• 044 500 330

Vijesti

Župan Ivan Celjak je sa suradnicima u svom kabinetu održao radni sastanak s novim predsjednikom Hrvatske obrtničke komore Daliborom Kratohvilom.

Novi predsjednik Hrvatske obrtničke komore na radnom sastanku sa županom Celjakom

Župan Ivan Celjak je sa suradnicima u svom kabinetu održao radni sastanak s novim predsjednikom Hrvatske obrtničke komore Daliborom Kratohvilom.
Tema sastanka, kojem su nazočili i suradnici predsjednika HOK-a i čelništvo županijske Obrtničke komore, bio je projekt Majstorske škole za koju projekt predviđa da se nalazi na području Sisačko-moslavačke županije.

Krajem 2021. godine pokrenuta je inicijativa od strane Hrvatske obrtničke komore i Sisačko-moslavačke županije za izgradnju ,,Majstorske škole” na području grada Siska. Radi se o projektu od nacionalnog interesa kojem je cilj unaprjeđenje kvalitetnog i poticajnog poslovnog okruženja u RH, unaprjeđenje konkurentnosti usvajanjem više razine znanja nužne za povećanje kvalitete proizvoda i usluga, osiguravanje cjeloživotnog učenja te savladavanje novih tehnologija.
Projekt je dobio podršku Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te Sisačko-moslavačke županije koja će ujedno biti i partner u provedbi projekta Hrvatskoj obrtničkoj komori. Za lokaciju projekta predložen je prostor ,,Caprag-Barutana”, površine 54 591 m2 u vlasništvu Republike Hrvatske.
Majstorska škola trebala bi biti multifunkcionalni centar s učionicama i praktikumima opremljenim najsuvremenijom opremom i uređajima za zanimanja u sustavu vezanih obrta, smještajnim i prehrambenim kapacitetima za polaznike, čija bi izgradnja i opremanje omogućile stjecanje stručno-teorijskih znanja i praktičnih vještina potrebnih za obavljanje poslova primjerenih majstorskoj razini.
Procijenjena vrijednost investicije je 450 milijuna kuna.

Unatoč svim nedaćama uzrokovanih potresom, Sisačko-moslavačka županija nastavila je poticati razvoj gospodarstva na svom području te je, uz ostale poticajne mjere za gospodarstvo, osigurala kredite uz 0 % kamate za poduzetnike koji ulažu i posluju na području naše županije u sklopu programa „HBOR-subvencija kredita“.
U 2022. godini, Sisačko-moslavačka županija odobrila je 21 beskamatni kredit ukupne vrijednosti investicija od 35,6 milijuna kuna. Putem beskamatnih kredita cilj je omogućiti razvoj poslovanja postojećih poduzetnika, obrtnika što u konačnici znači otvaranje novih radnih mjesta i osiguravanje dobre plaće koja je važna za ostanak ljudi na području Sisačko-moslavačke županije.
Ova kreditna linija subvencionirana od Sisačko-moslavačke županije i Hrvatske banke za obnovu i razvoj znači podršku i vjetar u leđa postojećim poduzetnicima i obrtnicima na području Sisačko-moslavačke županije, znači zadržavanje postojećih radnih mjesta što je jako bitno za ovo područje i ono što je još bitnije otvaranje novih radnih mjesta.
Sisačko-moslavačka županija, osim na HBOR kreditnu liniju, subvencionira i kamate na zajmove HAMAG BICRO-a.
Jedna od prednosti ulaganja na području Sisačko-moslavačke županije, u odnosu na 50 km udaljeni grad Zagreb, osim niže cijene zemljišta, komunalnih i vodnih doprinosa, su i programi regionalnih potpora za mikro, male, srednje i velike poduzetnike. U Sisačko-moslavačkoj županiji maksimalni intenzitet potpore iznosi 70 % za mikro i mala poduzeća, dok u Zagrebu iznosi 55 % za istu veličinu poduzeća. Još jedna od prednosti ulaganja na području naše županije je iznos stope prireza koja varira do maksimalnih 10 %, dok je u Zagrebu 18%.

Župan Ivan Celjak je posebno naglasio kako ova županijska uprava nastavlja realizaciju započetih projekata na svom području, stvarajući trajno pozitivno okruženje za poslovanje postojećih i privlačenje novih gospodarstvenika.

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd