• 044 500 330

Vijesti

Održana je 9. sjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije na kojoj je glavni fokus usmjeren na pitanja obnove zgrada javne namjene u vlasništvu Županije te onih u vlasništvu ustanova kojima je osnivač Županija.

SMŽ obnovila 26 objekata u području obrazovanja i zdravstva, krenulo još deset novih gradilišta

U Sisku, 21. srpnja 2022. godine u prostoru Hotela Panonija, održana je 9. sjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije na kojoj je glavni fokus usmjeren na pitanja obnove zgrada javne namjene u vlasništvu Županije te onih u vlasništvu ustanova kojima je osnivač Županija.

Sisačko-moslavačka županija u godinu dana na čelu s Ivanom Celjakom obnovila je 12 školskih objekata te 14 objekata u području zdravstva, znači ukupno 26 objekata. Aktivno je preko deset gradilišta: Dom za starije osobe Glina, Dom zdravlja Petrinja ispostava Glina, Domobranska vojarna u Lađarskoj ulici u Sisku, Dom za starije i nemoćne osobe Sisak, Učenički dom u Sisku, I. osnovna škola Petrinja, energetske obnove Osnovne škole Mato Lovrak u Petrinji te Osnovne škole Jasenovac, nova zgrada Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije, Dom za starije i nemoćne osobe Sisak – ispostava Kutina, Srednja škola Novska…

Na sjednici Županijske skupštine doneseno je niz odluka vezanih uz obnovu zgrada javne namjene: na adresi Ivana Kukuljevića Sakcinskog 26, Stjepana i Antuna Radića 36, I. osnovne škole Petrinja, Glazbene škole Frana Lhotke Sisak, što je preduvjet za početak radova.

Novost je da će se dograđivati zgrada Jodnog u Sisku, koja se nije značajno obnavljala od Domovinskog rata, a u kojoj će se između ostalog razvijati mali wellness centar, bazen, saune, masaže kade, kade za hidroterapiju, različita dijagnostička oprema, potpuno novi uvjeti rada za zaposlene, mala sportska dvorana, teretana, prostor za pacijente…

Na dnevnom redu bile su i odluka o izmjeni Odluke o koeficijentima za obračun plaće službenika i namještenika te su usvojene izmjene i dopune Proračuna Sisačko-moslavačke županije za 2022. godinu kao i izvješće o preraspodjeli sredstava planiranih u proračunu Županije za 2022. godinu. Dijelu službenika županijske uprave koji rade na odgovornim poslovima, 2015. godine drastično je smanjena plaća, 2020. dijelu službenika koji su prebačeni iz ureda državne uprave su rasle plaće do 3.000 kuna. Zbog povećanog opsega posla, preko 200 novo ugovorenih projekata od kojih je dio vezan uz obnovu i revitalizaciju Sisačko-moslavačke županije, došlo je do nesrazmjera u opsegu posla i odgovornosti koja iz toga proizlazi kod dijela službenika. Stoga su službenicima čije se plaće financiraju iz EU projekata, dakle nisu na teret županijskog proračuna i onih koji rade u povećanom opsegu posla, plaća vraća tek na dio onoga što je smanjeno 2015. godine, a uslijed povećanja troškova života, kao dio socijalnog kriterija, razmjerno raste plaća svim ostalim službenicima koji su ostali na istom opsegu posla.

Podsjetimo, prije godinu dana, pri preuzimanju dužnosti župana, župan Celjak suočio se s brojnim financijskim izazovima. Stanje nije bilo ohrabrujuće, nije bilo sredstava za isplatu plaće, a kamoli prostora za ostala materijalna prava. Isključivom racionalizacijom poslovanja i menadžerskim pristupom upravljanja sustavom župan Ivan Celjak uz suradnike smanjio je manjak u proračunu koji je iznosio 51 milijun kuna, te je proračunska godina završena u plusu. Stabilizirane su financije te su isplaćena sva materijalna davanja službenicima i namještenicima, nije bilo otkaza, ali je uveden red u rad županijske uprave.

Svi prisutni vijećnici glasali su za odluku o koeficijentima, osim dva vijećnika SDP-a, a oporbeni Most predložio je budući župan ima najmanju plaću od svih župana u Hrvatskoj, a daleko veću problematiku koju je potrebno rješavati a koju je donio potres, da se županu poveća plaća. Veću plaću od njega ima čak i sisačka gradonačelnica.

Na sjednici su izneseni svi projekti, njih preko 200 koji su pokrenuti u samo godinu dana župana Celjaka.

„Pred nama su bila teška vremena, suočili smo se s izazovima, od službenika zahtijevam maksimalnu angažiranost, odgovornost u poslu. Od službenika koji rade na obnovi zahtijevao sam dodatni angažman i mogu reći da obzirom na dodatni dio posla koji su dobili,  iza sebe imaju rezultate o čemu govori da smo u samo godinu dana obnovili 26 objekata i nastavljamo tim tempom i dalje. Nema tolerancije za nerad, naši sugrađani moraju imati bolju kvalitetu usluga i u području zdravstva., obrazovanja i socijalne skrbi nego što su imali prije potresa. Ovo je prilika i za obnovu ali i za razvoj županije i mi tu priliku maksimalno koristimo. 

Na području županije koordinativno smo, administrativno ali i operativno tijelo, za sve što je na terenu potrebno. Nema toga iz Zagreba tko može poznavati bolje potrebe naše županije od nas i uz autocestu do Siska, novi Odranski most, ulaganja Hrvatskih voda u sustave obrane od poplava, tražili smo i druge jake infrastrukturne projekte poput Majstorske škole, jedinstvenog projekta u cijeloj Hrvatskoj, koji će se graditi u Sisku. Realiziramo i projekte na koje su sugrađani čekali godinama poput Doma za starije i nemoćne osobe u Kutini.

Iako privremeni smještaj nije u nadležnosti Županije, 14 obitelji koje su se nalazile u kontejnerima, osigurali smo dom u zamjenskim stanovima, a za 1600 ljudi osiguravamo pripremu i dostavu toplih obroka svaki dan.

Uz projekte obnove, dodajemo i nove sadržaje, razvijamo zdravstveni turizam, obnavljamo zgrade u Topuskom i Sisku u koje se nije ulagalo desetljećima. Vratili smo Učiteljski fakultet u Petrinju, osiguravamo besplatno ljetovanje za naše učenike, razvijamo nove programe za njih. 

Nabavljena je i 35 milijuna kuna vrijedna opremu za Tehničku školu Sisak, a uredili smo i Učenički dom u Novskoj za 21 učenika.

Otvoreno je igralište s atletskom stazom u Tehničkoj školi Kutina, te popravljeno krovište stradalo u oluji u Srednjoj školi Tina Ujevića u Kutini.

Zadovoljni smo punjenjem proračuna, a upravo zbog povećanog broja projekata išli smo i na izmjene i dopune Proračuna Sisačko-moslavačke županije za 2022. godinu. – istaknuo je sisačko-moslavački župan.

Sisačko-moslavačka županija sada je veliko gradilište i za nas je ovo maksimalno radno ljeto - dodao je zaključno župan Celjak.

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd