• 044 500 330

Arhiva objava

Aktualni sat sjednice Županijske skupštine

Prva je pitanje županu Ivi Žiniću uputila Karmela Gajdek (SDP). Nju je zanimalo zašto je ravnatelj Županijske uprave za ceste Stipo Šapina ostao na plaći ravnatelja ŽUC-a, dok u Hrvatskom saboru volontira.
„Gospodin Šapina i dalje je na plaći u Županijskoj upravi za ceste. On kao ravnatelj ne može primati plaću saborskog zastupnika, eventualno može dobiti razliku između plaća,“ odgovorio je župan.
Josip Takač (BM365 Stranka rada i solidarnosti) aktualizirao je pitanje prometnice koja povezuje sela Prijeka i Dolnjaki na području Grada Gline, gdje je prisutan problem klizišta.
Cesta sa sličnim problemima u našoj županiji ima na desetke, rekao je župan, koji je odmah na sjednici Županijske skupštine dao nalog ravnatelju da pošalje službe da ispitaju na koji način se može izvršiti sanacija odrona i popravak ceste.
Vijećnik Takač je pitao i kolike su površine na području SMŽ razminirane, kao i o kolikim je sredstvima riječ.
Župan je u odgovoru iskazao veliku zahvalnost i zadovoljstvo što je u zadnje dvije godine razminirana dvostruko veća površina nego u proteklih 15 godina. Zahvaljujući mogućnosti korištenja fondova Europske unije naša je županija među vodećima i razminirano je preko 20 km2, uglavnom poljoprivrednih površina. U dva projekta programa IPA realizirana u SMŽ uloženo je po 4,5 milijuna eura u svaki.
U zadnje dvije godine uloženo je u području razminiranja gotovo 200 milijuna kuna.
Petar Ćosić (MOST) pitao je župana što čini kako bi zaustavio stagnaciju u zdravstvu SMŽ
Upravo u zdravstvu, rekao je župan, činimo ono što je bitno za njegov razvoj, za kvalitetniju zdravstvenu uslugu u našoj županiji. U primarnoj zdravstvenoj zaštiti ulažemo ogromna sredstva, dodao je, u ovoj godini će biti uloženo gotovo 15 milijuna kuna.
Župan je pozvao sve vijećnike da 1. ožujka nazoče svečanom označivanju početka radova na izgradnji središnjeg paviljona, odnosno dnevne bolnice i hitnog bolničkog prijma, gdje ćemo dobiti mogućnost za još kvalitetniji rad liječnika. Pokušavamo poboljšati dijagnostiku, pa smo krenuli u nabavku uređaja za magnetnu rezonancu, pokrenuta je inicijativa skupljanja sredstava, trenutačno je prikupljeno oko 2,5 milijuna kuna. Pokušavamo proširiti gravitacijsko područje naše bolnice, čak i na područje Zagrebačke županije. Svakako želimo unaprijediti i poslovanje naše bolnice rekao je župan.
Vijećnik Ćosić je pitao župana i kada je dobio službenu informaciju o mogućem smještaju izbjeglica na području Grada Petrinje.
„Prvu informaciju sam dobio u studenom prošle godine, kada sam imao sastanak s državnim tajnikom iz Ministarstva unutarnjih poslova. Bivše prognaničko naselje u Maloj Gorici želi se pretvoriti u ovakav centar. Razgovara se i o mogućnosti poboljšanja infrastrukture. Radi se o obiteljima koje bi Hrvatska trebala primiti prema zaključcima Europske komisije.
Dubravka Medved (HDZ) pitala je župana što će potpisivanjem ugovora o izradi Masterplana prometnog razvoja dobiti SMŽ.
Ugovor o financiranju izrade Masterplana prometa SMŽ vrijedan je 7 milijuna kuna. Masterplan je strateški dokument koji predviđa izgradnju prometne infrastrukture u Županiji i zasigurno će doprinijeti da ojačamo neke pravce. Što se tiče dovršetka autoceste do Siska županov je stav jasan i isti od samog početka. Dovršetak te autoceste bitan je za opstanak stanovništva, za gospodarski razvoj, razvoj turizma i poljoprivrede. Vezano za autocestu svakako je bitna izgradnja novog mosta preko Odre i spojne ceste na autocestu. Župan je rekao i kako očekuje do kraja svibnja dovršetak radova na Mostu gromova u Sisku.
Vijećnica je zatražila i više podataka o suradnji s Virovitičko-podravskom županijom i nastupu na Viroexpu.
Župan Ivo Žinić je rekao kako je SMŽ počašćena, da će upravo naša županija biti prvi puta u povijesti županija partner najvećem gospodarskom sajmu Viroexpo. Dobili smo mogućnost da na 185 m2 predstavimo svoju županiju. Gospodarski, turistički, kulturno i na druge načine.
Sanja Kozarić (HDZ) pitala je kada kreće gradnja središnjeg paviljona sisačke bolnice i u kojoj je fazi akcija prikupljanja sredstava za uređaj za magnetnu rezonancu.
Gradnja počinje 1. ožujka u 11 sati, rekao je župan i pozvao sve nazočne sjednici Županijske skupštine na ovu svečanost. Iskazao je uvjerenje da će uskoro biti prikupljeno tih 6 milijuna kuna, pola od strane Županije, pola od strane Ministarstva. Osigurava se prostor i krenut će nabava tog vrijednog uređaja.
Vijećnica je pitala i o kojim je iznosima riječ kad se govori o sufinanciranju autobusnog prijevoza na području Općine Sunja.
Potpisan je ugovor vrijedan 150 000 kuna s Općinom Hrvatska Dubica, a ta autobusna linija ide kroz Sunju prema Sisku i na taj način je ljudima omogućen dolazak do Siska. Potpisani su i ugovori s općinama Martinska Ves 35 000 kuna i Lekenik 80 000 kuna.
Isto tako se razgovara i s Hrvatskim željeznicama, kako bi se osiguralo prometovanje na nerentabilnim prugama.
Slavko Tepavac (HDZ) zamolio je župana za više informacija o pokretanju gaming industrije na području Novske.
Gaming industrija, izrada video igara, područje je u kojem želimo biti prepoznati, rekao je župan. Na natječaju za bespovratna sredstva poduzetnički inkubator u Novskoj je dobio 20 milijuna kuna, za obnovu dviju zgrada u Novskoj unutar kojih će biti mogućnost da mladi poduzetnici razvijaju svoje poslove. Ovaj program je napravljen u pet koraka, besplatan engleski u vrtiću, radionice izrade video igara u osnovnim i srednjim školama, pokretanje start upova kroz Poduzetnički inkubator PISMO, uvođenje novog četverogodišnjeg programa za razvoj video igara u srednje tehničke škole te realizacija potpore za pokretanje start upova u području razvoja video igara – financijske potpore u iznosu od 155 000 kuna.
Ivica Pernar (nezavisni vijećnik) rekao je kako je župan na konferenciji za novinare rekao da će SMŽ biti veliko gradilište pa je pitao koji su to projekti u pitanju.
„Predstavili smo desetak naših projekata za koje smo uspjeli dobiti bespovratna sredstva iz fondova EU. Ukupno je to 220 milijuna kuna. Najveći projekt je svakako središnji paviljon u bolnici, tu je Poduzetnički inkubator, sedam škola s energetskom obnovom, Interpretacijski centar za prirodnu baštinu i još neki projekti. U pripremi imamo još pedesetak projekata u vrijednosti od gotovo 300 milijuna kuna. Nadam se da će u narednih par mjeseci biti odobreno nekoliko projekata.
Adelina Ivković (HNS) željela je znati o mogućnosti postavljanja rasvjete na raskrižju na izlazu iz naselja Petrovec prema Žažini.
Ova prometnica je vrlo bitna, rekao je župan, te obećao kako će uputiti pismo prema jedinicama lokalne samouprave, kako bi stupovi javne rasvjete bili što prije postavljeni.
Željko Pačarek (HDZ) je zamolio župana da ovlasti ravnatelja Opće bolnice u Sisku, dr. Tomislava Dujmenovića, da vijećnike izvijesti o tome što bolnica poduzima kako bi osigurala još kvalitetniju zdravstvenu uslugu.
Dr. Dujmenović rekao je kako bolnica i te kako poznaje probleme. Osigurana je pomoć resornog ministarstva oko poboljšanja dijagnostike, sudjelovanje u nabavci uređaja za magnetnu rezonancu. Problem odlaska pacijenata u druge bolnice također je prepoznat i tu su poduzete određene radnje. Što se tiče laboratorijskih pretraga, određivanja markera za tumore, za hormone štitnjače i neke druge hormone dogovoreno je s primarnom zdravstvenom zaštitom Gline, Topuskog i Gvozda, gdje liječnici vade svojim pacijentima krv, a osoblje bolnice tri puta tjedno uzima uzorke i rezultate šalje pacijentima. U Moslavini već dio liječnika specijalista radi u Kutini, a ubrzo će biti potpisan ugovor gdje će veći broj specijalista odlaziti u Kutinu i na taj način zaokružiti taj dio Moslavine. Gradnja središnjeg paviljona bit će riješeni i problemi paviljonske bolnice.
Traju i razgovori sa Zagrebačkom županijom kakao bi jedan dio stanovništva dolazio na preglede u Sisak.
U suradnji s Medicinskim fakultetom u Zagrebu bit će izrađena strategija razvoja bolnice za narednih deset godina. U tijeku je i rješavanje problema koje bolnica ima s palijativom.


 

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd