• 044 500 330

Arhiva objava

200 godina suvremenog Lječilišta Topusko

Javnosti su se u ovoj prigodi obratili i načelnik Općine Topusko Ivica Kuzmić, ravnatelj Lječilišta Topusko dr. Domagoj Mosler, direktorica Top Termi Topusko Đurđa Kovačević i ravnateljica Srednje škole Topusko Željka Gajdek.
Općina Topusko u suradnji sa Srednjom školom Topusko te društvom Terra Banalis i ostalim partnerima, u okviru Dana općine, 15. lipnja 2018. godine organizira obilježavanje dvjestote obljetnice dolaska cara Franje I. u Topusko. Naime, 24. lipnja 1818. godine car Franjo I. sa suprugom caricom Karolinom Augustom posjetio je Topusko i tom prilikom prepoznao je vrijednost i važnost termalnih izvora i odobrio je sredstva iz Dvoranskog ratnog vijeća u Beču za uređenje lječilišta te uređenje i konzervaciju ostataka portala cistercitskog samostana Blažene Djevice Marije, te taj događaj predstavlja početak modernog lječilišta u Topuskom. Lječilište u narednom razdoblju, pa sve do danas, čini osnovu razvoja samog mjesta. Taj važan događaj obilježili bi uprizorenjem dolaska cara Franje I. i njegove supruge defileom kroz mjesto kočijom. Održala bi se i likovna kolonija te izložbe i predavanja. Postrojila bi se i povijesna postrojba 1. banske pukovnije .
„PROUČI POVIJEST – RAZVIJ TURIZAM“ je projekt kojeg provodi Srednja škola Topusko u partnerskoj suradnji s Gospodarskom školom Čakovec i uz financijsku potporu Ministarstva turizma u sklopu natječaja „Promocija i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja za turizam 2018“.
“Kraljica jezera” je autentičan projekt kojem je cilj stvoriti novi prepoznatljivi brand kontinentalnog turizma. Stalnim aktivnostima na razvoju ovog novog projekta kulturnog
turizma u predloženom vremenskom razdoblju trogodišnje manifestacije (2018-2020) stvorit će se svi potrebni preduvjeti kako bi osmišljeni programi postali zapaženi društveni događaj.
Projekt pristupačnim, popularnim i produkcijski visokim standardom potiče i usmjerava sadržaje koji su i nesvakidašnji turizam doživljaja. “Kraljica jezera” je spoj turizma i kulture. U sinergiji s prirodom, znamenitostima i gospodarstvom donosi i obogaćuje sadržaje i ponudu Top-Termi d.o.o. te izravno doprinosi radu, razvoju i stvaranju društvenoekonomske dobiti.
Projektom “Kraljica jezera” želi se doprinijeti novom kalendaru ljetnih svečanosti i događanja u turizmu Top-Termi, Općine Topusko i Sisačko moslavačke županije.
U obilježavanju 200 godina suvremenog Lječilišta Topusko kroz Svečanu akademiju i znanstveni skup predviđeno je sudjelovanje predstavnika najviših državnih institucija i nadležnih ministarstava, Sisačko-moslavačke županije kao vlasnika Lječilišta, pa sve do brojnih drugih akademskih, kulturnih, znanstvenih i stručnih institucija. Svečanom akademijom će se obilježiti balneološka, ali i ukupna baština Topuskog uz osobit naglasak na djelovanje Lječilišta te njegov značaj kroz povijest do danas. U sklopu programa akademije predviđeno je i otvaranje novog trećeg sveska Spomenice Lječilišta potpisivanjem uvaženih sudionika, baš kao što su to, tijekom njene povijesti, činile mnoge znamenite osobe, sve od njenog nastanka 1818. godine kada je Topusko posjetio car Franjo I., što je označilo početak izgradnje suvremenog Lječilišta Topusko. Na Interdisciplinarnom znanstvenom skupu „Na izvoru zdravlja“ sudjelovat će mnogobrojni renomirani znanstvenici brojnih područja čime će se obuhvatiti široka paleta različitih tema i utvrditi najnovije spoznaje o Topuskom, ali i šire, koje će dovesti do veće zastupljenosti i važnosti Lječilišta i Topuskog u znanstveno-stručnom svijetu. Svečana akademija i znanstveni skup usmjerit će političku, društvenu, znanstvenu i stručnu pozornost na Lječilište i Topusko, u sveobuhvatnom i cjelovitom pristupu te dati značajan poticaj daljnjem razvoju lječilišnog turizma te gospodarstva ovog područja, ali i cjelokupne Sisačko-moslavačke županije i Republike Hrvatske.

Obraćanje župana Ive Žinića na ovoj konferenciji za novinstvo možete poslušati ovdje:

{play}images/stories/audio/200top.mp3{/play}

Ukoliko ne možete reproducirati zvučni zapis u gornjem playeru isti možete preuzeti ovdje

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd