• 044 500 330

Arhiva objava

Aktualni sat treće sjednice Županijske skupštine

Vijećnici su županu Ivi Žiniću postavljali pitanja:
Mijo Šepak (HDZ) želio je više informacija o sadržaju i zaključcima sastanaka koje je županijsko čelništvo imalo s gradonačelnikom Kutine, kao i o rješenjima problema ceste Ilova-Batina-Husain-Kutina.
Župan Ivo Žinić mu je odgovorio kako je zamjenik župana Roman Rosavec s gradonačelnikom Kutine održao radni sastanak na kojem su određeni projekti i prioriteti u suradnji Grada Kutine i SMŽ. Jedan od najvažnijih je projekt doma za starije osobe u Kutini. Županija se zalaže za jedan cjelovit projekt prenamjene prostora Doma zdravlja u Kutini, koji će osigurati kvalitetan smještaj za starije sugrađane. ˝To je nešto što ćemo zajedno napraviti, SMŽ je preuzela obvezu da financira izradu cjelokupne dokumentacije za taj dom.˝ - rekao je župan.
Dodao je i kako se nada da će projekt Doma za branitelje u Kutini, započet u mandatu prethodnog gradonačelnika, biti nastavljen i dovršen. Povećan zdravstveni standard pokušat će riješiti zajedno, osigurati dolaske liječnika-specijalista u Kutinu kako građani ne bi morali za preglede putovati u udaljena središta. Zajednički se financira i dodatni tim hitne pomoći za kutinsko područje.
Što se tiče ceste župan očekuje nastavak projekta sufinanciranja održavanja županijskih cesta, a dodatak njegovom odgovoru ponudio je ravnatelj ŽUC-a Stipo Šapina. Duljina ceste, koja se obnavlja, je 1550 metara. Ugovor o sufinanciranju njene obnove je potpisan, u tijeku je natječaj za izbor najpovoljnijeg ponuditelja izvođenja radova. Procijenjena vrijednost radova je oko milijun kuna. Dovršetak radova možemo očekivati u studenome.
Mario Posavac (HDZ) zatražio je informacije o sastancima koje je župan i njegovi suradnici imao u svezi prometne infrastrukture.
Riječ je o nastavku razgovora, rekao je župan, započetih na sjednici Vlade RH koja je održana u Sisku. Najzanimljiviji projekt je gradnja mosta preko rijeke Odre u Sisku sa spojnicom prema autocesti. U razgovoru s premijerom obećano je da bi projekt autoceste Zagreb-Sisak trebao biti dovršen u ovom četverogodišnjem razdoblju. Isto tako u tijeku je sanacija mosta ˝Gromova˝ u Sisku vrijedna 15 000 000 kuna. U pripremi je izgradnja dionice ceste Sisak-Jasenovac u duljini 1800 metara. Predmet razgovora bio je i Master plan prometa za Sisačko-moslavačku županiju, u kojem je svakako jedan od prioriteta gradnja brze ceste Popovača-Sisak-Petrinja-Glina-Slunj. Tema je bio i integrirani putnički prijevoz željeznicom na relaciji Sisak-Zagreb. Razgovaralo se i o besplatnom prijevozu putnika na nerentabilnim linijama Sunja-Jasenovac i Sunja-Volinja. Promjena načina financiranja županijske uprave za ceste, na način da se ˝uđe˝ u cijenu benzina s 10 lipa trošarine, također je bila bitna tema razgovora. ŽUC treba otprilike 50 milijuna kuna da bi normalno funkcionirao, županija uspijeva prikupiti oko 30, a na ovaj bi način ta svota mogla biti zaokružena.
Slavko Tepavec (HDZ) pitao je župana hoće li biti nastavljena praksa županijske vlasti, davanje velike pozornosti pitanjima hrvatskih branitelja i na koji će način biti obilježen Dan hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije?
Gotovo svakodnevna nazočnost župana protokolarnim ili operativnim događanjima vezanim uz pitanja hrvatskih branitelja jasan je odgovor na prvi dio pitanja i ta će praksa svakako biti nastavljena.
Dan hrvatskih branitelja naše županije bit će ove godine obilježen 18. listopada u Farkašiću, na mjestu velike pobjede hrvatskih oružanih snaga. Župan je rekao kako će već sljedećeg tjedna biti održan radni sastanak sa svim braniteljskim udrugama i odbor za branitelje Županijske skupštine, na kojem će biti dogovoren protokol obilježbe.
Željka Pačareka (HDZ) zanimao je angažman Županije u organizaciji jubilarne 50. Voloderske jeseni. Htio je znati i hoće li u NPB Popovača biti otvoren odjel palijative?
Županija je u organizaciju ovogodišnje Voloderske jeseni uključena od samog početka, rekao je župan. Tu manifestaciju trebamo kao županijski brand dići na jednu višu razinu. Svakako valja zahvaliti Predsjednici RH Kolindi Grabar-Kitarović koja je prihvatila visoko pokroviteljstvo manifestacije.
Zamjenik župana Roman Rosavec, koji je intenzivno uključen u pripreme za Volodersku jesen, rekao je kako angažman SMŽ traje već više od šest mjeseci.
Pobrojao je aktivnosti koje su odrađene u svrhu pripreme i promocije Voloderske jeseni: Vinogradarska radionica na otvorenom na imanju obitelji Zohar u Popovači u suradnji s profesorima s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, likovna kolonija ˝Voloderski bregi˝ i predstavljanje publikacije ˝Zlatna zdravica Voloderskoj jeseni˝ Dragutina Pasarića. Zamjenik župana Rosavec nazočio je i startu i ulasku u cilj međunarodne cestovne utrke Kutina-Voloder, također u svrhu promocije Voloderske jeseni. Spomenuo je i izbor Vinske kraljice SMŽ, koju će župan Ivo Žinić okruniti na svečanosti otvaranja 50. Voloderske Jeseni. Sve je to učinjeno, rekao je Rosavec, kako bi se ˝podigla˝ atmosfera i privukla pozornost javnosti.
Već dvije godine radi se na projektu palijativne skrbi u Ravniku na području grada Popovače rekao je župan.
Odgovor na drugo pitanje vijećnika Pačareka dopunila je ravnateljica bolnice u Popovači dr. Marina Kovač. SMŽ je županija sa visokom prosječnom dobi stanovništva pa se palijativa nameće kao nužnost. Demencija i Alzheimerova bolest su područja kojima će se primarno baviti palijativa popovačke bolnice.
Ivan Nekvapil (HNS) pitao je župana kad će biti otvoren dom umirovljenika u Kutini i zatražio komentar o problemima s medicinskim sestrama u sisačkoj bolnici.
˝Nikada i nikakav natječaj za dom umirovljenika u Kutini nije bio raspisan,˝ rekao je župan Žinić. Grad Kutina, treći po veličini u SMŽ, zaslužuje dom umirovljenika. Županijska vlast je ozbiljno stala iza tog projekta, očekujemo od sadašnjeg gradonačelnika punu suradnju i da zajedno dovršimo taj projekt. ˝Vjerujem da to u naredne dvije godine možemo realizirati,˝ zaključio je župan.
Problem medicinskih sestara u Općoj bolnici ˝Dr. Ivo Pedišić˝ u Sisku, sve što je pisalo u naručenim tekstovima u nekim dnevnicima, portalima doista je isforsirano.
Ravnatelj Bolnice dr. Tomislav Dujmenović je, pozvan od župana da javnosti pojasni bit problema, rekao kako odjel za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu uredno funkcionira, na njemu je sigurnost i zdravstvena zaštita bolesnika na visokom nivou. Voditeljica odjela nikad u svojoj profesionalnoj karijeri nije imala sukoba s kolegama ili osobljem, a glavna medicinska sestra, koja je bila u samom srcu ˝pobune˝ imala je sukoba i na odjelima na kojima je prije radila i sa samom bolnicom, s kojim je imala sudski spor koji je izgubila.
Nedolazak velikog broja sestara na odjel na kojem leže teški bolesnici mogao je izazvati velike probleme, ali je manjak uspješno nadomješten sestrama koje su prije radile na ovom odjelu i novoprimljenim sestrama. Nakon napisa u medijima bolnicu su posjetili predstavnici Komore medicinskih sestara Hrvatske radi izvanrednog nadzora nad radom odjela. Nakon nadzora njihov je zaključak bio da odjel uredno funkcionira uz normalnu komunikaciju u njemu. Etičko povjerenstvo Bolnice je razmotrilo problem im donijelo odluku da je dr. Gordana Živanović-Posilović u svemu podržavala načela medicinske etike i deontologije. Drugi je njihov zaključak da glavna sestra i njena zamjenica nisu smjele javno iznositi podatke o pacijentima, liječenju na odjelu te druge podatke o stručnosti voditeljice ovog odjela što ne spada u njihovu domenu.
Ravnatelj je naredio izvanredni stručni nadzor nad ovim odjelom, povjerenstvo još uvijek pregledava dokumentaciju, razgovara s djelatnicima i rezultate njihova rada u bolnici očekuju za nekoliko dana.
Istovremeno su Sindikat liječnika, Liječnička komora tražili od ravnatelja da zaštiti liječnicu, ponudili su pravnu pomoć doktorici, za koju znaju da je stručna, odgovorna i kvalitetna osoba.
Na odjel su se u međuvremenu vratile četiri sestre, a odjel i dalje uredno funkcionira, zaključio je dr. Dujmenović.
 

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd