• 044 500 330

Vijesti

Aktualni sat sjednice Županijske skupštine

11. sjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije, koja je u četvrtak, 20. prosinca 2018. godine, održana u dvorani hotela „Petrova gora“ Lječilišta Topusko, počela je uobičajenim „Aktualnim satom“.
Petar Ćosić (MOST) pitao je „koja je sudbina koncesija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti“ , koje prema novom zakonu o zdravstvenoj zaštiti od početka sljedeće godine ne postoje.
Župan Ivo Žinić je odgovorio kako zakon koji je donesen s provedbom od 1. siječnja 2019. godine treba dobiti još i podzakonske akte, potrebno je da Ministarstvo izda određene naputke o provedbi. Za sada koncesije i dalje se odvijaju prema važećim propisima. Za šest mjeseci, kad dobijemo provedbene naputke postupit ćemo prema njima, rekao je župan.
Dubravka Medved (HDZ) pitala je kakva su županova saznanja o zagađenju u Đon Močvarištu kod Blatuše.
U javnosti se pojavila informacija o zagađenju, ali inspekcije nisu utvrdile nikakvo zagađenje. Nema nikakvih znakova o bilo kakvom istjecanju kemikalija.
Drugo pitanje Dubravke Medved ticalo se izgradnje studentskog doma u Petrinji.
Potpisali smo sporazum o suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu o gradnji studentskog doma u Petrinji, rekao je župan. Naglasio je dobru suradnju koju SMŽ ima s visokoškolskom zajednicom. U Petrinji postoji velika potreba za studentskim domom, a postoji mogućnost financiranja tog projekta iz fondova EU. Osim 70 kreveta, dom će imati i restoran. SMŽ će izraditi potrebnu dokumentaciju, a prijavitelj će biti Sveučilište u Zagrebu. Vrijednost projekta je oko 20 milijuna kuna.
Karmela Gajdek (SDP) htjela je znati je li spomenik termalnoj vodi doista najpotrebnija investicija u Topuskom.
Spomenik termalnoj vodi je itekako potreban rekao je župan. U Lječilištu je proteklih godina napravljeno puno, poboljšani su smještajni kapaciteti. ali, pitao je župan, kad uđete u Topusko, imate li dojam da ste došli u toplice. Ovaj simbol će privući pozornost, sve toplice imaju određeni spomenik, gdje možete doći u izravni kontakt s termalnom vodom.
Županov je odgovor dopunio ravnatelj Lječilišta Topusko dr. Domagoj Mosler. Uz povećanje prihoda, javljanjem na natječaja, racionalizacijom rashoda, Lječilište je u tri godine 5 milijuna kuna u plusu. Napravljen je niz projekata, energetska obnova, nova hidroterapija, blatne kupke, nabavlja se sustavno nova oprema, uređeni apartmani na najvišem nivou.
Kolike su šanse da se Sisak poveže s Lekenikom brzom cestom ili autocestom, pitala je također Gajdek.
Autocesta do Siska je prioritet broj jedan rekao je župan. Točno je da je sastanak s ministrom Butkovićem dogovaran u nekoliko navrata, ali iz različitih razloga još nije održan. Projekt postoji, gradnja autoceste je zbog prirode terena gotovo dvostruko skuplja nego u Dalmaciji. Župan je rekao kako vjeruje da će već početkom sljedeće godine ministar Butković doći ovdje kako bi razgovarali ne samo o gradnji autoceste.
Autocesta ne ide do Siska, ide negdje do Sela i skreće prema Mošćenici. Od Stupna, gdje će se graditi i pružni prijelaz, ići će pristupna cesta, treba sagraditi i most na Odri i povezati se s autocestom. Taj je projekt vrijedan 200 milijuna kuna, osigurana su sredstva, gradnja je već trebala početi, ali promjena investitora (Hrvatske autoceste-Hrvatske ceste) zahtijevala je promjene u dokumentaciji.
Mijo Šepak (HDZ) htio je čuti više o nedavnom posjetu Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović Sisačko-moslavačkoj županiji.
Taj je posjet pripreman preko mjesec dana, rekao je župan i dodao kako je nastojanje bilo da se Predsjednica sretne sa što više ljudi. U tri dana uspjela je vidjeti mnogo. Župan je ponovio sve točke obilaska i susrete, naglasivši kako je u Baćinu prvi put boravio čelni čovjek Republike Hrvatske, Predsjednica je tamo obišla prostor najveće masovne grobnice u SMŽ.
Nedavni susret župana s Vladom RH u Rijeci, na kojem je sudjelovao župan Žinić zanimao je također Miju Šepaka.
Bila je ovo peta sjednica Vlade i župana, rekao je župan Žinić. najbitnije s ove sjednice je vijest o spajanju županija i ureda Državne uprave. Urede će preuzeti županije i time dokinuti dvostruko vođenje određenih poslova. Sabor mora promijeniti više od 40 zakona kako bi se to moglo dogoditi. Govorilo se i o centrima za gospodarenje otpadom.
Mario Božurić (MOST) pitao je zbog čega nisu dostupne bilance poslovanja Top Termi kroz revalorizaciju imovine. Rekao je kako je riječ o friziranoj dobiti te da situacija nije prikazana realno.
Župan je rekao kako nema nikakvog skrivanja podataka, sve što trgovačko društvo treba objaviti, objavljeno je. Lječilište je ostvarilo dobit, ne manipuliranjem, nego kvalitetnim poslovanjem.
Pitao je i zbog čega nisu dostupni podatci o obvezama društva Top Terme prema ustanovama i poslovnim bankama.
Postoje obveze prema Lječilištu što se tiče termalne vode i prema Općini , spomenička renta i komunalna naknada. Razgovaramo na koji način otplatiti dugovanja i ona se sad otplaćuju, rekao je župan. I prema Vladi i prema ministarstvu išlo se sa zahtjevom da se spomenička renta smanji.
„Ali, sve obveze izvršavamo i nema skrivanja. Ja vjerujem da će i ove godine Lječilište ostvariti značajnu dobit, a da će Top Terme poslovati pozitivno.“
Adelina Ivković (HNS) pitala je što je županija poduzela na prevenciji i sanaciji klizišta.
Zajedno s gradovima i općinama popisane su sve štete nastale od klizišta i poplava. Na našem području one iznose blizu 30 milijuna kuna. Županijsko povjerenstvo je to napravila i uputila na ministarstvo kako bi određeni gospodarstvenici mogli ostvariti povrate sredstava, jer u EU postoji Fond solidarnosti upravo za ovakve situacije. To je trenutno u rješavanju.
Županija, zajedno s resornim ministarstvom i ministrom Štromarom sudjeluje u stambenom zbrinjavanju osam obitelji. U tijeku je izgradnja kuća za te obitelji, a oni su sad privremeno smješteni u adekvatne prostore.
Održan je čitav niz sastanaka s Državnim geološkim institutom kako bi se preveniralo određene stvari. Gradovi Petrinja, Glina, Sisak i Općina Lekenik prijavili su se da dobiju kartografiju klizišta. Velik je postotak tla u SMŽ rizičan na klizišta.
Ivković je zanimalo i što je obuhvaćeno nacrtom Zakona o zaštiti od poplava u slivu rijeke Kupe. Hoće li naš sisački i letovanićki kraj biti trajno zbrinut, te kad zakon stupa na snagu.
Savjetovanje u Karlovcu vezano za Zakon o zaštiti od poplava je rezultiralo Zakonom o zaštiti od poplava na karlovačkom području. Ovim je zakonom predviđena izgradnja zaštitnih objekata, poput retencija, koji će pomoći i nama, koji smo nizvodno, rekao je župan.
Njegov je odgovor dopunio zamjenik župana Roman Rosavec. Istaknuo je brzinu i operativnost po pitanju ovog zakona, sad je u tijeku javno savjetovanje o predloženom projektu, koji obuhvaća područje Karlovačke, Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije. Naša područja, naročito oko Letovanića i Odranskog polja njime su obuhvaćena. Iznos projekta procijenjen je na 120 milijuna Eura, od kojih će dio biti financiran iz međunarodnog fonda u okviru programa Konkurentnost i kohezija, te uz gradnju nasipa i ustava regulirati tok rijeke Kupe, koja stvara velike probleme i na području naše županije. Ono što će tijekom provedbe projekta biti jedna od ključnih zadaća, možda i najveći izazov, jest otkup i izvlaštenje oko 15 000 čestica. Nakon otkupa tih čestica pristupit će se izradi idejnog rješenja te dobivanju potrebnih dozvola za glavni projekt i nadamo se vrlo brzoj realizaciji navedenog projekta, zaključio je Rosavec.

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd