• 044 500 330

Arhiva objava

Aktualni sat Županijske skupštine

Prvo je pitanje uputio Milan Brigljević (Most) kojeg je zanimao stav župana Ive Žinića prema činjenici da je u novinama objavljeno stavljanje na javnu raspravu Studije o utjecaju na okoliš postrojenja za proizvodnju bioetanola druge generacije u rafineriji Sisak. Znači li to da se Županija slaže s gašenjem primarne proizvodnje u Rafineriji Sisak, pitao je Brigljević.
„Moj stav, vezano za ovu problematiku je vrlo poznat,“ odgovorio je župan Ivo Žinić: „Od prvog sastanka s tadašnjim sindikalnim povjerenikom Predragom Sekulićem ni radnicima rafinerije, bio je jasan. I danas nije promijenjen. Moj stav je bio i ostao da želimo sačuvati radna mjesta, da želimo sačuvati primarnu proizvodnju. Apsolutno i danas tako govorim i govorit ću!
Što se tiče studije o utjecaju na okoliš, vjerojatno ćemo mi kao država i županija morati prihvatiti određene promjene u budućnosti. Znamo da je Hrvatska prihvatila obvezu smanjenja potrošnje dizela i povećanje udjela drugih goriva. Apsolutno sam i za tu varijantu, da se dio proizvodnje bioetanola osigura u našoj rafineriji.“
Vidimo i da je Vlada RH pokušavala vratiti rafineriju u vlasništvo Hrvatske, rekao je župan, dodao kako bi volio da se to dogodi, pa da onda hrvatska država može odlučivati o određenim procesima-.
Brigljević je pitao i zašto Skupština ne koristi vijećnicu Grada Siska za svoje sjednice?
Naša županija nema svoj prostor, a sisačka se gradska vijećnica pokazala premalenom za sjednice Županijske skupštine. Korištena je sisačka vijećnica, ali i drugi prostori, rekao je župan, održane su sjednice u Kutini, Novskoj, Hrvatskoj Kostajnici i Topuskom. „I dalje će naš način rada biti da pokušamo biti svuda prisutni i na taj način pokažemo kako je i to područje naše županije i da želimo pomoći i tom kraju!“
Župan je rekao kako vjeruje da će u mandatu ove Županijske skupštine biti osiguran vlastiti prostor, s odgovarajućim uvjetima za rad.
Mijo Latin (Klub HSS-HSP) tražio je odgovor na pitanje jesu li točni novinski napisi da je Željko Krapljan dobio sudski spor s razvojnom agencijom Simora? Dodao je kako je sporno što su porezni obveznici oštećeni za 143 tisuće kuna, plus doprinosi.
Ne samo Željko Krapljan, nego su dva djelatnika bila zaposlena u Simori za izradu Master plana prometa u SMŽ, odgovorio je župan. Budući je tadašnja Vlada ukinula to i zaustavila izradu master plana, prestala je potreba za ta dva radna mjesta. Kasnije u sudskom sporu pogriješeno je u proceduri, jer nije bilo znano da treba tražiti i suglasnost sindikata unutar Simore. Željko Krapljan nije dobio spor, nego je išla sudska nagodba, rekao je župan, kako se ne bi produbili ovi troškovi. Da nisu raskinuti ovi ugovori Simori bi platila ne 143 000 nego 300 000 kuna.
Latin je pitao i što je s reakcijom na činjenicu da je Županijska skupština 2016. godine donijela odluku da se potpore u poljoprivredi moraju isplatiti do kraja godine, što nije učinjeno.
U odluci je dosta rečeno da se sredstva trebaju isplatiti do kraja godine, rekao je župan. Upravni odjel za poljoprivredu je morao u 20 dana obraditi 900 zahtjeva. U tom trenutku Županija nije imala dovoljno sredstava na računu i poticaji za 2016. isplaćeni su do kraja veljače 2017.
Župan je dodao i svoje mišljenje da je poljoprivrednicima dobivanje poticaja najbitnije do drugog, trećeg mjeseca, kako bi mogli planirati i krenuti s proizvodnjom.
Petar Ćosić (Most) pitao je župana koje je mjere poduzeo u svrhu rješavanja poremećenih međuljudskih odnosa u Općoj bolnici „Dr. Ivo Pedišić“ u Sisku?
Župan Ivo Žinić podsjetio je kako je isto pitanje bilo i na prošloj Županijskoj skupštini i da je ravnatelj dao detaljan odgovor.
Na prve vijesti o problemima na Odjelu intenzivne njege župan je rekao: „Ravnatelju, ja tu ne vidim gdje je istina. Vjerojatno negdje na pola puta. Nitko tu nije bezgrješan. Kasnije se to pokušalo u javnosti prezentirati na jedan drugačiji način, što svakako svatko ima pravo. Ja sam jučer razgovarao s tri medicinske sestre, prije toga moj zamjenik Ivan Celjak je razgovarao s njima nekoliko puta. Prije svega rekao sam kako Županija, kao vlasnik ove zdravstvene ustanove mora voditi računa o kvalitetnoj zdravstvenoj skrbi u njoj. Svaki moj mjesečni sastanak s ravnateljem ide k tom cilju. Ja sam jučer postavio pitanje tim sestrama kako je moguće da odjedanput sedam sestara koje trebaju raditi odu na bolovanje? Postoji čitav niz situacija gdje i mene određene službe pritišću da se pokrene disciplinski postupak. Rekao sam ravnatelju: ne želim napuhavati ovaj problem, ne želim da bilo tko ostane bez posla. Povjerenstvo unutar bolnice je donijelo svoje mišljenje; sestre nisu u pravu što se tiče svega što se događalo. Naravno da i voditelj odjela ne može mobingirati ljude.“
Ovo sada više nije racionalna situacija, rekao je župan, nego emotivna i puno toga će se morati napraviti da svi budu zadovoljni.
Anđelko Hrupački (HDRS) pitao je koji su razlozi putovanja županijskih dužnosnika u Albaniju, Ukrajinu, Poljsku, Veliku Britaniju, Grčku i Bosnu i Hercegovinu. Tko snosi troškove, tko je sve putovao i koliko su trajala putovanja? Postoji li suglasnost Ministarstva vanjskih poslova za ta putovanja?
O putu u Bosnu i Hercegovinu, ili republiku Srpsku kako je rekao Hrupački, župan nije imao informacije. Župan je odgovorio redom, kako je putovanje u Albaniju obavilo izaslanstvo županije i Grada Kutine na poziv gradova iz Albanije. Sve troškove smještaja i boravka snosili su albanski domaćini. Županija je snosila trošak avionskih karata za župana Ivu Žinića i njegova zamjenika Romana Rosavca. Taj je put iskoordiniran s Hrvatskim veleposlanstvom, s Ministarstvom vanjskih poslova i albanskog veleposlanstva u Hrvatskoj.
Put u Poljsku je bio odlazak na sastanak svih župana Hrvatske s kolegama iz poljskih vojvodstava. Bio je to 6. forum poljsko-hrvatskih regija. Trošak putu snosila je Županija.
Put u Veliku Britaniju značio je odlazak direktora Simore na tri dana i zamjenika župana Romana Rosavca na jedan dan, sudjelovanje Županije u pilot projektu privlačenja stranih investitora, a organizator je bila Agencija za investicije i konkurentnost.
Putovanja u Ukrajinu i Grčku su privatna putovanja, gdje su župan i zamjenik župana bili gosti u izaslanstvu HNS-a koje je pratilo nastupe Hrvatske nogometne reprezentacije. Tu nije bilo nikakvog troška za SMŽ.
Karmela Gajdek (SDP) pitala je je li točno da je ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Vesna Stajčić dobila otkaz.
Vesna Stajčić je, rekao je župan, dobila sporazumni raskid radnog odnosa. Od 15. studenoga njoj je prestao mandat, imenovana je obnašateljica dužnosti i Zavod normalno funkcionira.
Gajdek je pitala i o projektu, kako je ona rekla, rekonstrukcije sisačke bolnice, odnosno o izboru izvođača, jer najniža ponuda prelazi obim osiguranih sredstava?
Radni naziv projekta je izgradnja Dnevne bolnice i Hitnog objedinjenog bolničkog prijma, rekao je župan. Točno je da su za građevinske radove planirana sredstva od 70 milijuna kuna. Natječaj je raspisan, otvorene su pristigle ponude i najniža je na razini nešto manje od 105 milijuna kuna. Za financiranje izgradnje Županija je dobila 70 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz fondova EU, još dvadesetak milijuna kuna iz Ministarstva zdravstva i Ministarstva regionalnog razvoja, ukupno oko 90 milijuna kuna.
„Na žalost i ostale bolnice imaju sličan problem. U zadnje vrijeme je porasla cijena rada i materijala u graditeljstvu i svi natječaji premašuju planske vrijednosti. Da bi riješili ovaj problem postoje dvije varijante. Ili poništiti natječaj i krenuti ponovno u proceduru ili ugovoriti s najpovoljnijim ponuđačem izvođenje radova. Mi smo na tragu rješenja da uskoro potpišemo ugovor s najpovoljnijim ponuđačem i osiguramo ovih 33 milijuna kuna iz izvora Ministarstva zdravstva i Ministarstva regionalnog razvoja. Obavljen je razgovor u oba ministarstva, čekamo na razgovor s ministrom financija.“
Ukoliko bi se išlo na raskid ugovora, ponovni natječaj, doveli bismo se u situaciju nedostatka vremena, jer su sredstva iz EU ograničenog roka i ukoliko bi poništili natječaj to bi bilo 6 mjeseci produžetka, kasnili bi s početkom i doveli se u opasnost da ne dovršimo radove u ugovorenom roku, zaključio je župan.


 

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd