• 044 500 330

Arhiva objava

Ministar Tolušić u SMŽ

Prije ove svečanosti ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić je na terenu, u Glinskoj Poljani, gdje ga je dočekao župan Ivo Žinić, pratio prezentaciju djelatnika Hrvatskog centra za razminiranje.
U Glinskoj Poljani, jednom od „terena“ koji su u sklopu ovog projekta oslobođeni minske zagađenosti, župan i ministar su se obratili novinarima.
„Ovim projektom, kojim je u zadnjih godinu dana razminirano 13.4 km2, dobivena je mogućnost da se na toj površini razvija poljoprivreda. Ako računamo dvadesetak godina koliko, je ovo zemljište stajalo neobrađeno, možemo prevesti u najjednostavnije poljoprivredne kulture koje bi se ovdje mogle uzgajati, pšenica ili kukuruz npr., izgubljeno je gotovo preko milijardu kuna. Ovim projektom i u drugoj njegovoj fazi dobit ćemo preko 2 000 hektara obradivih površina, mogućnost razvoja poljoprivrede i ostanak ljudi na ovim ruralnim područjima“, rekao je župan. Ovim i nekim drugim projektima minski sumnjivo područje u našoj županiji je gotovo prepolovljeno u zadnje dvije godine, što znači dodatnu sigurnost, dodao je Ivo Žinić i s velikim zadovoljstvom konstatirao činjenicu da unazad 4 godine na našem području nije bilo smrtno stradalih. „Moram zahvaliti Ministarstvu poljoprivrede, ministru i svima koji su doprinijeli da mi kao županija u zadnje dvije godine iz Ruralnog fonda za razminiranje povučemo gotovo 50 % sredstava. I dalje ćemo tako nastaviti i vjerujem da ćemo uspjeti do kraja 2018. ili 2019. godine imati našu županiju bez mina.“ za razminiranje je u obje faze ovog projekta uloženo oko 150 milijuna kuna.
„Zahvaljujem djelatnicima HCR-a i naravno, Sisačko-moslavačkoj županiji na aplikaciji da povuče te novce iz Fonda za ruralni razvoj. Ovo financira država uz nešto novca iz fondova EU, dobivamo nove površine poljoprivrednog zemljišta. Rekao bih i novu nadu svima, prije svega mladima za ostanak na ovim područjima. Od ovih nekoliko tisuća hektara tu može živjeti velik broj OPG-a, razvijati se ovdje, prehranjivati svoju obitelj i doprinositi razvoju i svoje općine, grada i županije i RH. Županija ima apsolutno moju potporu u ovakvim projektima i još bih jednom naglasio da je u zadnjih godinu dana Sisačko-moslavačka županija apsolutni rekorder u državi kad govorimo o količini povučenih sredstava iz fondova EU, znači ipak se može“, zaključio je Tolušić



 

 

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd