• 044 500 330

Arhiva objava

Aktualni sat Županijske skupštine

Vijećnik Mario Posavec (HDZ) htio je znati u kojoj je fazi obnova ceste Lipovljani-Kozarice, te kako Županijska uprava za ceste funkcionira u otežanim uvjetima poslovanja.
Župan Ivo Žinić vijećniku je odgovorio kako je Županija uvela model zajedničkog financiranja održavanja cesta. Taj je model primijenjen i na cestu Lipovljani-Kozarice, čijih 3.5 km i 1 696 000 kuna vrijedne radove sufinanciraju ŽUC i Općina Lipovljani u odnosu 50:50.
ŽUC ovog trenutka ima 1 309 km cesta na brizi. Prijašnja Vlada je na žalost ukinula Fond za poravnanje, gdje je dio sredstava prelijevan u područja koja svojim sredstvima ne mogu održavati. Ta sredstva ŽUC SMŽ nije dobio, niti kune, u zadnje dvije godine. Ravnatelj ŽUC-a Stipo Šapina ovome je dodao kako su kreditna zaduženja ŽUC-a na razini 7.5 milijuna kuna, plus kamate. Dogovoreno je da se u dogovoru s bankama postignu povoljniji uvjeti, odnosno manje kamate. ŽUC posluje dobro, dug se smanjuje, uštedama na svim razinama, kontrolom i racionalnim poslovanjem.

Vijećnik Ivan Nekvapil (HNS) pitao je tko je platio jumbo plakate na kojima Ivo Žinić obećava da neće dopustiti zatvaranje sisačke rafinerije. Isto je tako želio znati koliko je sredstava povukla Županija iz fondova EU i koliko je radnih mjesta njima otvoreno.
Župan mu je odgovorio kako je plakate platio HDZ, a što se tiče drugog pitanja rekao je kako je SMŽ u zadnjih godinu dana postala lider u povlačenju sredstava iz EU fondova. Povučen je 471 milijun kuna. Tu su 22 projekta koje je pripremila županijska razvojna agencija. Baš ti projekti znače zapošljavanje.

Darko Weiss (HDZ) pitao je kad će biti završen drugi dio Vinogradske ulice u Sisku, te koliko je Županija uložila u obnovu školskih zgrada.
Župan je rekao kako izgradnju dijela Županija sufinancira s Gradom Siskom, te da ona obuhvaća i kompletnu rekonstrukciju infrastrukture. Rok izvođenja radova je probijen, očekuje se da će Grad Sisak donijeti odluku o produženju i skori dovršetak radova.
Na natječaju za energetska obnova škola prošle su četiri škole iz SMŽ: OŠ Gvozd, OŠ Ivan Goran Kovačić Gora, OŠ Topusko i OŠ Glina, vrijednost tih investicija je oko 70 000 kuna za projektnu dokumentaciju.
U tijeku je izgradnja pokrova na OŠ Popovača, te još jedna područna škola na području Jasenovca. Zajedno s Rotary klubom radi se na opremanju učionica i kabineta u SŠ Glina, zatim na sanaciji sanitarnih čvorova u OŠ Dragutina Tadijanovića u Petrinji i preuređenju učionice u Ekonomskoj školi u Sisku.

Mijo Šepak (HDZ) zatražio je podatke o projektima za koje će se tražiti pomoć Hrvatske vlade, te o ulaganju u darovite mlade i djecu.
Župan je rekao kako je premijer Plenković u nekoliko navrata rekao kako će SMŽ biti prioritet rada ove Vlade. Upravo stoga će pokušati konačno realizirati zamisao o sjednici Vlade u Sisku. Mi ovdje imamo previše problema, rekao je župan, lošu demografsku sliku, nedostatak radnih mjesta, odliv stanovništva. Očekuje očuvanje naše industrije, a svakako želi ponuditi projekte, prvo Sveučilište u Sisku, zatim autocesta do Siska, most na Odri, luka Sisak, brza cesta Popovača-Petrinja-Glina-Slunj, kao i cestu Sisak-Petrinja-Hrvatska Kostajnica. Tu je i izgradnja željezničke pruge Sisak-Petrinja. Pred nama je i projekt Muzej braće Radić u Martinskoj Vesi, istraživački centar fuzije, te veliko pitanje, obrana od poplava. Sjednicu Vlade župan očekuje možda već i ove godine.
Darovite učenike svake godine nagrađuje darovite učenike, uspješnim natjecateljima na državnim natjecanjima i još kroz Zakladu Iskra za nadarenu djecu SMŽ, ove je godine bilo u toj zakladi ukupno 30 učenika. Prijavljen je i program Igrom do znanja vrijedan gotovo milijun kuna.
Ovo su, rekao je župan, samo neke mjere koje imamo za darovite učenike.

Ivica Šipuš (HDZ) htio je čuti koje je aktualno stanje Lječilišta i Top Termi Topusko, a isto tako je želio znati koji su efekti pronatalitetnih mjera Županije.
Jedan od najvećih problema u prigodi preuzimanja upravljanja Županijom bile su upravo Top Terme i Lječilište. Prijetila je ozbiljna opasnost da ove tvrtke, ustanove odu u likvidaciju. Prvo je napravljena jedna ozbiljna analiza cjelokupnog poslovanja. Ona je urodila smjernicama kako unaprijediti poslovanje. U Lječilištu su uvedeni novi programi, porastao je broj pacijenata, pa su prihodi na godišnjoj razini porasli za gotovo 3 milijuna kuna. Poboljšana je ponuda i Lječilište danas ima pozitivno poslovanje.
I Top Terme ovog trena posluju pozitivno, rekao je župan. Povećan je broj noćenja i prihodi od osnovne djelatnosti. Očekuje se da ovu poslovnu godinu završe pozitivno. To će biti druga godina za redom čime će Top Terme steći uvjete za apliciranje na fondove.
U sljedećoj godini pokušat će dovesti strateškog partnera i investiranjem privući veći broj gostiju.

Željko Soldo (HSP) od župana je tražio podatke o suradnji s jednim od koalicijskih partnera HSP dr. Ante Starčević, čije je čelništvo najavljivalo mjere protiv svog članstva koje nastavi suradnju s HDZ-om.
Zanimalo ga je i zašto je na mjesto u Upravnom vijeću Gradskih ljekarni Sisak postavljen Milan Krstinić.
Župan mu je odgovorio kako on ne može komentirati unutarstranačke teme stranaka kojima ne pripada. Nikakav službeni zahtjev za raskid koalicije do župana nije došao.
Imenovanje g. Krstinića je posve opravdano, rekao je župan, a nikakva koalicija s SDSS-om, kako je implicira vijećnik Soldo, ne postoji.

Nezavisni vijećnik Mladen Novak svojim je pitanjima aktualizirao temu nabavke uređaja za magnetnu rezonanciju za županijsku Opću bolnicu „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak, kao i problem odlaganja otpada.
Župan Ivo Žinić odgovorio je kako je u nekoliko navrata najavljivano kako će za našu bolnicu biti nabavljen uređaj za magnetu rezonanciju, a upravo sljedećeg ponedjeljka zajedno s ravnateljem bolnice sastat će se s novim ministrom zdravlja Kujundžićem gdje će uz ostala pitanja razgovarati o nabavci tog uređaja. O ponudi jedne privatne tvrtke nije donesena nikakva odluka, a razgovori traju i s drugim bolnicama i njihovim iskustvima.
O zbrinjavanju otpada u Hrvatskoj uopće župan je rekao kako je u zadnjih desetak godina razvijan jedan sustav centralnih odlagališta. Bio je prijedlog da će biti 13 ovakvih centara, u našoj županiji nije predviđen nijedan. Otpad s našeg područja trebao je biti zbrinjavan na tri lokacije u Brodsko-posavskoj i Karlovačkoj, te u Zagrebačkoj županiji. U zadnje vrijeme taj se sustav, privremeno odbačen, ipak pojavljuje kao mogućnost. Novi ministar ima ideju da se ide na razvrstavanje, reciklažna dvorišta. Sustav još nije do kraja definiran, župan je rekao kako očekuje od ministra i ministarstva da se izjasne, koji će sustav u konačnici biti prihvaćen.


 

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd