• 044 500 330

Arhiva objava

Aktualni sat 7. sjednice Županijske skupštine

Od ove je sjednice uvedeno elektronsko mjerenje vremena za postavljanje pitanja i davanje odgovora, što je svima bilo vidljivo na ekranu u prostoru održavanja sjednice.
Prva je pitanje postavila Karmela Gajdek (SDP). Ona je potaknula temu kreditnog zaduživanja Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak, zašto su potrebna dodatna sredstva, postoje li jamstva da će netko pomoći u namicanju sredstava? Navela je i da su za gradnju „Središnjeg paviljona“ bila osigurana sredstva.
Župan Ivo Žinić odgovorio je kako sredstva nikad prije nisu bila osigurana, donesena je samo odluka da se ide u izgradnju. Zato je ministar Nakić i poništio odluku.
„Ova ekipa je pripremila dokumentaciju sukladno natječaju koji je raspisan prije dvije godine. Prijavili smo se i među prvima ušli u krug da naš projekt bude odobren. Projekt je odobren, dobivena su bespovratna sredstva iz EU u ukupnom iznosu od 70 milijuna kuna i dvadesetak milijuna kuna iz Ministarstva zdravstva i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. U međuvremenu je porasla cijena radova. Dobili smo najpovoljniju ponudu za izvođenje radova od 106 milijuna kuna. Razliku od 32 milijuna kuna smo osigurali na način da biti izdana suglasnost za zaduženje naše bolnice za kredit od 40 milijuna kuna. Kredit će se vraćati iz decentraliziranih sredstava, dakle sredstava koja ćemo dobiti iz Ministarstva zdravstva.“ – rekao je župan i dodao kako je na taj način osigurano kontinuirano trajanje gradnje. Naglasio je i da je dogovorena mogućnost, ukoliko budu pronađena dodatna sredstva, taj kredit u cijelosti vrati, bez ikakvih troškova. „To je model koji želimo provesti i ovaj će objekt biti završen kako je planirano.“
Dubravko Obadić (HSLS) pitao je hoće li biti što učinjeno da se osigura stalno prometovanje cestom Sisak-Popovača i u vremenima visokih vodostaja, kao i što je s dovršenjem osnovne škole u Popovači.
Cesta Sisak-Popovača D36 u Brezovici uvijek je zatvarana kod visokih vodostaja, rekao je župan. Ove godine branili smo je koliko je bilo moguće, ali kako na ovom prostoru nikad nije zabilježen viši vodostaj, morali smo i ovu cestu zatvoriti.
Župan je ovdje zahvalio županijskom Stožeru civilne zaštite, koji je, sa svojim načelnikom, zamjenikom župana Romanom Rosavcem, sve vrijeme bio na visini zadatka, uvijek korak ispred događanja koja su se nizala velikom brzinom.
Razgovoralo se i s premijerom Plenkovićem o planovima da se niveleta ove ceste povisi, postoji čak i dokumentacija u Hrvatskim vodama za izgradnju vijadukta na tom dijelu kako bi se nadvisio taj dio ceste, a ujedno omogućio protok vode. Treba dogovoriti posao s Hrvatskim vodama, rekao je župan, dodajući kako vjeruje da bi već kod neke sljedeće velike poplave mogli imati rješenje te ceste.
Završetak Osnovne škole Zorka Sever trajna je tema ove Županijske skupštine, rekao je župan. Problem koji smo naslijedili je izvođač radova, ta je tvrtka ušla u posao s preniskom cijenom, ušao u poteškoće i nije mogao pratiti rokove.
„Ova škola će biti dovršena u roku od mjesec dana, možda i ranije. Našli smo model, jer je ova tvtrka ušla u stečaj, a mi smo ugovorili s osam kooperanata, koji će izvesti završne radove i vjerujem da će na jesen djeca moći krenuti u tu školu.
Milan Brigljević (MOST) rekao je kako ga zanima „zašto je župan u poslovnom planu planirao četiri kazete za azbest“, te kako ga čudi da se župan nije izborio da SMŽ ima ijedan centar za zbrinjavanje komunalnog otpada. „Građani će svoj komunalni otpad odvoziti u druge centre izvan Županije, dok će Vašim planom naša županija postati odlagališna ploha za opasni otpad iz drugih županija.“
Župan je odgovorio kako je u pitanju niz netočnosti: „Niti je ovaj župan donio plan gospodarenja otpadom, niti je ovaj župan predvidio mogućnosti da na određenim područjima imamo odlagališta za azbest-cementni otpad. Županija nije propisala niti je rekla da bilo gdje treba taj otpad biti. Ovo što Vi govorite je potpuno netočno. Nisam ja donio Plan za gospodarenje otpadom, donijela ga je država, još u vrijeme Milanovićeve vlade, a naša županija će odlagati komunalni otpad na tri lokacije, sve tri izvan područja SMŽ. Nemojte obmanjivati javnost govoreći da župan ovdje želi dovesti otpad bilo koje vrste. Nikad se za tako nešto nisam zauzimao nit ću. Ove kazete, koje su bile previđene, to su samo mogućnosti da za jedinice lokalne samouprave, ukoliko žele zbrinutu azbest-cementni otpad na svom području, to bude puno jeftinije. Grad Glina je prvo odlučio da će imati tu kazetu, zatim je uviđeno da je to pogreška, i ja smatram da je to pogreška, nema smisla imati takvu kazetu pored tvornice dječje hrane. Glina se odlučila da će otpad koji bude trebao biti zbrinut biti ponuđen ovlaštenom oporabljivaču takvog otpada, a naravno da će to koštati.
U nijednom županijskom planu, nigdje nije predviđeno ovo što Vi govorite.“ – zaključio je župan.
Drugo je Brigljevićevo pitanje bilo: „Kada mislite ispuniti svoja predizborna obećanja dana romskoj manjini?“
„Sva obećanja koja sam ja dao na izborima ću ispuniti!“ – rekao je župan Ivo Žinić.
Ivica Pandža (HSP) rekao je kako se na našem području „održavaju neki skupovi, na kojima se pojavljuju neki glazbenici, koji u svojim pjesmama prijete ubijanjem, na skupovima se nose kokarde, događaju se tuče, nose se zakonom zabranjeni simboli. Često intervenira hrvatska policija na takvim skupovima.“ Neke od tih skupova financijski podržava Sisačko-moslavačka županija, rekao je Pandža.
Župan je odgovorio kako se nijedan od navedenih skupova ne financira iz Proračuna SMŽ. „Kroz naše programe za kulturu, putem javnog natječaja se javljaju ustanove, udruge za određena područja. Postoji Kulturno vijeće koje boduje i prema tome se daju sredstva isključivo za programe. Svaki skup koji ste napomenuli i ono što se na njima događa, naravno da to nitko ne podržava. I nikad ni župan ni bilo koja služba ne može odobriti bilo koji program koji će veličati neprijateljska djelovanja. Apsolutno smo protiv toga.“
Za incidente kojih ima i vjerojatno će ih i dalje biti nadležna je policija i ostale službe.
Pandža je pitao i što će biti s radovima na Novom mostu u Sisku, koji se po njemu sporo odvijaju i izazivaju gužve u prometu.
Most Gromova se obnavlja, rekao je župan, ovog trenutka radi se na istočnom njegovom dijelu. Naravno da to otežava promet. Nadam se da će radovi brzo napredovati. Naravno da tu ima puno posla.
Petar Ćosić (MOST) pitao je od kada službeno počinje radom služba palijativne skrbi na području naše županije?
„Nedavno smo otvorili tim za palijativnu skrb u Sisku, isto tako imamo i u Kutini, a što je najbitnije idemo još dalje. Želimo u našoj općoj bolnici stvoriti odjel za palijativnu skrb, i vrlo brzo ćemo imati taj odjel. U razgovoru s ministrom Kujundžićem su već dogovoreni određeni koraci.“ – odgovorio je župan.
U koju kategoriju bolnica je svrstana naša bolnica, također je pitao Ćosić.
U istoj kategoriji kao i sve druge županijske bolnice. Postoje klinički bolnički centri, postoje bolnice u Zagrebu i županijske bolnice u trećoj kategoriji upravo kako je zakon predvidio, rekao je župan.

Ivan Nekvapil (HNS) je pitao u kojoj je fazi izgradnja fotonaponske elektrane u Martinskoj Vesi, te što za razvoj gospodarstva znače poticajne mjere poduzetnicima.
Fotonaponska elektrana je projekt koji smo pokrenuli prije dvije godine, osigurali smo zemljište u Poslovno zoni u Martinskoj Vesi i najavili smo početak projekta. Izrađena je studija izvodljivosti i prema trenutnim mogućnostima fotonaponskih ćelija ova elektrana ovog trena ne bi bila isplativa. Sredstva koja smo trebali dobiti za gradnju trebala su biti sredstva iz EU. Na žalost, promjenom operativnog programa za koheziju i konkurentnost nije moguće financirati ovaj tip elektrane. Od projekta nismo odustali, i kad se steknu uvjeti i tehnički i financijski, on će biti pokrenut.
Za drugo Nekvapilovo pitanje župan je zamolio pročelnika Marijana Beloševića za detaljan odgovor.
Županijska je skupština usvojila Operativni plan poticanja malog gospodarstva i turizma, rekao je Belošević. Prije desetak dana krenuli smo s realizacijom prvih poticajnih mjera. Prvi je projekt nova kreditna linija, koju realiziramo u partnerstvu s osam poslovnih banaka i trinaest jedinica lokalne samouprave. Interes poduzetnika za nju je izuzetno velik. Otvorena su i tri natječaja za dodjelu bespovratnih potpora: tradicijskim i umjetničkim obrtima, ostalim proizvodnim obrtima, te poticanje inovacija u poduzetništvu.
Predrag Sekulić (MOST) zamolio je župana da sindikat Rafinerije Sisak spoji s Vladom RH, da pomogne da se rafinerija zadrži i sačuva energetska neovisnost Republike Hrvatske.
„Vlada RH želi vratiti upravljačka prava u INA-i, upravo je odabrana konzultantska kuća koja će voditi taj proces. Vjerujem da ćemo tada moći učiniti više za samu rafineriju. A moja vrata, i Vama i svima koji žele razgovarati o Rafineriji, uvijek su otvorena. I pomoći ću.“
Sekulića je zanimalo i kako se formira cijena grijanja za građanstvo u Topuskom, te kako su regulirani odnosi tvrtke Top Terme s Hrvatskim vodama.
„Cijena grijanja za mještane Topuskog bila je minimalna, još uvijek je ona daleko niža nego bilo gdje drugdje.
Koncesija, koju ima Lječilište za termalnu vodu ove godine ističe i mi smo u procesu dobivanja nove za četiri bušotine, na jedan drugačiji način, jer sadašnja koncesija nije predviđena za grijanje nego samo za liječenje.“ – odgovorio je župan Ivo Žinić.
 

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd