• 044 500 330

Vijesti

Župan Ivan Celjak nazočio je u petak, 20. svibnja 2022. godine programu posjeta Gradu Petrinji povjerenika Europske komisije za proračun i administraciju Johannesa Hahna, ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivana Paladina sa suradnicima.

Povjerenik Europske komisije za proračun i administraciju Johannes Hahna posjetio Petrinju

Župan Ivan Celjak nazočio je u petak, 20. svibnja 2022. godine programu posjeta Gradu Petrinji povjerenika Europske komisije za proračun i administraciju Johannesa Hahna, ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivana Paladina sa suradnicima.

Nakon obilaska Poduzetničkog centra, Osnovne škole Dragutina Tadijanovića i područje centra Petrinje koji je najviše stradao u katastrofalnom potresu povjerenik Hahn poručio je „Zahvalio bih stanovnicima na hrabrosti, koji se uvijek iznova uzdignu kako bi ponovo izgradili svoje domove uz pomoć javnosti i europske obitelji. Ovo je vrijeme kada je potrebna europska solidarnost i stoga se nadam da će se domovi brzo obnoviti i da će se ljudi u njih vratiti što prije. Učinit ćemo sve što je moguće da im to omogućimo“.

Povjerenik Hahn naglasio je kako želi Hrvatskoj prenijeti poruku da je Europska komisija imala puno razumijevanja i uvažila je zahtjev hrvatske Vlade za produljenje roka za korištenje sredstava iz Europskog fonda solidarnost za sanaciju šteta od potresa do kraja lipnja 2023. godine, kako bi Vlada, zajedno s regionalnim i lokalnim vlastima mogla provesti potpunu obnovu.

Ministar Paladina je naglasio kako do lipnja 2023. godine treba iskoristiti što veći iznos iz Fonda. Počeli su radovi na izgradnji 53 zamjenske obiteljske kuće a do kolovoza se očekuje više od 200 obiteljskih kuća u izgradnji.

Župan Celjak zahvalio je povjereniku Hahnu na posjetu i europskoj solidarnosti te istaknuo što je sve Županija do sada učinila kako bi osigurala što kvalitetniji život svojim stanovnicima.

Sisačko-moslavačka županija je do sada obnovila 12 objekata na području obrazovanja, za tri objekta smo osigurali mjere stabilizacije, za tri škole smo pronašli i uredili zamjenske objekte. Kada govorimo o zdravstvu, obnovili smo šest objekata na području zdravstva, a isto tako za sve odjele Opće bolnice dr. Ivo Pedišić Sisak, zatim za Zavod za javno zdravstvo SMŽ, Zavod za hitnu medicinu SMŽ i primarnu zdravstvenu zaštitu osigurali smo čvrste, sigurne i stabilne objekte. Trenutno se izvode radovi na obnovi šest objekata Neuropsihijatrijske bolnice dr. Ivan Barbot Popovača. Isto tako raspisan je postupak nabave za izvođenje radova za Dom zdravlja Petrinja, Ispostava Glina i trenutno je u postupku nabava za izvođenje radova kada govorimo o obrazovnim objektima za Srednju školu Glina i dvoranu Srednje škole Viktorovac. Svaki dan osiguravamo pripremu i dostavu toplih obroka za 1600 naših stanovnika koji su izgubili svoje domove u potresu. Aktivni smo vezano uz cestovnu infrastrukturu. Utrošili smo 25 milijuna kuna koji su bili osigurani za sanaciju ceste na području naše županije pa smo tako između ostaloga sanirali i obnovili cestu u Majskim Poljanama, gdje smo isto tako obnovili most - prošili ga za dodatnih tri metra. Isto tako na području Petrinje, obnovili smo cestu u Strašniku, a do kraja 2022. godine očekujemo da ćemo obnoviti oko 79 km cesta, 7 mostova i 5 klizišta. Danas u počeli radovi i na Domu za starije i nemoćne osobe Sisak, tako da nas veseli i početak tih radova. Što se tiče gospodarstva, ono što je važno za poduzetnike s područja SMŽ, ali i one investitore koji žele ulagati na području SMŽ, osigurali smo beskamatne kredite za mikro, male i srednje poduzetnike, za OPG-ovce, za poljoprivrednike“, rekao je župan Celjak.

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd