• 044 500 330

Arhiva objava

Početna konferencija projekta „Crna roda“ Osekovo

Kao primarni cilj projekta prezentirano je povećanje atraktivnosti Parka prirode Lonjsko polje kroz izgradnju posjetiteljskog centra Crna Roda, ali i povećanje obrazovnog kapaciteta ciljanih skupina. To su prije svega zaposlenici Parka, ali i lokalno stanovništvo te ostali relevantni dionici na području Parka. Nositelj projekta je javna ustanova čiji je zadatak povećati i poboljšati svoje kapacitete, uvesti kvalitetan sustav upravljanja posjetiteljima i dobiti novi broj zanimljivih sadržaja koje mogu nuditi posjetiteljima.

PP Lonjsko polje trenutno ima tri ulaza u Krapju, Repušnici i Čigoču, a planom upravljanja predviđeno je osnivanje dodatna dva ulaza. S ukupno pet ulaza, kvaliteta upravljanja posjetiteljima znatno bi se povećala. Projektom se predviđa izgradnja centra za posjetitelje u mjestu Osekovo koji bi sadržavao info centar, prezentacijsku dvoranu, edukativni park, parkiralište te sanitarni čvor. U planu su i novi turistički, edukativni i interaktivni sadržaji poput osam vidikovaca koji bi se izgradili na lokacijama na području cijelog Parka, čamaca na solarnu energiju i električnih bicikala. Izradila bi se studija upravljanja posjetiteljima, postavio bi se sustav za praćenje broja posjetitelja, postavila nova signalizacija, a radilo bi se i na povećanju obrazovnih kapaciteta kroz edukacije i radionice te bi se tako radilo na promidžbi cjelokupnog područja Parka. Park prirode obuhvaća područje nekoliko jedinica lokalnih samouprava te je kvalitetna suradnja s njima vrlo bitna. Stoga su kao partneri na ovom projektu odabrani Sisačko-moslavačka županija, kao regionalna samouprava s velikim iskustvom u provedbi EU projekata i Grad Popovača, na čijem području će se nalaziti novi ulaz, odnosno Centar za posjetitelje.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije i Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje, potpisali su 24. kolovoza 2017. godine Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020. u okviru natječaja „Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode“ u ukupnoj vrijednosti od 20.315.914,88 kn, od čega su ukupno prihvatljivi troškovi 15.759.437,22 kn, to jest ukupno bespovratna sredstva u iznosu od 12.826.999,00 kn. Sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost iznose 1.372.641,15 kn, MZOE 1.364.506,51 kn, partnera Grada Popovače 77.668, 24 kn, SMŽ-a 23.415,69 kn te JUPPLP-a 94.206,63 kn. Za upravljanje projektom odabrana je Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županije „SIMORA“ , a razdoblje provedbe projekta počinje od 11. srpnja 2014. i traje do završetka obavljanja predmetnih aktivnosti odnosno do 11. srpnja 2020.

Ova odobrena EU sredstva doprinijet će poboljšanju i očuvanju prirodnih vrijednosti i kulturne baštine na svrhovit način, povećavajući kapacitete Uprave Parka, lokalnog stanovništva i ostalih dionika. Turizam je na području Parka prirode Lonjsko polje do sada bio relativno slabo razvijen ili razvijen na temelju individualnih inicijativa, a projekt će osim na razvoj tog segmenta utjecati i na održivo korištenje zaštićenog područja stvarajući nove uvjete za upravljanje i praćenje broja posjetitelja. Dodavanjem novih sadržaja povećat će se atraktivnost Parka.

Ovdje poslušajte izjavu župana Ive Žinića novinarima
 

{play}images/stories/audio/roda.mp3{/play}

Ukoliko ne možete reproducirati zvučni zapis u gornjem playeru isti možete preuzeti ovdje

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd