• 044 500 330

Arhiva objava

Aktualni sat Županijske skupštine

Mario Posavac (HDZ) pitao je župana Ivu Žinića ima li informacija o ulaganjima u obnovu Mosta Gromova u Sisku i državnih cesta u Županiji, te je li se Županija javila na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja za programe lokalne zajednice.
Župan je odgovorio kako je aktualnost problematike cesta i bila razlog za poziv direktoru Hrvatskih cesta. Cesta Sisak-Jasenovac bila je županijska cesta, ali je na traženje Županije prekategorizirana u državnu cestu. Direktor HC-a Josip Škorić obećao je da će, čim vrijeme dopusti, ova cesta biti sanirana. Sljedeće godine bi trebala krenuti potpuna rekonstrukcija ove ceste.
Most Gromova nije u katastrofalnom stanju, na njemu postoje određeni problemi i oni će vrlo brzo biti sanirani. Hrvatske ceste će raspisati javno nadmetanje za izvođenje radova i radovi će krenuti u lipnju, most će biti saniran, a dotad će promet na njemu funkcionirati gotovo nesmetano, nova regulacija već je uvedena, rekao je župan.
Na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU prijavljena su dva projekta, obnova školskih igrališta, u OŠ Novska i SŠ Glina, u tom je projektu i mala dvorana OŠ Mate Lovraka Petrinja i odmorišta uz autocestu Novska-Jug.
Cijela investicija iznosi otprilike milijun i pol kuna za igrališta i milijun i 200 000 kuna za odmorište.
Ivica Šipuš (HDZ) zamolio je pomoć za OŠ Gušće koju pohađaju učenici iz cijele Donje Posavine, kojoj nedostaju osnovna sredstva za kvalitetnu provedbu nastave, a drugo je njegovo pitanje bilo vezano za izgradnju prvog dijela Vinogradske ulice u Sisku, što je sufinancirala Sisačko-moslavačka županija. Planira li se nastavak radova?
Župan je rekao kako osnovne škole na području Grada Siska, pa i OŠ Gušće, nisu u ingerenciji Županije. Ipak, zadužio je resornog pročelnika za kontakt sa sisačkom gradskom upravom kako bi problem bio riješen.
Što se tiče rekonstrukcije Vinogradske, nastavak će vjerojatno uslijediti. Županija je i dalje spremna sufinancirati radove.
Mijo Šepak (HDZ) pitao je koje je stanje školskih kuhinja u školama kojima je SMŽ osnivač, a zanimalo ga je i što je s obnovom županijskih cesta nakon zimskog razdoblja, posebice ceste Husain-Batina-Ilova.
U protekloj godini Županija je uložila značajna sredstva u obnovu 6 školskih kuhinja, 230 000 kuna. Ostale su samo još dvije osnovne škole koje nemaju kuhane obroke, 1. OŠ Petrinja i OŠ Rajić. Župan je rekao kako se nada da će i ove kuhinje biti ove godine obnovljene.
Ova je zima doista učinila puno problema na cestama, rekao je župan. Zamolio je ravnatelja ŽUC-a Stipu Šapinu da odgovori na vijećničko pitanje.
Šapina je pojasnio sustav saniranja cesta. Na asfaltnim kolnicima izvodi se krpanje udarnih rupa hladnom asfaltnom smjesom i iskopom lošeg materijala na pojedinim mjestima. Na kamenim kolnicima obavlja se profiliranje i navoz kamenog materijala.
Konkretna dionica ceste o kojoj je govorio Šepak, također ide u sanaciju.
Darko Weiss (HDZ) želio je čuti što je sa sisačkom bolnicom, a zanimalo ga je i čuti pojedinosti o sisačkoj komunalnoj luci.
Izvorni projekt „Središnjeg paviljona“ bio je planiran u vrijednosti od 150 milijuna kuna, na žalost za to nisu bila osigurana sredstva. Mogućnost apliciranja na fondove EU Županija je iskoristila na najbolji mogući način, rekao je župan. Postoje dva natječaja za „Dnevnu bolnicu“ i za „Hitni objedinjeni bolnički prijem“. Maksimalni iznosi su 50 milijuna kuna za prvi i 20 milijuna kuna za drugi natječaj.
Nije bilo jednostavno u kratkom vremenu prilagoditi projekt novim uvjetima. Župan je stoga pohvalio i bolnicu i SI-MO-Ra-u za dobru reakciju, jer zahvaljujući njihovim naporima dobit ćemo jedan suvremen, super opremljen objekt sa svim sadržajima koje treba bolnica.
Luka Sisak je veliki projekt, „težak“ 5 i pol milijuna eura, gdje su sporazum supotpisali Hrvatske vode, Ministarstvo prometa i infrastrukture, Grad Sisak i Sisačko-moslavačka županija. Gradit će se u tri faze, a ova je luka bitna za razvoj grada Siska, za razvoj turizma i u Sisku i u SMŽ.
Željko Soldo (HSP) želio je znati što je sa sredstvima za gradnju nove osnovne škole u Popovači, kao i s financiranjem županijske razvojne agencije.
Nedostatak sredstava za gradnju škole u Popovači naslijeđen je od prethodne vlasti, rekao je župan, ali je gradnja nastavljena, ona je u završnoj fazi i sredstva su osigurana.
Naša je SI-MO-RA najjača agencija u državi, rekao je župan i dodao kako je on na to ponosan. Sisačko-moslavačka županija je županija koja je povukla najviše sredstava iz fondova EU.
Radi se o 473 milijuna kuna koje su povučene, realizirane. Za to su zaslužni svi gradovi i općine SMŽ, ali više od pola tih sredstava povučeno je zaslugom SMŽ i SI-MO-RA-e.
Zdenko Vahovec (SDP) također je govorio o sisačkoj bolnici. Ustvrdio je kako su za gradnju bila osigurana sredstva, kako je početak radova bio predviđen za sredinu prošle godine, s rokom od 18 mjeseci za završetak radova.
Podsjetio je župana i kako je obećao da će svakog četvrtka održavati „Uredovni dan“ za izravni kontakt s građanima.
Sredstva za gradnju sisačke bolnice nikad nisu bila osigurana ponovio je župan. Neću dozvoliti, rekao je, da se na ovakav način obmanjuje javnost. Nikada, od 2012. godine nitko nije pronašao sredstva za gradnju.
Župan je rekao kako ni sam nije zadovoljan činjenicom da nije mogao redovno održavati „Uredovni dan“. Obveze i različiti pozivi to su onemogućili.
Tugomir Ratimir Bjelčić (Hrvatski laburisti-Stranka rada) je bez konkretnog navođenja imena pitao župana: „Da li biste Vi izmijenili svoju pročelnicu/pročelnika, ukoliko bi se potvrdilo da je u sukobu interesa?“
Pitao je i koliko je župan u zadnje dvije godine poslao dopisa prema upravi Hrvatskih cesta vezano uz Most Gromova.
Župan je vijećniku i javnosti pojasnio kako je on, kao župan, dao prisegu da će raditi sukladno zakonu. Sve što je protivno zakonu i propisima podliježe sankciji.
Vezano za Most Gromova župan je rekao kako je riječ o objektu na državnoj cesti, na području Grada Siska, koji nije u ingerenciji SMŽ. „Mi, kao Županija, nismo imali potrebe postavljati bilo kakva pitanja ili slati dopise. Most Gromova izgrađen je prije 30 i više godina. Svake godine Hrvatske ceste na njemu rade ispitivanja. „
Župan je rekao kako je cijela priča oko mosta isforsirana, vjerojatno u prijeizborne svrhe, ali: „Rekao sam, Most Gromova je siguran za ljude, za promet, za teret. Ne postoji nikakva opasnost. Njegova sanacija, redovni pregled i sve ostalo ide normalno.“


 

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd