• 044 500 330

Arhiva objava

Aktualni sat sjednice Županijske skupštine

Među kandidatima su bili dugotrajno nezaposleni, mladi nezaposleni, hrvatski branitelji, djeca hrvatskih branitelja, osobe s invaliditetom ili umanjenom radnom sposobnošću. Zanimao ga je kriterij po kojem je primljena osoba na to radno mjesto.
Na natječaj se javilo 86 kandidata, odgovorio je župan, a na provedenom testiranju najbolji rezultat je imala upravo poslije zaposlena osoba. U Domu zdravlja postoji kompletna dokumentacija, dodao je župan, i uputio Soldu da, kao i bilo tko drugi, ako želi, ostvari uvid u dokumentaciju.
Drugo Soldino pitanje upućeno županu ticalo se projekata u mandatu župana, odnosno zatražio je da župan imenuje projekte koji su u njegovu mandatu završeni.
Kako je vijećnik u svom pitanju napomenuo koliko koštaju župan i njegovi zamjenici, župan mu je odvratio kako je to „daleko manje nego ste Vi koštali Županiju kao savjetnici bivše županice“. Plaća župana je smanjena za 30%, kao i plaće zaposlenika Županije.
Jedan od projekata, rekao je župan, je projekt „50+“, vrijedan blizu 300 000 eura, projekt educiranja teže zapošljivih kategorija stanovništva. S druge strane proveden je projekt zapošljavanja mladih ljudi, stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa.
Od projekata je župan izdvojio najveći, razminiranje 13.1 km2 poljoprivrednog zemljišta u vrijednosti od 91.7 milijuna kuna, a u pripremi je nastavak, drugi projekt, s kojim je SMŽ prošla na natječaju, u vrijednosti od 57 milijuna kuna. Veliki program, koji traje i za koji je župan rekao kako se nada da nikad neće biti završen, jest „Kupujmo lokalno“, do sad su otvorene tri prodavaonice, a cilj je da se vlasnicima OPG-a osigura ono do čega najteže dolaze, tržišta i prodaje svojih proizvoda.
Spomenuo je i projekte kulturno-povijesne baštine, Zrin, Gvozdansko, Banovina junačko srce Hrvatske. Projektima u turizmu želimo od naše županije napraviti jednu turističku destinaciju kontinentalnog turizma Središnje Hrvatske.
Dražen Pejaković (HSS) zatražio je izjašnjavanje župana o problemu uređenja korita rijeke Maje, koje plavljenjem često predstavlja problem stanovnicima tog dijela grada Gline.
Župan je, dobro poznajući problematiku, rekao kako pokušava situaciju riješiti čitavim nizom sastanaka s čelnicima Hrvatskih voda. Dogovoreno je da Hrvatske vode na prezentaciji pokažu kako namjeravaju riješiti problem poplava i odvodnje na području cijele SMŽ.
Drugo Pejakovićevo pitanje ticalo se inicijative da se gospodarski aktiviraju uspješni iseljenici iz naših krajeva, odnosno da oni investiraju u gospodarstvo Županije.
I s ovom se inicijativom župan složio, rekao kako često ima kontakte s gospodarstvenicima, diplomatima, pa i na privatnoj razini s potencijalnim investitorima, za sad ništa organizirano. Župan je dodao i kako od predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović očekuje da privuče strane ulagače.
Ivica Kozarić (HDZ) još je jednom aktualizirao tematiku razminiranja poljoprivrednih površina.
Župan je ponovio kako je riječ o razminiranju poljoprivrednih površina na području pet jedinica lokalne samouprave: Siska, Petrinje, Sunje, Gline i Topuskog. To je najveći projekt koji je ikad rađen, on je dovršen, a slijedi njegov nastavak, 57 milijuna kuna vrijedan projekt razminiranja oko 6.5 km2 koji bi trebao biti završen do jeseni.
Kozarić je postavio i pitanje asfaltiranja županijske ceste Bestrma-Greda Blinjska.
Privremeni ravnatelj Županijske uprave za ceste Stipo Šapina odgovorio je kako je u Planu gradnje koji je usvojila Županijska skupština i tih 700 m ceste.
Mijo Šepak (HDZ) pitao je župana o posjetu gradu Kutini, koji su zaključci tog sastanka i na koji će se način Županija uključiti u rješavanje problema.
Župan je rekao kako je pravilo djelovanja ove županijske uprave obilazak jedinica lokalne samouprave, a u Kutini se razgovaralo, uz ostalo, i o velikom zajedničkom projektu, Domu za branitelje u Kutini, u središtu grada, čijom će gradnjom biti riješeni svi stambeni problemi branitelja u Kutini. Županija je uložila 200 000 kn za izradu projektne dokumentacije.
Prostor u Domu zdravlja Kutina, specijalističke ambulante u obnovljenom prostoru je isto tako bio predmetom i razgovora i obilaska. Naslijeđen je veliki problem, a to je vraćanje duga za rudnu rentu, rekao je župan, ali taj je problem riješen, dugovanja podmirena, ostaje tek dug za prvo polugodište ove godine.
Drugo Šepakovo pitanje se ticalo izvješća Instituta za javne financije prema kojem je Sisačko-moslavačka županija jako loše ocijenjena prema kriteriju transparentnosti.
Nedopustivo je da SMŽ bude manje transparentna od drugih županija, rekao je župan, te je poduzet čitav niz napora da se stanje poboljša, a kao velik doprinos transparentnosti istaknuo je i plan, koji će ove godine biti realiziran, da ne samo Proračune, nego i prijedlog Proračuna za sljedeću godinu bude objavljen na Internetu, kako bi svi zainteresirani građani mogli steći uvid i postaviti svoje primjedbe i prijedloge.
Mario Posavec (HDZ) htio je znati što se do sada činilo i kakvi su planovi za razvoj Lonjskog polja, kao turističke destinacija.
Lonjsko polje se uklapa u cjelovit paket turističke ponude SMŽ, rekao je župan. Trenutno županija financira izradu projektne dokumentacije za centar Osekovo, gdje bi dobili još jedan ulaska u Lonjsko polje. Ceste, prilazi s područja Jasenovca i Novske također su problem. Rade se i edukativni programi za naše škole, sufinanciramo odlazak djece u Lonjsko polje, dali smo potpore za desetak objekata u Lonjskom polju, sufinanciramo brojne manifestacije, naveo je župan.
Posavec je pitao i koje je aktualno stanje i što slijedi u projektu „Kupujmo lokalno“?
Ovog su trena otvorene tri prodavaonice, u Sisku, u Novskoj i na odmorištu Stari hrastovi, gdje je nedavno otvorena i punionica za električne automobile. Iskazavši vjeru da će ovaj projekt u skorije vrijeme još intenzivnije zaživjeti, slijede otvaranja prodavaonica u Kutini i Glini, a u planu je do kraja godine i jedna prodavaonica u Zagrebu, odgovorio je župan i time zaključio Aktualni sat.


 

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd