• 044 500 330

Vijesti

Na početku 6. sjednice Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije, koja je u četvrtak, 10. ožujka 2022. godine, održana u prostoru sisačkog hotela „Panonija“, održan je uobičajeni Aktualni sat, tijekom kojega su vijećnici imali prigodu postavljati pitanja izvršnoj vlasti.

Aktualni sat 6. sjednice Županijske skupštine

Na početku 6. sjednice Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije, koja je u četvrtak, 10. ožujka 2022. godine, održana u prostoru sisačkog hotela „Panonija“, održan je uobičajeni Aktualni sat, tijekom kojega su vijećnici imali prigodu postavljati pitanja izvršnoj vlasti.

Tomislav Kralj (HDZ) je pitao župana koliko je projekata za obnovu prijavljeno na Fond solidarnosti, koliko su službenici županijske uprave opterećeni dodatnim poslovima vezanim uz prijavu projekata i samu obnovu i kakva će biti dinamika izvođenja radova. Koji su ključni projekti obnove na području grada Siska, a koje će voditi Županija?
Vijećnik Kralj je zamolio župana za komentar, kako je rekao, medijskog progona pročelnika u županijskoj upravi, generiranog anonimnim napisima na jednoj društvenoj mreži.

Župan Ivan Celjak je odgovorio: „Mi smo izvijestili javnost da smo prijavili 68 projekata na Fond solidarnosti, u vrijednosti od preko 698 milijuna kuna. Od tih 68 projekata 52 projekta se odnose na građevinski sektor: 40 projekata se odnosi na obnovu ili izgradnju zgrada i 12 projekata se odnosi na obnovu cesta. Što se tiče projekata na području grada Siska, Sisačko-moslavačka županija je osnivač zdravstvenih ustanova na području grada Siska, srednjih škola, ovdje je sjedište naše županije. Tako da smo na Fond prijavili našu matičnu zgradu, isto tako zgradu koju trenutno koristimo (I. K. Sakcinskog 26). U krugu sisačke bolnice prijavili smo 4 objekta, zgradu „Jodnog“, isto tako zgradu Doma zdravlja Sisak, a u tijeku je natječaj za dovršetak nove zgrade Zavoda za javno zdravstvo. Prijavili smo objekte Strukovne škole u Lađarskoj, matični objekt i radionice. Prijavili smo vojarnu u Lađarskoj ulici, zgradu Hrvatske gospodarske komore, zgradu u Rimskoj 19, zgradu Glazbene škole, Gimnaziju. Svima je poznato da ćemo izgraditi novu zgradu Ekonomske škole, odnosno prvi put će u povijesti ta škola dobiti svoju zgradu. Taj proces vodi Svjetska banka.
Mi smo dakle prijavili sve objekte koji su nadležnosti Županije.
Što se tiče službenika SMŽ, obzirom na dodatne poslove koje imamo, uzrokovane, nažalost, potresom, opterećenje na županijsku upravu je veliko.
Ja sam već jednom zahvalio našim pročelnicima i službenicima, djelatnicima SIMORA-e, svim djelatnicima na području obrazovanja, socijalne skrbi i zdravstva. To su ljudi koji rade sa strašću, koji dolaze na kolegij subotom u 7 ujutro, ne traže prekovremene, ne traže dnevnice, niti pitaju za takve stvari. Svi pročelnici i ravnatelji su na raspolaganju 24 sata dnevno, mi smo takav način rada dogovorili već na prvom kolegiju.
Građevinskom sektoru smo osigurali poslove u vrijednosti 800 milijuna kuna u idućih godinu dana. Javno smo predstavili dinamiku obnove objekata u našem vlasništvu. U prvom kvartalu bit će raspisana nabava za 8 objekata, u drugom kvartalu za 19 objekata i u trećem kvartalu očekujemo početak radova na 13 objekata. Svi znamo da nam je rok svibanj 2023. godine i da bi obnovili sve objekte koji su u nadležnosti SMŽ, ali isto tako i sve druge objekte čija se obnova financira iz Fonda solidarnosti, potrebna je sinergija, potrebno je da uložimo dodatnu snagu. Isto tako potrebno je da motiviramo građevinski sektor i da on reagira onako kako svi očekujemo, da se javi na natječaje i da se radovi izvode brzo i kvalitetno.“
Govoreći o plaćama u županijskoj upravi župan je rekao kako su plaće pročelnika niže od onih u Sisku. Plaće su prije nekoliko godina snižene za 30 %, dakle eventualno povišenje bilo bi zapravo vraćanje na staro, a troškovi života su u međuvremenu rasli.
Župan je ponovio kako je preuzimanjem vlasti zatečen manjak od 51,5 milijuna kuna. U manje od šest mjeseci nove uprave je taj manjak anuliran. Menadžerski način upravljanja je, rekao je Celjak, odgovoran način upravljanja svih koji se nalaze u županijskom sustavu.

Srđan Marić (SDP) je zatražio reakciju župana na stanje u sisačkoj rafineriji, kao i informacije o statusu pročelnika u županijskoj upravi koji su, kako je rekao, primili dnevnice za dodatni rad u vrijeme potresa.

Župan je rekao kako je kontaktirao upravu INA-e, direktora rafinerije, sindikate u rafineriji. Zamoljen je da ne komunicira javno problematiku rafinerije, jer je takva komunikacija pojedinih političara u prošlosti samo štetila radnicima tijekom pregovora.

Što se tiče plaća pročelnika, rekao je župan, nije točan podatak da su oni ekstremno preplaćeni (plaće su niže nego one u sisačkoj gradskoj upravi). Zahvaljujući njihovom trudu i trudu cijelog sustava županijske uprave postignuti su rezultati kakvima se malo tko može podičiti: saniranje duga od 51,5 milijuna kuna u manje od 6 mjeseci, ogromna masa projekata prijavljena za obnovu, poticaji razvoju gospodarstva poput beskamatnih kreditnih sredstava, pomoć u funkcioniranju objekata zdravstva i školstva…
Župan je rekao kako mu je žao što uspjeh vladajućih ne raduje opoziciju, jer bi svi zajedno trebali raditi na napretku cijele županije, pa tako i na napretku grada Siska.

Mijo Latin (HSS) pitao je kad će biti otvoren natječaj za potpore u poljoprivredi i kada će ih biti moguće isplatiti. Dodao je kako je resorno ministarstvo, uz sredstva pomoći za proljetnu sjetvu za cijelu zemlju, osiguralo za SMŽ dodatnih 10 milijuna kuna pomoći zbog potresa. Pitao je i odnose li se beskamatni krediti i na vlasnike OPG-ova.

Župan je rekao kako je jako zadovoljan i s pomoći i suradnjom s Ministarstvom poljoprivrede. Od 2014. do danas je Ministarstvo na području SMŽ dvije milijarde i 400 milijuna kuna kroz različite potpore.
„Što se tiče SMŽ ići će poziv za poticaj poljoprivrednicima s područja naše županije, još dogovaramo tehnologiju. Poziv bi trebao izaći oko 15. listopada, trajao bi do 1. prosinca. Međutim, mi tražimo način kako sufinancirati troškove koje su naši poljoprivrednici imali od 1. prosinca do kraja godine.“
Beskamatni krediti osigurani su i nositeljima OPG-ova, a župan je rekao i kako su svim potencijalnim korisnicima na usluzi djelatnici SIMORA-e.

Danijel Kljaić (SDP) je rekao kako je SMŽ dužna osigurati sredstva pozivnog centra za vatrogastvo. Pitao je i zašto su smanjena sredstva za vatrogastvo u Proračunu SMŽ.

Vatrogasci su obavili izvrstan posao tijekom krize izazvane katastrofalnim potresom, kao i ostale žurne službe, rekao je župan. Obavio je niz razgovora s čelnicima vatrogastva, rekao je: „Nas očekuje u narednom razdoblju rad s vatrogastvom na drukčiji način nego što je to bilo dosad. Vatrogasna zajednica ima dovoljno sredstava za financiranje, funkcionira izvrsno i funkcionirat će tako i dalje.“

Kljaić je govorio i o najmu za prostor u Ulici Stjepana i Antuna Radića u Sisku, koji koristi dio županijskih službi.

Župan je podsjetio kako je zgrada Županije teško oštećena, pa je bilo potrebno riješiti pitanje nastavka rada kako bi se bilo na raspolaganju građanima.

Mario Markić (HKS) pitao je kada možemo očekivati useljenje ambulanti u Glini u nove objekte, te kada se može očekivati početak radova na obnovi Doma za starije osobe u Glini.

Župan je rekao kako je važno osigurati kvalitetu i dostupnost zdravstvene zaštite svim sugrađanima, bez obzira radi li se o djelatnosti primarne ili sekundarne zdravstvene zaštite. Važno je i da djelatnici mogu obavljati svoju djelatnost u čvrstim, sigurnim i toplim objektima i da u tim uvjetima mogu čekati obnovu svojih matičnih objekata.
Što se tiče Doma u Glini obavljena je javna nabava, potpisan ugovor i kroz nekih desetak dana očekujemo početak radova na obnovi, rekao je župan. Dodao je kako je raspisan natječaj za radove na obnovi Doma za starije i nemoćne osobe u Kutini, a planirano je i proširenje kapaciteta i u Sisku i u Petrinji.

Ljiljana Lampert (MOST) pitala je može li Županija pomoći stanovnicima Kutine kojima prijeti visoka cijena plina.
Lampert je predložila i još jednu lokaciju za starački dom u Kutini, zgradu „starog hotela“.

Župan je odgovorio kako je pitanje cijene plina ipak pitanje za kutinsko gradsko vijeće, obzirom je distributer u vlasništvu Grada.
„Nakon mnogo godina čekanja i priča da će Kutina dobiti dom za starije i nemoćne mi smo raspisali poziv za izvođenje radova i Kutina će ove godine dobiti dom za starije i nemoćne u Kutini. Mi imamo 23 % stanovništva starije od 65 godina i mi smo te potrebe prepoznali i upravo zato je i smjer, kada govorimo o starijim i nemoćnim sugrađanima, da im osiguramo što kvalitetniji boravak. Iako politika EU ide ka deinstitucionalizaciji, naše lokalne potrebe su institucionalizacija. Uskoro bi trebali početi radovi i na Domu za starije i nemoćne osobe Sisak, tu govorimo o 8,5 milijuna kuna ulaganja. Zadovoljni smo odnosom resornog ministarstva prema domu u Glini, gdje su povećana sredstva po korisniku. Dom u Glini će u stvari prvi krenuti u obnovu. Važno je napomenuti da trošak obnove zgrade u Glini nije prihvatljiv Fondu solidarnosti, što znači da će SMŽ financirati obnovu u iznosu od malo manje od 10 milijuna kuna iz vlastitih sredstava.“

Marin Čačić (HDZ) je pitao župana na koji način Županija može izgradnju autoceste iskoristiti za razvoj gospodarstva i što ta gradnja znači za ostatak županije.

I gradnja mosta u Odri i dovršetak autoceste su vrlo važni za županiju, ne samo zbog sigurnosti prometa, rekao je župan, ne samo zbog brzine dolaska u Zagreb, nego i za razvoj gospodarstva: „Upravo zato mi smo iskazali namjeru za kupnjom objekata koji se nalaze iza INA-ine benzinske u Zagrebačkoj ulici u Sisku. Radi se o skladišnom prostoru koji namjeravamo kupiti i urediti kao poduzetnički centar u gradu Sisku.
Za razvoj gospodarstva to znači izuzetno mnogo, zato što ćemo se približiti i samom Zagrebu, a sjećate se da sam nedavno, predstavljajući naše beskamatne kredite, naveo primjer prema kojem poduzetnik koji ima tvrtku od 15 zaposlenih i želi ulagati na području Zagreba ima trošak od 3,5 milijuna kuna, a na području Siska trošak je za milijun kuna manji.“

Čačić je pitao i u kojoj je fazi projekt uređenja kupališta u Letovaniću.

Letovanić je najpoznatije „Selo pored Kupe“, tamo već postoje kupališta na koja dolaze gosti i iz Siska i Zagreba i mi smo u dogovoru s općinskim načelnikom, kao i s načelnicom Hrvatske Dubice i petrinjskom gradonačelnicom, pokrenuli aktivnosti u cilju dodavanja sadržaja već postojećim kupalištima. Nadamo se to realizirati već ove, najkasnije sljedeće kupališne zone.“

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd