• 044 500 330

Vijesti

Aktualni sat sjednice Županijske skupštine

10. sjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije, održana u Topuskom, počela je uobičajenim Aktualnim satom, tijekom kojega su vijećnici imali prigodu postavljati pitanja izvršnoj vlasti.
Milan Brigljević (MOST) konstatirao je da su se pozivu predsjednice Gradskog vijeća Siska na sastanak u svezi potpore obećanim projektima Vlade RH u Sisku odazvali samo saborski zastupnici Mosta i SDP-a. Pitao je župana što su on i saborski zastupnici HDZ-a s našeg područja poduzeli da se zaštite interesi naše županije i kad se očekuje nastavak gradnje autoceste od Lekenika prema Sisku i ostalih najavljenih projekata.

Prozivate saborske zastupnike HDZ-a VI. izborne jedinice, rekao je u odgovoru župan, i odbio govoriti u tuđe ime. Smatram da svatko mora raditi svoj posao. Zašto se nisu odazvali ne znam.
Sve što je Vlada donijela kao zaključak na svojoj sjednici u Sisku se realizira, možda ne željenom brzinom. Jedan od glavnih zaključaka je izgradnja mosta preko Odre i spojne ceste s autocestom. I ni jedan susret župana Ive Žinića i premijera ili ministra ne prođe da ne govorimo o dovršetku autoceste. Župan je rekao kako se nada da će taj projekt biti dovršen.

U drugom svom pitanju Brigljević je rekao kako je magistralni vodovod Petrinja-Lekenik u prosincu 2017. godine dobio uporabnu dozvolu, no vodovod ni danas nije u uporabi.

Projekt o kojem je riječ, rekao je župan, izveden je, napravljen je tehnički pregled. Oni koji su izdali uporabnu dozvolu apsolutno su postupili po zakonu. Ne radi se o tome da vodovod nije u uporabi jer je neispravan. Vodovod je napravljen, dobivena uporabna dozvola i ako postoje određeni tehnički nedostatci oni su evidentirani.

Josip Takač (MB 365) pitao je može li se Županija uključiti u rješavanje problema jednog dijela građana Siska, koji žive u naselju Capraške Poljane, a žele se iseliti u neka druga područja.

Županija je upoznata sa situacijom u tom naselju. Pokušava se iznaći rješenje za izmještanje tih 12 obitelji, što bi svakako trebalo biti u ingerenciji Grada Siska, ali i uloga županije da ako može, pomogne. SMŽ nema instrumente da to učini, ali ima Republike Hrvatska, pa će župan pokušati razgovarati sa Središnjim državnim uredom za stambeno zbrinjavanju o tom preseljenju. Postoje neke lokacije na području Sunje, Petrinje, pa ako bi se obitelji odlučile za te lokacije, rješenje bi mogli naći vrlo brzo.

Takač je pitao i o planovima za pripremu ustroja znanstveno-kulturno-obrazovnog centra u Sisku na prostoru nekadašnje domobranske vojarne u Sisku.

Upravo je ovaj projekt dokaz da Vlada RH izvršava svoje zaključke. Darovanje ove vrijedne nekretnine je jedan od zaključaka Vlade, zgrade od preko 8 500 m2, vrijedne negdje oko 4,5 milijuna kuna. Ovog se trenutka radi projektna dokumentacija u vrijednosti od 1,5 milijuna kuna. „Naši programi predviđaju da ova zgrada postane i centar kompetencija za elektroindustriju, ali i drugi centri kompetencija. Tu će naši smještaj i praktikumi Metalurškog fakulteta, Učiteljski fakultet, a i budući studij sestrinstva. U konačnici bi ovdje trebalo zaživjeti veleučilište, sa studentskim restoranom i domom. Ulaganja će biti velika, a mi očekujemo da bi u roku od dvije godine ovaj centar trebao zaživjeti.

Petar Ćosić (MOST) pitao je što je poduzeto na unutarnjem organizacijskom planu Opće bolnice u Sisku kako bi se zaustavio pad gravitacijskog područja i postotka iskorištenosti postelja.

Što se tiče unutarnjeg ustroja bolnice on je ustanovljen davno i naravno da se sukladno potrebama i mijenja. Isto tako reagira se na potrebe, čitav niz liječnika odlazi u Kutinu, Novsku, Popovaču, kako bi svojim specijalističkim pregledima uputili pacijente u našu bolnicu. naša je bolnica vrlo kvalitetna, poboljšava se i dalje dijagnostika, nabavljaju novi uređaji.

Ravnatelj bolnice, dr. Tomislav Dujmenović, dopunio je županov odgovor rekavši kako su u bolnici u kontaktu sa Školom narodnog zdravlja i Medicinskim fakultetom u Zagrebu poduzeli određene akcije kako bi se to popravilo. Sedam specijalista svaki tjedan ide u Dom zdravlja u Kutinu i obavlja preglede, ortoped će ubrzo početi odlaziti u Novsku. Sa gradom Glinom je dogovoreno da svi žitelji Gline i Topuskog za laboratorijske pretrage tumorskih markera, da se krv skuplja na jednom mjestu, dolazi vozač iz bolnice tri puta tjedno, a nalazi se onda šalju liječnicima. Ustanovljen je i sustav da se olakšaju poluhitni pregledi i da se na taj način pacijenti zadrže u našoj općoj bolnici.
Dr. Dujmenović je pozvao na jedan stručni skup, u organizaciji Županije, Medicinskog fakulteta u Zagrebu i Škole narodnog zdravlja, gdje će biti predstavljen jedan novi, drugačiji model zdravstva u SMŽ.

Kada ćemo, pitao je također Ćosić, imati u županiji zdravstvenu politiku zasnovanu na preventivi temeljem aktualnih potreba.

Svi smo za to da je bitnije napraviti kvalitetnu preventivu, ali čitav niz naših ustanova i te kako radi te preventivne programe. Ali i dalje ćemo raditi na tome da sukladno strategiji zdravstvene zaštite u Hrvatskoj napravimo još veći iskorak u preventivi.

Ivan Nekvapil (HNS) pitao je kad će škole u vlasništvu SMŽ koje se nalaze u Kutini biti energetski obnovljene, te kad će biti izgrađeno vanjsko igralište Gimnazije.

I ove godine preko 35 milijuna kuna ulažemo u energetsku obnovu sedam srednjih škola, a u planu je deset novih, a među njima i Srednja tehnička škola u Kutini, rekao je župan.
Velika su ulaganja i na igralištima, ove godine obnovili smo tri igrališta, pored srednjih škola u Glini i Sisku (Viktorovac) i pored Osnovne škole Novska. Župan je najavio i da je rekonstrukcija igrališta Gimnazije Kutina u planu za sljedeću godinu.

Nekvapil je pitao i što je s razvojem cikloturizma na području Županije.

O cikloturizmu smo puno govorili, rekao je župan, a uz ovo što je uloženo u ovoj godini, županija financira šest projekata u vrijednosti od 90 000 kuna za cikloturizam. Imamo registriranih oko 1 000 km biciklističkih staza, vjerujem da ćemo to i poboljšati, a u Proračunu za sljedeću godinu ta su sredstva povećana na 200 000 kuna.

Mijo Latin (HSS) pitao je župana u kojoj mjeri je upoznat s poslovanjem Zadruge poljoprivrednih proizvođača SMŽ. Latin je naveo kako zadruga nema sredstava za isplatu plaća. Problem je, po njemu, u upravitelju. Rekao je i kako je taj upravitelj dao ostavku na mjesto na koje je postavljen. Latin je naveo i kako je upravitelj bio predsjednik mladeži HDZ-a i vodio kampanju Ive Žinića za župana.

Nitko nije dao ostavku, rekao je župan, a o zadruzi županija brine koliko je god moguće. Niti je upravitelj postavljen jer je bio predsjednik mladeži, niti je to bio, niti je ta osoba vodila kampanju Ive Žinića.
Ni ja nisam zadovoljan kako Zadruga funkcionira, rekao je župan, ima tu poteškoća i oko isplata plaća i nekih drugih. Neke stvari koje smo mogli napraviti nisu napravljene, radno vrijeme jedne trgovine „Kupujmo lokalno“ na odmorištu autoceste je od 7 do 15 od ponedjeljka do petka, a glavni promet mogao bi joj biti poslijepodne i vikendom. Mi smo krenuli u rekonstrukciju te zadruge, a to je samo početak. U sklopu te zadruge predviđamo izgradnju agro-tehnološkog centra, gdje će svi poljoprivredni proizvodi koje imamo moći naći svoje mjesto. Tu će biti organizirane sušare, hladnjače, pakirnice…
Župan je najavio i razvoj projekta, uvjetno nazvanog „Ponos Hrvatske“, na odmorištu Novska-jug, gdje će se naći proizvodi iz čitave Hrvatske.

Drugo Latinovo pitanje bilo je koliki je trošak goriva Ureda župana. Rekao je kako su na jedno događanje župan, dožupani, predsjednica Županijske skupštine i protokol došli s pet vozila.

Župan se složio s Latinom da treba racionalno postupati kod dolazaka. Vjerujte, rekao je, da kada idemo na neke protokole, nastojimo se grupirati. Veliki je problem što često puta dolazimo iz raznih smjerova. Možda to može biti i racionalnije i vodit ćemo računa o tome.

Dubravka Medved (HDZ) pitala je što je učinjeno na zaštiti od poplave Topuskog i Vranovine, te što je s izgradnjom reciklažnog dvorišta u naselju Ponikvari.

Dobro je da je projekt izgradnje nasipa završen. S Hrvatskim vodama je dogovoreno, vjerujem da su dijelovi radova izvedeni i da će stanovnici Velike Vranovine, kad ovaj nasip bude završen, moći biti sigurni da neće biti poplava.
Početkom sljedeće godine moći ćemo, vjerujem, reći da su stanovnici sigurni, zaključio je župan.

Medved je spomenula i nedavno potpisani razvojni sporazum s Ličko-senjskom i Karlovačkom županijom. Zanimalo ju je o čemu se točno radi i što će žitelji naše županije tim sporazumom dobiti.

Razvojni sporazum koji je potpisan je nešto poput Projekta Slavonija, rekao je župan. „Jedno pismo namjere mi smo već potpisali, ali sada ćemo, pretpostavljam 11. prosinca, potpisati novo pismo namjere u kojem će biti uključena i Zagrebačka županija. Kroz ove razvojne sporazume možete financirati samo razvojne projekte vezane uz razvoj gospodarstva, otvaranje radnih mjesta i to je nešto što je jako dobro, jer govorimo o 100 % bespovratnim sredstvima. Mi smo na ovaj način financirali dva projekta. Prvi Lanac vrijednosti je reindustrijalizacija SMŽ. Kroz ovaj projekt planiramo proizvodnju baterija za solarne automobile. Ta bi se proizvodnja odvijala u Poslovnoj zoni Glina.
Nakon potpisivanja Pisma namjere u roku od 6 mjeseci morate imati gotove projekte s građevinskom dozvolom. Ako ih nemate novac odlazi. Mogućnosti su velike, 150-200, možda i više milijuna kuna da uložimo u ono što mi radimo. Ovaj razvojni projekt obuhvaća i našu vojarnu u Lađarskoj u Sisku, 50 milijuna kuna. Planiramo ovdje, u Topuskom, izgraditi kongresnu dvoranu. U jedan takav lanac bi bio uvezan taj prvi projekt. Njegova vrijednost je gotovo 100 milijuna kuna.
Drugi lanac vrijednosti je u proizvodnji hrane agro-tehnološki centar o kojem sam govorio.
Mislim da smo u ovom trenutku od ove četiri županije najspremniji, mislim da oni neće imati ništa protiv jer smo u razgovorima sa županima to već najavili. U sljedećih tjedan dana imat ćemo još nekoliko sastanak i s ministricom Žalac, s njezinim suradnicima i kroz ove razvojne projekte očekujemo da ćemo u sljedeće dvije godine otvoriti stotinjak novih radnih mjesta,“ zaključio je župan Ivo Žinić.

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd