• 044 500 330

Vijesti

Župan Ivan Celjak je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, kojoj je nazočio kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, istaknuo sve projekte Sisačko-moslavačke županije koji se u suradnji s Vladom RH provode na glinskom području s ciljem poboljšanja kvalitete života stanovnika ovog dijela županije.

GLINA IMA SVU POTREBNU POMOĆ SISAČKO-MOSLAVAČKE ŽUPANIJE

Predsjednik Županijske skupštine Mato Fofić je u subotu, 6. kolovoza 2022. godine, u Glini sudjelovao u odavanju počasti polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja „Suza“ u povodu dana Grada hrvatske himne, Gline, u kojoj je Josip Runjanin skladao hrvatsku himnu. Fofić je nazočio i misnom slavlju, koje je u crkvi S. Ivana Nepomuka predvodio vlč. Ivica Mađer.

Župan Ivan Celjak je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, kojoj je nazočio kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, istaknuo sve projekte Sisačko-moslavačke županije koji se u suradnji s Vladom RH provode na glinskom području s ciljem poboljšanja kvalitete života stanovnika ovog dijela županije.

Na području Gline Sisačko-moslavačka županija pokrenula je ulaganja vezana uz sanacije posljedica potresa i obnove te revitalizacije u vrijednosti višoj od 50 milijuna kuna. U tijeku je cjelovita obnova Doma za starije osobe Glina u vrijednosti od 9.613.408,91 kn, za što je županija osigurala sredstva preko Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. U obnovu Osnovne škole Glina, Županija je uložila 904.829,00 kn, a kroz sufinanciranje s Gradom Glinom, popravljeno je i krovište sportske dvorane OŠ Glina u vrijednosti 807.221,25 kn.

Županija je pokrenula i postupak obnove Srednje škole Glina koja je izmještena u montažni objekt pokraj škole, za čiji najam Županija plaća ukupno 2.337.500,00 kn kako bi učenici ostali pohađati školu u svom gradu, do potpune obnove škole.
Na Fond solidarnosti prijavljena je obnova ove škole, izabran je izvođač radova, a vrijednost radova je 18.365.867,10 kn.
Ulaganja u zdravstvo
Kako bi stanovnici Banovine imali adekvatnu zdravstvenu skrb, u čvrstim i sigurnim objektima, Sisačko-moslavačka županija, budući je to u njezinoj nadležnosti, osigurala je sve preduvjete za potrebe rada Doma zdravlja u Glini, izmjestila liječnike iz kontejnera u uređen, zamjenski objekt za ambulante, u što je uloženo 1.639.961,25 kn. Tako sada u novoobnovljenom objektu djeluju četiri ambulante obiteljske medicine i ginekološka ambulanta.
Sisačko-moslavačka županija na Fond solidarnosti prijavila je obnovu zgrade Doma zdravlja Petrinja, Ispostava Glina, za što je već proveden postupak javne nabave i potpisan ugovor o izvršenju radova u vrijednosti 11.534.819.38 kn.
Uslijed potresa i Zavod za hitnu medicinu SMŽ, Ispostava Glina ostao je bez prostora, a kako ne bi hitnu skrb pružali u kontejneru, Sisačko-moslavačka županija prilagodila je prostore Područne škole Viduševac za potrebe ZHM u što je uložila 15.000,00 kn.
Prehrana nakon potresa
Sisačko-moslavačka županija i dalje osigurava tople obroke za osobe smještene u kontejnerima i drugim nedovoljno kvalitetnim uvjetima, a na području Gline je 815 korisnika (ukupno 1559 korisnika s područja SMŽ), za što se izdvaja 7.761.837,74 kn.
Gospodarstvo
Radi poticanja bržeg razvoja gospodarstva, Županija će na području Banovine razvijati Poduzetnički centar u okviru kojeg će poduzetnici, jednako kao i u Sisku, moći registrirati tvrtke i obavljati svoje djelatnosti.
Sisačko-moslavačka županija osmislila je i gospodarske mjere kojim žele pokrenuti gospodarstvo, posebice potresom zahvaćenog područja. Tu se prije svega radi o sufinanciranju kamate kreditnih linija HBOR-a i to onih koje su usmjereni na poduzetništvo mladih, žena i početnika, investicije privatnog sektora te obrtna sredstva. Sufinanciraju se i kamate na zajmove HAMAG BICRO-a. To u konačnici omogućuje investicije od 0% kamate.
Cestovna infrastruktura
Sisačko-moslavačka županija ulaže i u cestovnu infrastrukturu na području Gline. Važno je saniranje prometnica kako bi se teška mehanizacija i kamioni s građevinskim materijalom uslijed obnove mogli neometano i sigurno kretati. Putem Županijske uprave za ceste saniran je i proširen most u Majskim Poljanama. Izvedena je rekonstrukcija mosta preko rijeke Maje na kojem su sanirane posljedice katastrofalnog potresa. Osim što je bio oštećen, most je bio i uzak 3.5 metara, dok je novi most ukupne duljine 41,33 metara proširen na 6,5 metara s izgradnjom pješačkih hodnika. Izvedeni su i radovi na uređenju korita i obaloutvrde. Vrijednost radova nešto je viša od 4 milijuna kuna.

Županijska uprava za ceste sanirala je ceste u Novom Selu Glinskom i Majskim Poljanama, te klizišta uz naselje Hađer, gdje je bilo ugroženo dvadesetak kuća. Sanacijom klizišta ujedno su osigurane i obližnje prometnice, uključujući i županijsku cestu.
Na ovom području sanirat će se još cesta Stankovac-Slana, vrijednost radova 2.000.000,00 kn, cesta u Buzeti- vrijednost radova nešto više od 1.000.000,00 kn, Most Prekopa- Županijska uprava za ceste pomogla je Gradu Glini u pripremi dokumentacije za prijavu projekta „Sanacija mosta Prekopa“ na Ž 3195 u mjestu Prekopa na Fond solidarnosti - vrijednost radova 3.900.000,00 kn.
ŽUAPNIJA ZA MLADE
Županija je posvećena i mladima na području Banovine, u prosincu 2021. na prostoru pokraj Autobusnog kolodvora Glina postavljeno je montažno klizalište kao poklon najmlađim i svim ostalim zainteresiranim Glinjanima. Sredstva za realizaciju ovog projekta osigurala je Sisačko-moslavačka županija u suradnji sa Zajednicom sportskih udruga i saveza Sisačko-moslavačke županije.
Inicijativom sisačko-moslavačkog župana Ivana Celjaka, na ljetovanje u Split išlo je 45 djece, učenika 4. razreda iz OŠ Glina u terminu od 20. do 25. srpnja. Za djecu u riziku od siromaštva, Županija provodi projekt Zajedno na obrok 5, čime 56 učenika OŠ Glina ima potpuno besplatnu školsku prehranu, za što se izdvaja 55.137,60 kn. Županija osigurava i plaću za 5 pomoćnika u nastavi, za što se izdvaja 188.757,50 kn.
Projektima obnove i revitalizacije na glinskom području, u vrijednosti preko 50 milijuna kuna, Sisačko-moslavačka županija u suradnji s resornim ministarstvima pokazuje kako pruža svu administrativnu i operativnu pomoć stanovništvu navedenog područja. I tu podršku stanovništvo će imati i dalje.
Župan je u prigodi Dana grada Gline istaknuo: „Hrvatski branitelji su briljantno isplaniranom, vrhunski izvedenom Vojno-redarstvenom operacijom „Oluja“ oslobodili Glinu. Omogućili su završetak agresije i suživot svih građana. Sisačko-moslavačka županija je prisutna projektima u Glini,“ rekao je župan Celjak i dodao kako jak tempo kojim Županija provodi projekte u Glini, on i njegov tim imaju namjeru nastaviti i raditi tako i dalje za sve stanovnike grada Gline.

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd