• 044 500 330

Vijesti

NOVA ULAGANJA U ŽUPANIJSKO LJEČILIŠTE

Župan Ivan Celjak obišao je u utorak, 22. ožujka 2022. godine, radove energetske obnove zgrade Petrova gora Lječilišta Topusko (vrijednosti 16 milijuna kuna) te uređenja interijera dijela zgrade Petrova gora (vrijednosti 4 milijuna kuna), koji su u završnoj fazi.

20 MILIJUNA KUNA VRIJEDNOST ENERGETSKE OBNOVE I UNUTARNJEG UREĐENJA

Na zgradi Lječilišta Topusko povećat će se energetska učinkovitost, obnovit će se fasada i rekonstruirati sustav grijanja, a uvest će se i centralni sustav hlađenja.
Unutarnjim uređenjem poboljšat će se smještajni kapaciteti te povećati zadovoljstvo korisnika što u konačnici rezultira i povećanim prihodima. Unutarnje uređenje obuhvaća uređenje dijela kupaonica, vertikalnih i odvodnih cjevovoda, zamjeni vrata, podopolagačkim radovima, strukturnom kabliranju te ugradnji SOS i vatrodojavnog sustava.

„Energetska obnova zgrade Petrova gora Lječilišta Topusko znači jako puno za samo Topusko i za Lječilište jer će se tako smanjiti troškovi režija. Isto tako korisnicima će sigurno biti ugodnije kad ulaze u novoobnovljenu zgradu. Osim energetske obnove koja uključuje novu fasadu, rekonstrukciju sustava grijanja, uključena je tako i uspostava novog centralnog sustava hlađenja vrijednosti 16 milijuna kuna. Dakle, korisnici osim toga što će imati novoobnovljenu zgradu izvana, imat će i obnovljeni interijer u vrijednosti 4 milijuna kuna.

Ovo nisu jedini projekti koji su u provedbi i koji će se provoditi u kompleksu Topusko, a pri tome mislim na Lječilište i TOP-TERME Topusko. Trenutno smo raspisali nabavu za obnovu hotela toplica koja isto tako uključuje energetsku obnovu, rekonstrukciju unutarnjih bazena, potpuno nove Wellness sadržaje i modernizaciju soba. Upravo s tim projektom želimo privući što veći broj turista u naše Topusko. U ponedjeljak krećemo s radovima na projektu REWARDHeat. To je zajednički projekt Lječilišta Topusko, TOP-TERMI i jedne tvrtke iz Islanda. Radi se o projektu vrijednom 1,8 milijuna eura, a odnosi se na rekonstrukciju toplovodne mreže.“, izjavio je župan Celjak.

LJEČILIŠTE TOPUSKO UKLJUČENO I U PROJEKT REWARDHeat

Projekt REWARDHeat (Renewable and Waste Heat Recovery for Competitive District Heating and Cooling Networks) uključuje radove koji počinju sljedećeg tjedna, a cilj je pokazati novu generaciju niskotemperaturnih mreža daljinskog grijanja i hlađenja, koja će moći iskoristiti obnovljivu i otpadnu toplinu dostupnu na niskoj temperaturi.

Lječilište Topusko jedna je od 8 demo lokacija projekta REWARDHeat, pojasnio je ravnatelj Domagoj Mosler, istaknuvši da je riječ o programu Obzor 2020 u kojem sudjeluje 28 partnera iz 10 europskih zemalja ukupne vrijednosti 19 milijuna eura. U dijelu koji se odnosi na Lječilište Topusko obnovit će se veći dio Centralne toplinske stanice i toplovodne mreže prema kompleksu Lječilišta Topusko i društva TOP-TERME d.o.o. te uvesti upravljanje i nadzor. Projektom će se omogućiti sigurna opskrba i veća energetska učinkovitost korištenja geotermalne vode u svrhu balneoterapije i punjenja bazena, grijanja prostora i potrošne tople vode. Vrijednost projekta je 1,8 milijuna eura od čega je najveći dio financiran europskim sredstvima (1,3 milijuna eura). Dodatnu vrijednost čine partneri na projektu: Thermaflex iz Nizozemske čije su predizolirane cijevi predviđene za ugradnju te njemačko poduzeće Enisyst koje je zaduženo za implementaciju sustava pametnog nadzora i upravljanja.

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd