montaža namještaja. Na obje lokacije nalazit će se objekt za društvene namjene koje će kasnije koristiti korisnici domova za starije osobe.

Župan Ivan Celjak izrazio je zadovoljstvo dinamikom radova na izgradnji županijskog naselja Petrinia.

Novi Zakon o obnovi, koji je stupio na snagu krajem veljače ove godine, omogućio je Sisačko-moslavačkoj županiji izgradnju kuća za stambeno zbrinjavanje sugrađana koji su izgubili svoje domove u potresu. U kratkom roku smo proveli postupak javne nabave, napravili projekt i krenuli s izgradnjom kuća i očekujemo useljavanje naših sugrađana tijekom listopada ove godine. Županijsko naselje u Ulici R. Hercega nalazi se u blizini bolnice i zgrade koju obnavljamo koja će u budućnosti biti Odjel za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, a blizu je i naš centar Natura SMŽ“, istaknuo je župan Celjak.

Tijekom listopada useljenje u županijsko naselje u Petrinji i Glini

Osim u Petrinji, Sisačko-moslavačka županija gradi i županijsko naselju Banovi dvori u Glini gdje su izgrađene 74 kuće, od kojih je njih 30 namješteno i spremno za useljenje koje se također očekuje u listopadu ove godine.

U nepunih osam mjeseci izgradili smo 131 kuću u Glini i Petrinji i time pokazali da naši sugrađani mogu računati na ovu županijsku upravu. Dat ćemo sve od sebe kako bi našim sugrađanima omogućili kvalitetniji život“, dodao je župan.

Treće županijsko naselje nalazi se u Sisku na Zelenom brijegu gdje se ovaj tjedan betoniraju temelji na kojima će biti postavljeno 35 kuća i jedan objekt za društvene namjene.

U sva tri županijska naselja u Sisku, Petrinji i Glini bit će ukupno 166 stambenih jedinica, odnosno kuća u nizu, namijenjene osobama čiji su domovi stradali u potresu, a nakon što se njihovi domovi obnove, kuće će postati sastavni dio kapaciteta umirovljeničkih domova. Time će one biti dugoročno iskorištene, a ovakav primjer izgradnje županijskih naselja, koje će prvo koristiti stradalnici potresa, a nakon toga umirovljenici i osobe starije životne dobi, jedinstven je projekt na području cijele Hrvatske.

Na području Sisačko-moslavačke županije 1000 novih stanova

Na inicijativu Sisačko-moslavačke županije gradi se i 36 višestambenih zgrada. Državni tajnik u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Domagoj Orlić istaknuo je kako je podignuta dinamika izgradnje zamjenskih obiteljskih kuća u sklopu organizirane obnove koju provodi država, ali i izgradnja višestambenih zgrada koje se financiraju iz državnog proračuna.

Sredinom listopada bit će gotovo 8 višestambenih zgrada na području grada Petrinje sa 128 stanova te komunalna infrastruktura i okoliš. U Glini će biti gotove 4 višestambene zgrade s 52 stana. Na području grada Siska raspisana je javna nabava za izvođenje radova za 6 višestambenih zgrada u Capraškoj ulici. Do kraja ove kalendarske godine očekujemo sukcesivno raspisivanje javne nabavu za izvođenje radova za svih 36 zgrada koje su u planu izgradnje na području Sisačko-moslavačke županije. Kada tome pribrojimo 20 zgrada koje su trenutno u izgradnji financirane iz Operativnog programa konkurentnosti i kohezije na području cijele županije imat ćemo oko 1000 novih stanova“, rekao je Orlić.

Zamjenik gradonačelnice Grada Petrinje Ivan Prskalo rekao je kako je ovo povratak života u Petrinju te je izrazio zadovoljstvo što će sve osobe koje su bile u kontejnerima, dobiti moderan i prekrasno uređen smještaj s vrhunskim standardom.

Sisačko-moslavačka županija objavila je i Javni poziv za dodjelu stambenih jedinica na privremeno korištenje na području Gline i Petrinje koji je otvoren do 25. rujna i nalazi se na web stranici www.smz.hr

View the embedded image gallery online at:
https://smz.hr/aktualno#sigProId2428e013c7

Zamjenik župana Mihael Jurić je nazočio obilježavanju 28. obljetnice sudjelovanja 2. GBR GROM u VRO „UNA-95“ i sjećanju na 26 poginulih „Gromova“ u ovoj operaciji.

Sjećanje na „Gromove“ i VRO Una 95

Zamjenik župana Mihael Jurić je nazočio obilježavanju 28. obljetnice sudjelovanja 2. GBR GROM u VRO „UNA-95“ i sjećanju na 26 poginulih „Gromova“ u ovoj operaciji.
Počast je odana polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Dvoru, te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja poginulim Gromovima u Hrvatskoj Dubici
Za poginule, umrle i nestale Gromove i sve hrvatske branitelje u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Hrvatskoj Dubici služena je sveta misa.

View the embedded image gallery online at:
https://smz.hr/aktualno#sigProIdc2f085438f

Kod spomen-obilježja na mjestu pogibije brigadira Marijana Celjaka, dozapovjednika prve dragovoljačke postrojbe u Domovinskom ratu, u Šašnoj Gredi, pokraj Siska, obilježena je 32. obljetnica pogibije istinskog heroja Domovinskog rata, koji je za pripremanje, organiziranje i operativnu obranu napadnute Republike Hrvatske učinio više od ikoga na sisačkom području.

32. obljetnica pogibije brigadira Marijana Celjaka – junaka obrane grada Siska

Kod spomen-obilježja na mjestu pogibije brigadira Marijana Celjaka, dozapovjednika prve dragovoljačke postrojbe u Domovinskom ratu, u Šašnoj Gredi, pokraj Siska, obilježena je 32. obljetnica pogibije istinskog heroja Domovinskog rata, koji je za pripremanje, organiziranje i operativnu obranu napadnute Republike Hrvatske učinio više od ikoga na sisačkom području.
Izaslanstvo Sisačko-moslavačke županije činili su predsjednik Županijske skupštine Mato Fofić i pročelnica Upravnog odjela za poslove župana Sanja Mioković, dok je zamjenik župana Mihael Jurić bio izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.
Izaslanik Predsjednika RH bio je brigadir Robert Suntešić, a izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora saborska zastupnica, petrinjska gradonačelnica Magadlena Komes.

Ratni veterani, suborci Marijana Celjaka, članovi Udruge ratnih veterana 57. samostalnog bataljuna Marijan Celjak, i ove su godine organizirali sjećanje na čovjeka koji ih je vodio u najtežim i najneizvjesnijim vremenima u novijoj hrvatskoj povijesti. Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i zajedničkom molitvom, odana je počast junaku obrane grada Siska, Marijanu Celjaku.

Marijan Celjak rođen je 1. svibnja 1957. godine u Sisku, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Bio je zaposlenik sisačke termoelektrane i predvodio je organiziranje, opremanje i osposobljavanje prvih hrvatskih branitelja. Bio je osnivač i dozapovjednik prve dragovoljačke postrojbe u Domovinskom ratu, 57. SAMB-a. Marijan Celjak se u najtežim trenutcima novije hrvatske povijesti pokazao dorastao izazovima vremena od samog početka stvaranja i obrane demokratske, neovisne i slobodne Hrvatske i obrane njenog suvereniteta.
Njegovo je ime vezano za sve rane akcije u obrani Siska. Iako po nužnosti povijesnog trenutka ratnik, Marijan Celjak je iznad svega bio humanist i poštovatelj vrijednosti ljudskog života. Stoga je njegovo ime vezano uz uspješne pregovore o predaji snaga vojske bivše države. Prvi vojni objekt koji se predao hrvatskim snagama, vojarna Barutana u Sisku, osvojen je bez žrtava upravo zahvaljujući inzistiranju na pregovorima i slobodnom odstupanju vojnika i oficira koji su u njoj bili. Marijan Celjak je ne samo zajamčio siguran prolaz posadi Barutane, nego im dopustio i da biraju destinaciju, osobno ih otprativši do Petrinje.
Marijan Celjak je pregovarao i o predaji raketne baze u Žažini, čak je nakratko i zarobljen tijekom pregovora, koji su u konačnici uspješno završeni.
Dozapovjednik 57. SAMB-a, Marijan Celjak, nažalost je poginuo tijekom još jednog pokušaja da razum prevlada i riječ zamijeni oružje. Pri pregovorima o predaji radarske baze u Šašnoj Gredi, poginuo je nezaboravni junak Domovinskog rata, brigadir Marijan Celjak.

Po završetku komemoracije u Šašnoj Gredi, njeni su sudionici odali počast i kod spomenika hrvatskim braniteljima u Topolovcu.

View the embedded image gallery online at:
https://smz.hr/aktualno#sigProIda6a332bf82

 

U subotu, 16. rujna 2023. godine Alenka Ljubešić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje sudjelovala je na obilježavanju Dan sela Gređani.

Dan sela Gređani

U subotu, 16. rujna 2023. godine Alenka Ljubešić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje sudjelovala je na obilježavanju Dan sela Gređani.

Obilježavanje je započelo paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca kod spomenika Golubica koji je podignut u čast civilnim i braniteljskim žrtvama, a nastavljen kod spomenika poginulom branitelju Peri Perčeviću. Nakon polaganja vijenaca održana je Sveta misa.

View the embedded image gallery online at:
https://smz.hr/aktualno#sigProId7ef5aabaf8

Zamjenik župana Mihael Jurić je u Petrinji nazočio središnjoj manifestaciji Dana sjećanja 1991.-2023.

Središnja manifestacija petrinjskih Dana sjećanja

Zamjenik župana Mihael Jurić je u Petrinji nazočio središnjoj manifestaciji Dana sjećanja 1991.-2023. Grad Petrinja od Domovinskog rata svake godine u mjesecu rujnu obilježava Dane sjećanja na događanja iz 1991. godine. 16. rujna 1991. godine grad je pretrpio najžešći napad agresora i nastradalo je najviše branitelja u jednom danu tijekom obrane grada.
U župnoj crkvi Sv. Lovre služena je Sveta misa zadušnica za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu grada Petrinje. Sudionici obilježbe su u Koloni sjećanja prešli put od crkve Sv. Lovre do Spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima na Senjaku, gdje je održana Komemoracija i prigodni program, uz čitanje imena poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civila.

View the embedded image gallery online at:
https://smz.hr/aktualno#sigProId3656008169

Predstavljanje knjige u Petrinji

Zamjenik župana Mihael Jurić i predsjednik Županijske skupštine Mato Fofić su 15. rujna 2023. godine u Veteranskom centru u Petrinji nazočili predstavljanju knjige “Ako padne Petrinja, past će Beograd – Moja sjećanja iz Domovinskog rata”, autora pokojnog general-pukovnika Hrvatske vojske Ivana Basarca.

View the embedded image gallery online at:
https://smz.hr/aktualno#sigProId2e219ddfee

Zamjenik sisačko-moslavačkog župana Mihael Jurić, otvorio je u četvrtakm 14. rujna 2023. godine u Jasenovcu 18. Sportske susrete umirovljenika Sisačko-moslavačke županije koji su organizirani uz podršku Sisačko-moslavačke županije.

18. Sportski susreti umirovljenika

Zamjenik sisačko-moslavačkog župana Mihael Jurić, otvorio je u četvrtakm 14. rujna 2023. godine u Jasenovcu 18. Sportske susrete umirovljenika Sisačko-moslavačke županije koji su organizirani uz podršku Sisačko-moslavačke županije.

U svome obraćanju, zamjenik Jurić naveo je jedan od prioriteta Sisačko-moslavačke županije briga o umirovljenicima i osobama starije životne dobi kao i obnova domova za starije osobe.

Osim obnovljenog Doma za starije osobe Sisak, trenutno su završni radovi na obnovi Doma za starije osobe Glina. Sisačko-moslavačka županija provodi i aktivnosti proširenja kapaciteta postojećih domova. Dom za starije osobe, čiji se radovi privode kraju uskoro će dobiti i grad Kutina. Riječ je o projektu koji su stanovnici Moslavine čekali desetljećima, a ova županijska uprava na čelu sa županom Ivanom Celjakom pokrenula je projekt te ga provodi kraju u samo dvije godine mandata.

U prostoru Doma zdravlja SMŽ u Kutini Sisačko-moslavačka županija, vlastitim sredstvima provodi radove prenamjene zgrade i uređenja u vrijednosti oko 1,5 milijuna EUR. Završetkom radova, Kutina će dobiti reprezentativni prostor za smještaj oko 50 korisnika s područja Moslavine.

Matica umirovljenika SMŽ okuplja 13 udruga umirovljenika iz Sisačko-moslavačke županije i okuplja oko 4500 umirovljenika, sa stalnom tendencijom proširenja i osnivanja novih umirovljeničkih udruga.

Ovaj sportski susret je organizirala Matica umirovljenika Sisačko-moslavačke županije, a domaćin susreta je Udruga umirovljenika općine Jasenovac. Sudionici današnjeg susreta natjecali su se u šahu, kuglanju, pikadu i belotu.

View the embedded image gallery online at:
https://smz.hr/aktualno#sigProIdcdf35233c5

Zamjenik župana Mihael Jurić i zamjenica župana iz reda srpske nacionalne manjine Mirjana Oluić primili su u nastupni posjet veleposlanika Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj Gašpera Dovžana.

Nastupni posjet slovenskog veleposlanika

Zamjenik župana Mihael Jurić i zamjenica župana iz reda srpske nacionalne manjine Mirjana Oluić primili su u nastupni posjet veleposlanika Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj Gašpera Dovžana. Uz veleposlanika su sastanku nazočili i njegov gospodarski savjetnik Dušan Pšeničnik i policijski ataše Srečko Jarc.
Zamjenik župana Jurić je veleposlanika Dovžana upoznao s geopolitičkim, gospodarskim, prometnim i kulturnim posebnostima Sisačko-moslavačke županije, kao i s brojnim mogućnostima i područjima suradnje sa slovenskim partnerima.

View the embedded image gallery online at:
https://smz.hr/aktualno#sigProId150335d2ae

Udruga osoba s invaliditetom distrofije, cerebralne i dječje paralize i osoba s ostalim tjelesnim invaliditetom grada Siska organizirala je 20. tradicionalno druženje osoba s invaliditetom koje je danas održano u Starom gradu u Sisku.

U Sisku održano tradicionalno druženje osoba s invaliditetom

Udruga osoba s invaliditetom distrofije, cerebralne i dječje paralize i osoba s ostalim tjelesnim invaliditetom grada Siska organizirala je 20. tradicionalno druženje osoba s invaliditetom koje je danas održano u Starom gradu u Sisku.

Sudionike druženja, kojih je bilo oko stotinjak iz 17 udruga iz cijele Hrvatske, pozdravio je zamjenik župana Mihael Jurić.
„Zadovoljstvo mi je što u gradu Sisku možemo ugostiti udruge iz cijele Hrvatske koje su danas stigle na tradicionalno druženje. Sisačko-moslavačka županija ima poseban osjećaj prema osobama s invaliditetom. U ovom trenutku obnavljamo brojne objekte javne namijene i sve te objekte prilagođavamo osobama s invaliditetom. Posebnu pažnju poklanjamo i djeci s teškoćama u razvoju kojima je namijenjena senzorna soba koju smo nedavno otvorili u Topuskom, a nakon završetka obnove Jodnog lječilišta i u tom prostoru omogućit ćemo provođenje terapije senzomotorne integracije djece s teškoćama u razvoju. Također, u okviru svojih mogućnosti podupiremo rad Udruge koja je organizirala današnje druženje osoba s invaliditetom“, naglasio je zamjenik Jurić.
Predsjednik Udruge osoba s invaliditetom distrofije, cerebralne i dječje paralize i osoba s ostalim tjelesnim invaliditetom grada Siska Dren Dobrenić istaknuo je kako su ovakva druženja od iznimnog značaja za osobe s invaliditetom zbog provedenog vremena u druženju i dobroj zabavi.
 
Na inicijativu župana Ivana Celjaka, Sisačko-moslavačka županija će i ove akademske godine dodijeliti jednokratne novčane pomoći redovitim studentima s područja Sisačko-moslavačke županije koji ostaju studirati na području naše županije.

I ove akademske godine, Županija dodjeljuje jednokratne novčane pomoći

Na inicijativu župana Ivana Celjaka, Sisačko-moslavačka županija će i ove akademske godine dodijeliti jednokratne novčane pomoći redovitim studentima s područja Sisačko-moslavačke županije koji ostaju studirati na području naše županije.

Ovo je druga godina za redom da Sisačko-moslavačka županija dodjeljuje ovakvu vrstu jednokratne potpore. Prošle akademske godine dodijeljena je 41 takva potpora. Ova mjera pokazala je pozitivan učinak što je vidljivo na primjeru Učiteljskog fakulteta u Petrinji gdje je došlo do porasta udjela upisanih studenata koji imaju prebivalište na području naše županije u ukupnom broju upisanih studenata. U akademskoj godini 2021./2022. u odnosu na prethodnu akademsku godinu bilježimo porast udjela studenata iz naše županije za 8%, a uspoređujući podatke akademske godine 2022./2023. u odnosu na 2021./2022., broj studenata iz Sisačko-moslavačke županije, koji su upisali Učiteljski fakultet u Petrinji, povećan je za 14%.

Pravo na dodjelu jednokratne novčane pomoći imaju studenti s prebivalištem na području Sisačko-moslavačke županije koji upišu 1. godinu redovnog studija na Metalurškom fakultetu u Sisku ili Učiteljskom fakultetu u Petrinji u akademskoj godini 2023./2024. Jednokratna novčana pomoć isplatit će se jednokratno u iznosu 663,61 euro svim onim studentima koji zadovoljavaju tražene uvjete.

Studenti trebaju ispisati obrazac zahtjeva objavljen na web stranici SMŽ, ispuniti i zajedno s dokazima dostaviti na adresu: Sisačko-moslavačka županija, Upravni odjel za obrazovanje, kulturu, šport, mlade i civilno društvo, Ulica Ante Starčevića 29, 44000 SISAK.

Uz obrazac zahtjeva, potrebno je priložiti presliku valjane osobne iskaznice ili uvjerenje kojim se dokazuje prebivalište na području Sisačko-moslavačke županije te potvrdu o upisu u 1. godinu studija na Metalurškom fakultetu u Sisku ili Učiteljskom fakultetu u Petrinji. Rok za dostavu zahtjeva, uz tražene dokaze, je 15. listopada 2023. godine.

View the embedded image gallery online at:
https://smz.hr/aktualno#sigProIdfc39790ca9

Projekt „Županijski kutak zdravlja“ provodi se kroz 3 faze od kojih svaka traje 4 mjeseca s ciljem povećanja zdravstvene zaštite stanovnika u ruralnim područjima Sisačko-moslavačke županije.

"Županijski kutak zdravlja" na području općine Martinska Ves

Projekt „Županijski kutak zdravlja“ provodi se kroz 3 faze od kojih svaka traje 4 mjeseca s ciljem povećanja zdravstvene zaštite stanovnika u ruralnim područjima Sisačko-moslavačke županije. Projekt traje do 1. ožujka 2024. godine.

Prve projektne aktivnosti provodile su se na području Donje Posavine i to u mjestima: Prelošćica, Gušće, Veliko Svinjičko, Kratečko i Lonja. Druga faza započela je na području općine Martinska Ves, a treća faza provodit će se na ruralnom području grada Novske.

Uvažavajući činjenicu da je zadnjim popisom stanovništva utvrđeno kako na području Sisačko-moslavačke županije živi 24,7% osoba starijih od 65 godina, aktivnosti Sisačko-moslavačke županije usmjerene su ka podizanju kvalitete života starijih osoba. U područjima koja su udaljenija od gradskih središta, a u kojima živi značajno veći broj osoba starije životne dobi, provodimo aktivnosti usmjerene ovoj dobnoj skupini.

Projektom „Županijski kutak zdravlja“ u ruralna područja dovodi se medicinsko osoblje i povećava zdravstvena zaštita stanovnika. Poseban naglasak daje se preventivnim aktivnostima, fizikalnoj medicini i rehabilitaciji te savjetovanju i podršci koja često izostaje. Preventivnim djelovanjem cilj je prevenirati očekivane veće zdravstvene teškoće, kod starijih osoba prevenirati oštećenja i lomove lokomotornog sustava, osigurati veću pokretljivost osoba starije životne dobi, pregledom i savjetima patronažne sestre prevenirati ozbiljnije bolesti i poticati na redovite preventivne preglede.

Mobilni tim u kombiju, u sastavu prvostupnik fizioterapeut i patronažna sestra, dolazit će u mjesto, u prostor koji će biti osiguran i adekvatan za provedbu terapijskih postupaka u kojima će se provoditi medicinska gimnastika, kontrola krvnog tlaka i razine šećera u krvi. Osim navedenih aktivnosti osigurat će se dolasci stručnjaka koji će voditi interaktivne radionice sa sudionicima, koji će imati priliku postavljati pitanja i više saznati o određenoj temi, sve s ciljem prevencije većih teškoća i ozbiljnijih oboljenja.

Aktivnosti će se provoditi u jutarnjim satima, a iznimno, ukoliko će radionice biti usmjerene za širu korisničku skupinu, mogu se organizirati i u poslijepodnevnim satima.

Raspored provođenja projekta na području općine Martinska Ves:

  • ponedjeljak – Lijeva Luka - društveni dom, Lijeva Luka 70
  • utorak - Tišina Erdedska - društveni dom, Tišina Erdedska 53a
  • srijeda – Jezero Posavsko- društveni dom, Jezero Posavsko 7
  • četvrtak – Desno Željezno- društveni dom, Desno Željezno, 47
  • petak – Žirčica- društveni dom, Žirčica 2

View the embedded image gallery online at:
https://smz.hr/aktualno#sigProId51763c25e8

Župan Ivan Celjak, zajedno s potpredsjednikom Vlade i ministrom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Brankom Bačićem, državnim tajnikom Domagojem Orlićem i drugim suradnicima, posjetio je u utorak, 12. rujna 2023. godine grad Petrinju.

Ministar Bačić obišao gradilišta na području grada Petrinje

Župan Ivan Celjak, zajedno s potpredsjednikom Vlade i ministrom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Brankom Bačićem, državnim tajnikom Domagojem Orlićem i drugim suradnicima, posjetio je u utorak, 12. rujna 2023. godine grad Petrinju.

Susret s ministrom Bačićem počeo je radnim sastankom u Petrinji, kojemu je uz ministra, župana i državnog tajnika, prisustvovala i petrinjska gradonačelnica Magdalena Komes. Na sastanku se razgovaralo o aktivnostima obnove te o dinamici radova na području grada Petrinje.

Razgovarali smo o aktualnostima na području grada, projektima koji se provode, o projektima koje sufinancira Vlada RH, odnosno Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. Radovi idu dobrom dinamikom i zadovoljni smo tijekom obnove u dijelu nadležnosti Grada Petrinje“- izjavila je gradonačelnica Komes.

Nakon sastanka obišlo se gradilište petrinjske gradske tržnice koja će se rekonstruirati  putem projekta „Tržnica u gradu“, a koji sufinancira Europska unija iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Jedna od lokacija obilaska bili su i radovi obnove obiteljske kuće Tome Lopara, koja se obnavlja u suradnji s Hrvatskim Caritasom, a obilasku je nazočio i ravnatelj Hrvatskoga Caritasa fra Tomislav Glavnik.

OBNOVA ŠKOLSKIH OBJEKATA

Ministar Bačić, župan i suradnici obišli su i gradilište nove zgrade I. OŠ Petrinja čija se gradnja financira donacijom mađarske vlade i državnog proračuna RH. 

Zadovoljstvo nam je da smo na gradilištu I. OŠ Petrinja gdje su nastavljeni radovi i što idu dobrom dinamikom. Očekivano je da će radovi biti završeni do kraja ove godine što znači da bi se učenici početkom drugog polugodišta vratili u školu“ – izjavio je župan Ivan Celjak

Sisačko-moslavačka županija obnavlja brojne objekte u području obrazovanja. Samo na području grada Petrinje obnovila je do sada 6 škola, a izgradila 2 nove škole. Obnovljene su OŠ Mate Lovraka Petrinja, OŠ Dragutina Tadijanovića Petrinja, OŠ Jabukovac, PŠ Češko Selo, PŠ Hrastovica, PŠ Mošćenica, a završena je izgradnja OŠ Ivan Goran Kovačić Gora i PŠ u Nebojanu. 

Sisačko-moslavačka županije ove školske godine bilježi i povećanje broja učenika. „Zadovoljni smo upisima na području grada Petrinje, ali i na području čitave Sisačko-moslavačke županije. Na području grada Petrinje ove školske godine u odnosu na prethodnu imamo čak 45 % više upisanih prvašića. Na području županije imamo čak 116 učenika više upisanih u prvi razred osnovnih škola, a u prve razrede srednje škole imamo 52 učenika više upisanih nego prošle godine“ – nastavio je župan Celjak.

U sklopu radnog posjeta, zajedno s predstavnicima Svjetske banke obišla se i Srednja škola Petrinja. Srednja škola Petrinja nalazit će se u objektu kojeg je darovala tvrtka Gavrilović, a matičnu zgradu škole obnavlja Sisačko-moslavačka županija. „Nova zgrada I. OŠ Petrinja te nova zgrada SŠ Petrinja omogućili su nam da objekte koje su učenici koristili do potresa koristimo za druge namjene pa ćemo te zgrade nakon obnove koristiti za potrebe knjižnice, odsjeka glazbene škole te dio za učenički dom“ – zaključio je župan.

MINISTAR ZADOVOLJAN TIJEKOM OBNOVE

Potpredsjednik Vlade RH i ministar Bačić izrazio je zadovoljstvo što se plan i program obnove zacrtan još u veljači u najvećoj mjeri ispunjava, ali i iskorištenosti sredstava iz Fonda solidarnosti.

Od 11 kontejnerskih naselja, 9 je u potpunosti iseljeno. Dva kontejnerska naselja nisu klasična kontejnerska naselja, već modularne zgrade, a i za njih ćemo stvoriti uvjete da se isele do kraja listopada“ – izjavio je ministar Bačić.

U ovom trenutku s ciljem ubrzanja obnove Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine provodi javnu nabavu za oko 1100 novih gradilišta. Najavljeno je dovršenje izgradnje 8 višestambenih zgrada s dvjestotinjak stanova u Petrinji te 4 zgrade u Glini do kraja listopada. Obnovljeno je 157 stanova u državnom vlasništvu, a u tijeku je i kupnja kuća i stanova preko APN-a.

Na području SMŽ gradit će se ukupno 36 novih višestambenih zgrada, a u ovom trenutku se provodi postupak javne nabave za izgradnju 6 višestambenih zgrada u Sisku (Caprag). Na području Siska trenutno je aktivno oko 350 gradilišta obiteljskih kuća i zgrada javne namjene.

SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA GRADI STAMBENA NASELJA U GLINI, PETRINJI I SISKU

Sisačko-moslavačka županija pokrenula je gradnju stambenih naselja na području gradova Gline, Petrinje i Siska u kojima će biti smještene obitelji čiji su domovi oštećeni u potresu, a nakon obnove njihovih kuća, u naseljima će biti smješteni korisnici domova za starije osobe.

Danas je Sisačko-moslavačka županija objavila Javni poziv za dodjelu stambenih jedinica (kuća u nizu) u Petrinji i Glini na privremeno korištenje našim sugrađanima koji su u potresu izgubili svoje domove" – izjavio je župan Celjak.

View the embedded image gallery online at:
https://smz.hr/aktualno#sigProId9448d02436

Sisačko-moslavačka županija objavila je u utorak, 12. rujna 2023. godine Javni poziv za dodjelu stambenih jedinica, odnosno kuća u nizu, na privremeno korištenje koje se nalaze u županijskim naseljima Petrinia u Petrinji i Banovi dvori u Glini.

Županija raspisala poziv za smještaj obitelji u 131 kući u županijskim stambenim naseljima u Petrinji i Glini

Sisačko-moslavačka županija objavila je u utorak, 12. rujna 2023. godine Javni poziv za dodjelu stambenih jedinica, odnosno kuća u nizu, na privremeno korištenje koje se nalaze u županijskim naseljima Petrinia u Petrinji i Banovi dvori u Glini.

Sisačko-moslavačka županija će u 131 kuću u Petrinji i Glini, koje će biti u potpunosti infrastrukturno spremne za useljenje te opremljene namještajem, smjestiti obitelji čiji su domovi stradali u potresu. Kuće će biti okružene zelenim površinama s mogućnošću uređenja vlastitog vrta.

U županijskom naselju Banovi dvori u Glini, u Vukovarskoj ulici, na raspolaganju su 74 stambene jedinice, od kojih su 62 kuće površine 45 m2, a sastoje se od kuhinje s dnevnim boravkom, dvije spavaće sobe i kupaonice. Preostalih 12 kuća u naselju Banovi dvori imaju površinu od 35 m2, a sastoje se od kuhinje s dnevnim boravkom, jedne spavaće sobe, kupaonice i terase.

U županijskom naselju Petrinia u Petrinji ukupno je 57 kuća površine 45 m2 koje se sastoje od kuhinje s dnevnim boravkom, dvije spavaće sobe, kupaonice i terase. Od 57 stambenih jedinica, 41 se nalazi u Ulici Ive Maline, a 16 u Ulici Rudolfa Hercega.

Riječ je o kućama čiju je gradnju Sisačko-moslavačka županija započela u proljeće ove godine sredstvima Fonda solidarnosti EU, a namijenjene su osobama čiji su domovi stradali u potresu. Nakon što se njihovi domovi obnove, kuće će postati sastavni dio kapaciteta umirovljeničkih domova. Time će one biti i dugoročno iskorištene, a ovakav primjer izgradnje županijskih naselja, koje će prvo koristiti stradalnici potresa, a nakon toga umirovljenici i osobe starije životne dobi, jedinstven je projekt na području cijele Hrvatske.

Pravo na dodjelu stambenih jedinica na privremeno korištenje imaju svi državljani Republike Hrvatske s prebivalištem na području Sisačko-moslavačke županije ako su bili vlasnici kuće ili stana ili su koristili kuću ili stan u vrijeme potresa 28. i 29. prosinca 2020. godine koja je mišljenjem ovlaštenih stručnjaka za brzu procjenu oštećenja utvrđena neuporabljivom ili privremeno neuporabljivom te da u svome vlasništvu nemaju useljivu kuću ili stan na području Sisačko-moslavačke županije.

Stambene jedinice na privremeno korištenje dodijelit će se osobama starijima od 65 godina, osobama mlađima od 65 godina koji u svom vlasništvu imaju stan ili kuća u postupku obnove, odnosno osobama koje su zbrinute u mobilnim stambenim jedinica na zemljištu uz svoju oštećenu kuću, u kontejnerskim naseljima ili su smješteni u drugom obliku organiziranog smještaja.

Zahtjev s priloženim ispravama kojima podnositelj zahtjeva dokazuje da ispunjava uvjete za dodjelu stana na privremeno korištenje podnosi se Povjerenstvu za dodjelu na privremeno korištenje stanova osobama pogođenih potresom, a predaje se putem pošte ili osobno u pisarnicu Sisačko-moslavačke županije, Ante Starčevića 29, 44 000 Sisak, tijekom utvrđenog roka i to od 12. rujna 2023. od 8,00 sati do 15,30 sati, ostale radne dane od 7,30 sati do 15,30 sati, a 25. rujna 2023. godine od 7,30 sati do 15,00 sati.

Podnositelj zahtjeva na Javni poziv za dodjelu stambene jedinice na privremeno korištenje može dobiti dodatne informaciju na brojeve telefona: 044/500-181 i 044/500-034.

 

Link na Javni poziv:

https://www.smz.hr/obnova

 

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd