• 044 500 330

Vijesti

Župan Ivan Celjak je u srijedu, 21. rujna 2022. godine, u prigodi obilježavanja Dana općine Dvor – Međunarodnog dana mira sa suradnicima obišao područje ove općine.

Dan općine Dvor, župan obišao dovršene radove na cestama

Župan Ivan Celjak je u srijedu, 21. rujna 2022. godine, u prigodi obilježavanja Dana općine Dvor – Međunarodnog dana mira sa suradnicima obišao područje ove općine.
Svoj je boravak župan započeo sudjelovanjem u preventivno-zdravstvenoj akciji Sisačko-moslavačke županije i županijskog Doma zdravlja „Živi zdravo“, koja je provedena u prostoru Knjižnice i čitaonice Dvor. Tijekom ove akcije svim zainteresiranim stanovnicima omogućeno je mjerenje krvnog tlaka, razine šećera u krvi i izračun indeksa tjelesne mase uz savjete zdravstvenog osoblja i podjelu edukativnih materijala.
„Važno je stalno upozoravati na očuvanje zdravlja, na prevenciju, kada govorimo i o šećernoj bolesti, o krvožilnim bolestima. Međutim, nećemo se zaustaviti na ovoj akciji, već ćemo osigurati i za sve stanovnike općine Dvor, grada Hrvatske Kostajnice i općine Gvozd preglede u klinici Vuk Vrhovac, dakle specijalističke preglede dijabetologa,“ rekao je župan Celjak. Dodao je kako je za područje općine Dvor, u suradnji s općinama Majur, Sunja, Hrvatska Dubica, Donji Kukuruzari i gradom Hrvatska Kostajnica, dogovorena usluga fizikalne medicine i rehabilitacije na području općine Majur za sve stanovnike starije od 65 godina. Osiguran je i prijevoz za sve od mjesta stanovanja do Majura.

Velika ulaganja u cestovnu infrastrukturu

Župan Celjak je obišao i dovršene radove na cesti u naselju Javornik, jednu od lokacija velikih ulaganja u cestovnu infrastrukturu na području Dvora.
Tijekom 2022. godine na području Općine Dvor izvedeni su radovi izvanrednog održavanja cesta u vrijednosti 2,95 milijuna kn. Sredstva za radove osigurala je Županijska uprava za ceste SMŽ i Općina Dvor u omjeru 50:50.
Radovi su izvedeni na lokalnim cestama u naseljima Javornik, Stanić Polje i Goluževac u ukupnoj duljini od 3,7 km. U sklopu radova izvedena je sanacija kolničkog zastora asfaltiranjem kolnika, skidanje postojećih bankina, izrada bankine kamenim materijalom, izrada nosivog sloja od mehanički stabiliziranog kamenog materijala, strojno orezivanje grmlja, živice i šiblja te drugi potrebni radovi.
U 2022. godini bit će završena i sanacija asfaltnih kolnika lokalnih cesta kojima upravlja Županijska uprava za ceste SMŽ i to ceste Bansko Vrpolje, Jovac i Hrtić.
Sredstva za sanaciju ovih cesta osigurana su iz Fonda solidarnosti, na koji je uz suglasnost Županijske uprave za ceste kandidirala Općina Dvor. Vrijednost radova je 4,2 milijuna kuna.
Ukupna duljina sanacijom obuhvaćenih cesta je 7,8 km, a završetak radova očekuje se krajem 2022. godine.

Tijekom današnjeg obilaska područja Dvora župan Celjak je nazočio i otvaranju cjevovoda Hrvatska Kostajnica-Kozibrod. Izgradnjom ovog vodovoda osigurat će se pitka voda za šest naselja Općine Dvor (Kozibrod, Divuša, Golubovac Divuški, Unčani, Struga Banska i Zamlača) te će biti stvoreni preduvjeti za širenje vodovodne mreže prema ostalim naseljima na tom području.

Svečana sjednica Općinskog vijeća

Župan Ivan Celjak je sa suradnicima nazočio i svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Dvor, koja je održana u Domu kulture u Dvoru. Čestitajući Dan općine, župan je uz ostalo rekao: „Moram reći da smo svi pod dojmom svih ovih projekata koji su realizirani, koji su u realizaciji i koji će biti realizirani na području općine Dvor. To su projekti u vrijednosti od preko 30 milijuna kuna,“ rekao je župan, dodajući kako tako velik broj vrijednih projekata nije lako realizirati. Za takvu realizaciju potrebno je imati prije svega ljubav, volju i snagu i naravno suradnju svih razina: Općine. Županije i Vlade RH. Župan je odgovorio i na pitanje koje je sam postavio: „Je li to dovoljno? Ne, nije i nikad neće biti dovoljno. Uvijek ćemo raditi više, uvijek ćemo se truditi više da unaprijedimo kvalitetu života svakog našeg stanovnika. Mi ovdje, u našem predivnom Pounju, predivnoj Banovini poboljšati kvalitetu života svih naših stanovnika. To znači ulaganje u komunalnu infrastrukturu, u cestovnu infrastrukturu.“
Spomenuvši vodovod, župan je posebno zahvalio Hrvatskim vodama i njihovim aktivnostima ne samo u Dvoru, nego i na području cijele Sisačko-moslavačke županije. Hrvatske vode trenutno ulažu 200 milijuna kn u projekte na području SMŽ.
Župan je ukratko iznio dio onoga što je učinjeno u godinu dana mandata u Sisačko-moslavačkoj županiji. Kao posljedica potresa učenici nisu pohađali nastavu u čvrstim, stabilnim objektima, oštećeni su domovi umirovljenika, zgrade bolnice, domova zdravlja. „U vrlo kratkom razdoblju od samo tri mjeseca uspjeli smo osigurati da svi učenici s područja Gline, Siska, Petrinje pohađaju nastavu na području svojih gradova.“ U Petrinji su sve škole bile oštećene, ali je jedan dio saniran, pronađeni su zamjenski objekti. U Sisku je iseljena županijska uprava i zgrada prenamijenjena za potrebe Gimnazije u mjesec dana. Važno je bilo zadržati učenike u rodnim gradovima, rekao je župan, jer bi upisivanje u drugim gradovima značilo i iseljavanje čitavih obitelji.
„Uvijek govorim da je najbolja mjera demografske politike dobra plaća. Stabilno radno mjesto, dobra plaća, osigurat će ostanak naših ljudi na području SMŽ, na području Dvora. Isto tako bit će motiv mladim ljudima da zasnivaju obitelji i da imaju što veći broj djece. U tom smislu ulažemo u zdravstvo, u obrazovanje, u gospodarstvo,“ rekao je župan i podsjetio kako je Županija osigurala beskamatne kredite za mikro, malo, srednje poduzetništvo, za poljoprivrednike i OPG-ove. U ovoj godini imamo preko 35 milijuna kuna uloženih u gospodarstvo na ovaj način, rekao je župan i pozvao sve da iskoriste tu mogućnost.
Na kraju svog obraćanja župan Ivan Celjak je rekao: „Želim da u svakom trenutku svaki stanovnik općine Dvor zna da su ovdje za njih i Sisačko-moslavačka županija i Vlada Republike Hrvatske!“

 

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd