• 044 500 330

Arhiva objava

Aktualni sat sjednice Županijske skupštine

Nikolina Pintar (SDP) pitala je župana Ivu Žinića za njegov stav o temi liječnika specijalizanta, u čiju je specijalizaciju Dom zdravlja Sisak uložio 750 000 kuna, a kako je rekla Pintar, nisu mu osigurani uvjeti za rad, te je on dao otkaz.
Župan je rekao kako je liječnik, doktor medicine rada, dobio uvjete za rad. Dom zdravlja Sisak mu je omogućio održavanje ambulante medicine rada. Konkretni liječnik, koji ne živi u Sisku, dao je otkaz i to uvelike govori o ozbiljnosti njegovih namjera ostajanja u Domu zdravlja Sisak.
Pintar je isto tako rekla kako je kontrolom Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje u Domu zdravlja Sisak utvrđen niz propusta i radnji koje nisu napravljene u skladu sa svim aktima ustanove. Ustanova je dobila kaznu od 30 000 kuna. Pintar je pitala je li župan s time upoznat i što namjerava poduzeti.
Župan je rekao kako za tu kaznu ne zna, ali je podsjetio Pintar, bivšu ravnateljicu Doma zdravlja Sisak, na štetu koju je ona svojim djelovanjem napravila. Zbog nepravilno provedenih postupaka raskidanja radnog odnosa Županiji je stigla naplata štete od 450 000 kuna.
Adelina Ivković (HNS-Liberalni demokrati) pitala je kad će krenuti izgradnja Središnjeg paviljona Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“.
Sredstva za izgradnju su osigurana iz fondova Europske unije, te ministarstava zdravstva i regionalnog razvoja, ukupno 90 milijuna kuna. Početak izgradnje će, rekao je župan, bit će vjerojatno do kraja godine. U ponedjeljak, 24. srpnja, u 11 sati, dodao je župan, bit će pokrenut postupak javne nabave za ovu izgradnju.
Ivković je pitala i u kojoj su fazi radovi na „Mostu Gromova“ u Sisku.
Radovi su započeti, rekao je župan, promet je reguliran, pješaci ne mogu prolaziti, jer najveća oštećenja su upravo na pješačkoj stazi. To je jedna metalna konstrukcija koja je korodirala, postala neupotrebljiva i bit će zamijenjena u cijelosti. Isto tako bit će izvedeni radovi na nosačima ovog mosta. Na samoj konstrukciji nema većih oštećenja i župan je rekao da će radovi biti dovršeni do kraja godine.
Dubravka Medved (HDZ) pitala je kad će Dom za starije i nemoćne osobe u Glini početi radom i koliko će to radnih mjesta značiti.
4. srpnja je obavljena službena primopredaja Doma između Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje i Sisačko-moslavačke županije, rekao je župan. Objekt je građen sredstvima Europske investicijske banke i vrijedan je više od 30 milijuna kuna, 24 milijuna bespovratnih sredstava. U njemu će biti zaposleno tridesetak osoba. Očekuje se dobivanje uporabne dozvole, nakon čega će Dom biti upisan u mrežu domova za socijalnu skrb, prvo useljenje očekuje se u rujnu.
Medved je pitala i što je s razrednim odjelom drvoprerađivača u Srednjoj školi Glina.
Župan je odgovorio kako će razredni odjel za zanimanje drvodjelni tehničar dizajner krenuti od početka ove školske godine. Školovat ćemo, rekao je župan, mlade ljude, stručnjake, koji će moći raditi u drvnoj industriji, koja na području naše županije ima sjajnu perspektivu.
Slavko Tepavac (HDZ) pitao je hoće li u projektu revitalizacije objekta na odmorištu Novska jug uz autocestu sudjelovati i Grad Novska, te kad je moguće očekivati realizaciju tog projekta.
Odmorište Novska Jug, odnosno Turističko-informativni centar Novska, projekt je koji je već prijavljen na fondove, a od Ministarstva regionalnog razvoja Županija je već dobila 800 000 kuna za njegovu obnovu. U samom će objektu biti zaposleno dvadesetak ljudi, ali indirektno će imati velik utjecaj na gospodarstvo Novske, pa župan očekuje intenzivnu suradnju s Gradom na ovom projektu.
Tepavac je pitao i kad će krenuti obnova ceste kroz Bročice, naselje na području Grada Novske.
Županijska uprava za ceste je zajedno s Gradom Novska izradila projektnu dokumentaciju. Bit će izgrađena moderna prometnica, s pješačkim i biciklističkim stazama, rekao je župan koji vjeruje kako će radovi početi do kraja ove godine.
Dario Hegel (HSP AS) želio je da župan izvijesti Skupštinu o projektu DONES.
DONES je projekt koji EU razvija već dvije godine. Riječ je o projektu istraživanja fuzije koji se nastavlja na projekt u Cernu u Švicarskoj. Hrvatska je u utrci za dobivanje tog centra, najozbiljniji je takmac u ovom trenutku Španjolska. Javnost treba senzibilizirati za ovakve projekte rekao je župan. Ovaj projekt, ako ga Hrvatska dobije, trebao bi zaposliti preko 200 vrhunskih stručnjaka iz svijeta, a otprilike 12 000 ljudi bilo bi zaposleno na tom projektu.
Ovih dana je u obilasku bilo izaslanstvo Europske komisije, koje je obišlo lokaciju u Općini Velika Ludina, područje Mustafine Klade, Moslavačke gore, gdje postoje najbolji uvjeti za izgradnju takvog centra. Župan je rekao kako se nada da ćemo dobiti taj projekt, jedan vrhunski istraživački centar Europske unije, vrijedan preko milijardu eura.
Hegel je pitao župana i hoće li prihvatiti pokroviteljstvo manifestacije „Oj, jabuko crveniko“ u Velikoj Ludini.
Tu neće biti problema, rekao je župan. Županija je i prošle godine bila pokrovitelj, bit će to i ove godine i ne samo toj manifestaciji, nego i svim drugim, za naša područja značajnim manifestacijama.
Željko Pačarek (HDZ) pitao je o gradnji nove škole u Popovači.
Osnovna škola u Popovači je pred samim završetkom. Tehnički pregled će biti obavljen 7. kolovoza, rekao je župan, tada bi objekt trebao biti dovršen i ostvareni svi uvjeti za dobivanje uporabne dozvole. Župan je dodao kako vjeruje da je konačno došao kraj dugom čekanju i da će škola u rujnu biti spremna za početak nastave.
Pačarek je pitao i što je sa štetama koje je nevrijeme učinilo bolnici u Popovači.
Nevrijeme je NPB-u u Popovači nanijelo štetu i na zgradi (krov) i na okolnoj hortikulturi u ukupnoj vrijednosti od 170 000 kuna. Šteta je sanirana vlastitim sredstvima, a naplata štete bit će izvršena od osiguranja.
Petar Ćosić (Most) pitao je kad će Županija imati strategiju razvoja palijativne skrbi, odnosno koordinatore i mobilne palijativne timove na razini primarne zdravstvene zaštite.
Sisačko-moslavačka županija, rekao je župan, nema strategiju palijativne skrbi, kao dokument. Ali puno radimo na pitanju palijativne skrbi, dodao je.
Pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i branitelje Darko Srbljanin dodao je kako službeni dokument o palijativnoj skrbi ne postoji, međutim postoje odrednice o palijativnoj zdravstvenoj skrbi propisane Planom zdravstvene zaštite Sisačko-moslavačke županije.
Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje je 2016. godine propisao koordinatore palijativne zdravstvene skrbi. U SMŽ imamo dva koordinatora palijativne zdravstvene skrbi, stacionirana u Domu zdravlja Sisak i Domu zdravlja Kutina. Da bi mogli ugovoriti s HZZO-om takvu uslugu moramo imati i kadrovski normativ i opremu. Mi smo u završnoj fazi, opremljen je prostor, nabavljena oprema, školujemo kadrove i do jeseni ćemo ugovoriti ovaj vid zdravstvene zaštite na ova dva mjesta.
Stav SMŽ je da to nije dovoljno, odmah kad je objavljena mreža, upućen je zahtjev za proširenje, za dodatnog koordinatora, koji bi bio smješten u Domu zdravlja Petrinja i „pokrivao“ područje Pounja i dijela Banovine.

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd