• 044 500 330

Arhiva objava

Aktualni sat Županijske skupštine [foto]

Anica Lenart iz HSS-a zatražila je odgovore na pitanja koja se tiču pomoći Županije potencijalnim prijaviteljima na neku od mjera ruralnog razvoja, te odnosa prema LAG-ovima.
U svom je odgovoru župan Žinić naglasio kako sisačko-moslavačka županija svoj budući razvoj vidi upravo u razvoju poljoprivrede i turizma. Upravo stoga nastojat će da svaka pomoć bude pružena upravo malim proizvođačima. Volio bi, rekao je, da što prije budu raspisane sve mjere iz Programa ruralnog razvoja, a posebice ove nama najvažnije, mjere 4.1 za razvoj malih gospodarstava. Svi poljoprivrednici koji apliciraju imaju svu pomoć županijske razvojne agencije SI-MO-RA-e.
Na našem području djeluje nekoliko LAG-ova, udruge koje uglavnom samostalno djeluju. Svi LAG-ovi imaju mogućnost aplicirati na mjeru 19.1. o ulozi LAG-a rekao je kako se slaže s vijećnicom Lenart da razvoj lokalne zajednice najbolje može planirati i provoditi onaj koji na konkretnom području živi i radi.
Dražen Pejaković (HSS) postavio je dva pitanja, o subvencijama inovacija u poduzetništvu i o rješavanju pitanja vodoopskrbe brojne obitelji Krznarević u Velikoj Solini.
Inovativnost mora biti jedna od strateških odrednica Županije i Hrvatske, rekao je župan. U Proračunu je predviđena ova mjera za inovativnost i nije problem raspisati taj natječaj.
Problem obitelji Krznarević, koja živi bez pitke vode bit će najvjerojatnije riješen na način da se postavi lokalni cjevovod od 2 000 m.
Ivica Šipuš iz HDZ-a svoja je pitanja usmjerio ka cesti Pokupsko-Vratečko, jedinoj državnoj cesti u Hrvatskoj koja nije asfaltirana, a zanimalo ga je i povlačenje sredstava iz fondova Europske unije.
Neasfaltirana dionica ceste Sisak-Karlovac, 6.5 km stalna je tema razgovora s Hrvatskim cestama rekao je župan. Ta je cesta bitna, posebno za razvoj Općine Lekenik. Nedavno je, rekao je župan, u Pokupskom održan radni sastanak na kojem se razgovaralo upravo o tom problemu.
Župan je, odgovarajući na pitanje o EU fondovima rekao kako je naša razvojna agencija u punoj mjeri opravdala očekivanja i razvila se u najjaču razvojnu agenciju u RH. U dvije godine pripremila je 95 projekata u vrijednosti od 221 milijun kuna i još 5 milijuna eura u prekograničnim projektima, ukupno oko 264 milijuna kuna. Sisačko-moslavačka županija je u zadnjih godinu dana vodeća županija po povlačenju sredstava iz fondova EU.
Župan je pobrojao i neke projekte za koje je siguran da će sredstva biti odobrena: 20 milijuna kuna za posjetiteljski centar Crna roda u Osekovu, rekonstrukcija Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ 30 milijuna kuna, 59 milijuna kuna za dnevnu bolnicu, opremanje domova zdravlja 12 milijuna kuna, poduzetnički inkubator Novska i Glina po 20 milijuna kuna.
Pohvalio je Razvojnu agenciju za brzinu i učinkovitost.
Mijo Šepak (HDZ) pitao je i što je s obranom od poplava, kao i s demografskom obnovom Županije.
Upravo je održan sastanak s novim generalnim direktorom Hrvatskih voda, odgovorio je župan, a na tom sastanku se razgovaralo o ključnim temama: , obrane u Letovaniću, gradnje nasipa od Starog Pračna do Stare Drenčine, podizanja nivelete cesta i u Letovaniću i ceste Sisak-Popovača, gradnje nasipa od Svinjičkog prema Gušću, nasipa na području Jasenovca. Izrazio je zadovoljstvo učinjenim u zadnjih dvije godine,te naglasio kako je ove godine uloženo rekordnih 200 milijuna kuna u području obrane od poplava u SMŽ.
Demografija je svakako jedna od najvažnijih tema, mi smo jedna od najstarijih županija i u rješavanje tog problema jednostavno se moraju uključiti svi.
Župan je rekao kako vjeruje da će buduća Vlada na ovom području učiniti daleko više od prethodnih. Ovog trenutka mi imamo problem nezaposlenosti, rekao je župan, dok s druge strane već sada nedostaje radne snage u nekim područjima. Treba poticati mlade obitelji, mlade ljude na povratak u opustošena područja i na ostanak u svojem kraju. I u sljedećem proračunu, rekao je župan, za tu će svrhu biti osigurana sredstva.
Darko Weiss (HDZ) još je jednom aktualizirao problem sisačke bolnice, te uz dug bolnice koja je iz „sanacije“ izašla s još većim dugom, a zanimalo ga je i što je s domom u Glini.
Dug bolnice, kad je otišla u sanaciju bio je 63 milijuna kuna, vraćena je Županiji kao osnivaču s preko 95 milijuna kuna duga. Župan je rekao kako vjeruje da će se pronaći rješenje da država sanira te dugove ili da se povećaju limiti bolnici.
Dom umirovljenika u Glini je ustanova koja po zakonu ne može imati predloženo ime, objekt će biti završen do veljače sljedeće godine i bit će na raspolaganju 75 kreveta. Na taj će način biti smanjen pritisak na postojeće domove, ali i preuređenje prostora u Ravniku oslobodit će određeni prostor.
Vijećnik Hrvatskih laburista Tugomir Ratimir Bjelčić upozorio je kako prijeti opasnost od zatvaranja autobusne linije za Farkašić, dok je drugo svoje pitanje vezao za gradnju sportske dvorane u Sisku.
Župan je odgovorio vijećniku kako opasnosti od ukidanja linije nema, jer Županija uredno, po ispostavljenim računima ispunjava svoje obveze, što je tijekom sjednice Županijske skupštine dokumentima potvrdio i županijski pročelnik za financije Ivan Crnac.
Što se sportske dvorane tiče, rekao je župan, apsolutna je želja da se pokuša riješiti gradnja. Župan je rekao kako on od te inicijative nije digao ruke: „Ja bih volio, i sada sam spreman, uključiti se u sve razgovore koji će doprinijeti dovršetku ove dvorane!“
Vijećnike koji su prijavili postavljanje pitanja, a nisu to stigli učiniti u vremenu predviđenom Poslovnikom, predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić uputila je da zatraže pisani odgovor.


 

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd