• 044 500 330

Vijesti

Županija predstavila dinamiku izvođenja radova kako bi se zaposleni u sektoru građevine na vrijeme pripremili

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, mag.iur. predstavnicima Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Sisak i Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije predstavio je projekte obnove u području zdravstva, obrazovanja, kulture, cestovne infrastrukture i dr., kako bi se poduzetnike i obrtnike upoznalo s dinamikom obnove vezano uz odaziv građevinskog sektora, a sve u cilju završetka projekata sukladno rokovima.

Sisačko-moslavačka županija na Fond solidarnosti prijavila je 68 projekata obnove, ukupne vrijednosti 698.506.218,47 kuna. Među njima su 20 projekata iz područja zdravstva, 11 iz područja obrazovanja, 9 iz kulture i 12 iz cestovne infrastrukture. Neke od njih su obnove zgrade Opće bolnice dr. Ivo Pedišić, Sisak, Neuropsihijatrijske bolnice dr. Ivan Barbot Popovača, Doma zdravlja Sisak, Petrinja i ispostava Glina, Lječilište Topusko, četiri osnovne škole i sedam objekata srednjih škola, devet zgrada iz područja kulture.

Župan Ivan Celjak obrtnicima je predstavio dinamiku prema vremenu izvođenja radova:

I kvartal 2022. - 8 projekata vrijednosti 7.613.597,94 kune, II kvartal 2022. - 19 projekata vrijednosti 405.896.185,53 kune i III kvartal 2022. - 13 projekata vrijednosti 184.230.616,30 kuna.

Financijska sredstva za obnovu su osigurana, odlučili smo se za ovakav javan i transparentan pristup, kako bi sve poduzetnike i obrtnike iz građevinskog sektora upoznali s planom obnove i njenom dinamikom, kako bi se mogli pripremiti i prijaviti na natječaje. Želimo da na našem području obnova objekata u vlasništvu Županije i povezanih ustanova ide kontinuirano, želimo da se sukladno potrebama zapošljavaju ljudi i da se projekti završe u zadanim rokovima.“ – istaknuo je sisačko-moslavački župan te nadodao:

„Zato smo danas ovdje pozvali predstavnike Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Sisak i Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije, odnosno poduzetnike i obrtnike kako bi svi zaposleni u građevinskom sektoru na vrijeme imali informaciju o budućim gradilištima. Nemamo vremena čekati i mi ne čekamo, do završetka obnove za sve naše ustanove iz područja zdravstva, kulture, obrazovanja i socijalne skrbi osigurali smo uvjete da pružaju usluge građanima u zamjenskim, čvrstim i sigurnim objektima, a po završetku obnove imat će i bolje uvjete za rad nego su imali prije potresa.“- zaključio je župan Ivan Celjak.

ŽUPANIJA ĆE U SISKU GRADITI NOVU EKONOMSKU ŠKOLU - PO PRVI PUTA U POVIJESTI UČENICI ĆE POHAĐATI NASTAVU U SVOJOJ ZGRADI

Među navedenim projektima su i neki na koje se čekalo godinama, a koje je župan Ivan Celjak istaknuo poput Lječilišta Topuskog, koji će uz energetsku obnovu dobiti i dodatne sadržaje poput wellnessa kako bi se poboljšala turistička ponuda.

Jedan od ključnih projekata u Sisku je gradnja Ekonomske škole, po prvi puta u povijesti učenici Ekonomske škole Sisak nastavu će pohađati u vlastitoj zgradi, a neće više biti podstanari. Vrijednost izgradnje potpuno nove, moderno opremljene Ekonomske škole iznosi oko 60.000.000,00 kuna.

MENADŽERSKI PRISTUP UPRAVLJANJA FINANCIJAMA

Sisačko-moslavački župan sa suradnicima u prethodnih 8 mjeseci proveo je kompletnu reorganizaciju sustava, stabilizirao financije nakon što je zatekao manjak u blagajni od 51,5 milijuna kuna. Isključivom racionalizacijom poslovanja i menadžerskim načinom upravljanja, župan Celjak županijske financije doveo je do plusa, te je Županija godinu završila iz izvora 1.1. u plusu 774.901,79 kuna. Analitičari iz financijskih krugova ističu kako nitko nikada u povijesti sustava javne uprave u ovako kratkom vremenu to nije učinio.

Obzirom na funkcioniranje sustava jedinica lokalne i regionalne samouprave, iste su često opterećene kreditnim zaduženjima, dok se Sisačko-moslavačka županija krajem 2021. godine nije kreditno zaduživala, a plaće i sve obveze plaćaju se na vrijeme.

Ta stabilnost financija jamči i sigurnost građevinskom sektoru da će za izvršene radove, Županija moći podmiriti svoje obveze i da se dinamika radova može odvijati brzo.

ŽUPANIJSKE MJERE ZA RAZVOJ GOSPODARSTVA

Županija je pripremila mjere za razvoj gospodarstva i to namijenjene poduzetnicima koji ulažu i posluju na području Sisačko-moslavačke županije, a koji će svoje investicije moći realizirati uz 0% kamate. Sufinancirat će kamate kreditnih linija HBOR-a i to one koje su usmjerene na poduzetništvo mladih, žena i početnika, investicije privatnog sektora te obrtna sredstva. Sufinancirat će i kamate na zajmove HAMAG BICRO-a.

Ustrojili smo u okviru postojećeg sustava središnje koordinativno tijelo koje će u rad uključivati sve županijske institucije i poduzetnici će sve informacije sada moći dobiti na jednom mjestu i osoba zadužena za suradnju s poduzetnicima, na raspolaganju je 24 sata.“ –istaknuo je zaključno župan Ivan Celjak.

Prisutni poduzetnici i obrtnici iskazali su zadovoljstvo budući je Sisačko-moslavačka županija jedina izašla s ovakvim konkretnim javnim pozivom prema zaposlenima u građevinskom sektoru, svjesni rokova koji su predviđeni za završetak obnove i s ciljem što kvalitetnije obnove.

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd