• 044 500 330

Vijesti

33. OBLJETNICA POČETKA ORUŽANOG OTPORA SRPSKOM AGRESORU

Svečanim programom u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova obilježena je 33. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru na glinskom području.

Uz potpredsjednika Vlade RH i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, svečanosti su nazočili sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, generali Drago Matanović, Mladen Markač, Mladen Kruljac i Zvonko Peternel, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda Dinko Tandara, gradonačelnik Gline Ivan Janković, policijski i drugi dužnosnici.

NAPAD NA PP GLINA – DAN KAD JE NA PODRUČJU BANOVINE POČEO DOMOVINSKI RAT

Obilježavanjem u Glini prisjećamo se i odajemo počast hrvatskim policajcima koji su se 26. lipnja 1991. godine, samo nekoliko sati nakon što je Sabor donio Ustavnu odluku o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske, hrabro suprotstavili srpskim paravojnim formacijama koje su napale Policijsku postaju u Glini.

Tom je prilikom poginuo hrvatski policajac Tomislav Rom, koji je zajedno s ostalim braniteljima postao simbol otpora hrvatskih branitelja.

HRVATSKI POLICAJAC TOMISLAV ROM – PRVA ŽRTVA AGRESORA

Današnje obilježavanje ove značajne obljetnice počelo je upravo kod groba Tomislava Roma, na groblju u Gornjem Viduševcu, gdje je polaganjem vijenaca odana počast prvoj žrtvi agresije na Hrvatsku na Banovini.

Počast je odana i kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama iz Domovinskog rata u središtu Gline, odakle je, predvođen ratnim zastavama, krenuo svečani mimohod do Hrvatskog doma u Glini gdje je održan svečani program.

Prije 33 godine hrabri hrvatski policajci u Glini pružali su oružani otpor srpskom agresoru, koji je napao policijsku postaju. Nažalost, prilikom napada na policijsku postaju, hrvatski policajac Tomislav Rom izgubio je život. Dan 26. lipnja 1991. godine bit će zauvijek upisan u glinsku povijest, u povijest Sisačko-moslavačke županije i Republike Hrvatske, obzirom je na taj dan počeo Domovinski rat na našem području. Ovdje je i završen Domovinski rat, a ovaj datum ima poseban značaj za Sisačko-moslavačku županiju, jer je 26. lipnja ustrojena obrana Siska u Komarevu i tada su prvi hrvatski dragovoljci, organizirani u 57. samostalni bataljun, dobili iskaznice rezervnog sastava policije“ rekao je župan Celjak.

Dodao je kako se na ovaj dan sjećamo poginulog hrvatskog policajca Tomislava Roma, ali i svih ubijenih i poginulih hrvatskih branitelja, najvećih junaka u hrvatskoj povijesti, koji su nam osigurali slobodu, neovisnost i demokraciju.

Obilježavanje ovog dana je za sve nas u Hrvatskoj vrlo važno, zato što je napad uslijedio neposredno nakon donošenja odluke Hrvatskog sabora o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske. Ovo je bio jasan znak od strane srpskog agresora, pobunjenih Srba s ovog područja, da ne prihvaćaju hrvatsku državu i s druge strane vrlo jasan i odlučan otpor, prije svega hrvatske policije, koja je u tom trenutku bila jedina organizirana snaga, koja je u ime države štitila javni red i mir“, rekao je potpredsjednik Vlade RH i ministar Božinović, naglasivši pritom kako je otpor koji je hrvatska policija pružala u početku rata nešto što je čini jedinstvenom policijom u svijetu.

Svetu misu je u crkvi Svetog Ivana Nepomuka predvodio biskupski vikar za pastoral u MUP-u, vlč. Frano Musić.

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd