• 044 500 330

Vijesti

Župan Ivan Celjak i njegov zamjenik Mihael Jurić su u utorak, 28. prosinca 2021. godine, u sportskoj dvorani petrinjske Osnovne škole Dragutina Tadijanovića nazočili stručnom savjetovanju u graditeljstvu, koje je, pod nazivom „Dani potresnog inženjerstva“ organizirao Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Petrinja: Stručno savjetovanje u graditeljstvu – Dani potresnog inženjerstva

Župan Ivan Celjak i njegov zamjenik Mihael Jurić su u utorak, 28. prosinca 2021. godine, u sportskoj dvorani petrinjske Osnovne škole Dragutina Tadijanovića nazočili stručnom savjetovanju u graditeljstvu, koje je, pod nazivom „Dani potresnog inženjerstva“ organizirao Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.
Izaslanik Predsjednika RH na ovom je skupu bio Velibor Mačkić, a nazočili su mu, i u stručnom dijelu rada savjetovanja sudjelovali potpredsjednik Vlade RH za ljudska prava Boris Milošević, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, predstavnici Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske komore inženjera graditeljstva, Hrvatskog inženjerskog saveza, Hrvatskog saveza građevinskih inženjera i kao domaćin dekan Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić.
U svom je pozdravnom obraćanju ovom stručnom skupu župan Celjak uz ostalo rekao: „Zadovoljstvo mi je što ste organizirali Dane potresnog inženjerstva u našoj Petrinji, upravo u ovom objektu OŠ Dragutina Tadijanovića, jer ovo je prvi objekt javne namjene koji je obnovljen nakon potresa, a za desetak dana krećemo s uređenjem potkrovlja za smještaj odsjeka Učiteljskog fakulteta.“
Župan je, govoreći o onome što je Županija poduzela u sanaciji posljedica potresa, podsjetio na potres u Italiji 2009. godine: „Vjerojatno se mnogi sjećaju potresa u L'Aquili, taj grad je bio zatvoren dvije godine. Obrazovni sustav je stao, škole su zatvorene, velik dio stanovnika iseljen. Grad je to od sedamdesetak tisuća stanovnika, to je područje Siska, Petrinje i Gline. Na našem području obrazovni sustav nije stao. Imali smo veliki izazov na području obrazovanja, 22 objekta škola su oštećena u potresu. Međutim, uspjeli smo osigurati da svi učenici s područja Siska pohađaju nastavu na području Siska, isto kao i Petrinje i Gline. Izazov nam je bio i pronaći prostor za Gimnaziju Sisak, 20 razrednih odjeljenja. Iselili smo županijske urede, u mjesec dana smo prenamijenili zgradu županijske uprave za potrebe škole i osigurali gimnazijalcima siguran, topao i čvrst objekt za pohađanje nastave. Isto tako veliki izazovi čekali su nas na području zdravstva. Naše ordinacije, ambulante odjeli bili su u šatorima, kontejnerima. Donosili smo racionalne, inovativne odluke i ambulante Doma zdravlja Siska, koje su bile u kontejnerima, smjestili smo u zgradu koju sada koristi županijska uprava. Htjeli smo osigurati majkama s bolesnom djecom koja čekaju predškolske zdravstvene usluge da ne čekaju ispred kontejnera, da ne ulaze s djecom na pregled u kontejnere, nego da koriste siguran i čvrst objekt.
Gotovo svaki tjedan vraćamo odjele i službe na područje Petrinje. Osigurali smo topao i čvrst objekt za Zavod za hitnu medicinu, za Zavod za javno zdravstvo. Vratili smo na područje Petrinje i Odjel za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, što je osobito važno, jer Petrinjke i Petrinjci za koji dan više neće morati odlaziti u Sisak nego će koristiti usluge rehabilitacije u Petrinji. To je velika stvar, jer nije riječ o korisnicima samo iz središta Petrinje, nego i o 55 okolnih sela.
Vratili smo u Petrinji i Odjel za pulmologiju, dugotrajno liječenje i palijativnu skrb. Naši sugrađani plućni bolesnici i palijativni pacijenti su dobili jedan prostor koji udovoljava svim zdravstvenim standardima.
Osim zdravstva, osim obrazovanja, napravili smo iskorak na području gospodarstva. Mi znamo već dugo da je najbolja mjera demografske politike dobra plaća i da će dobra plaća zadržati ljude na našem području. SMŽ je u suradnji HBOR-om i HAMG BICRO-m osigurala beskamatne kredite za mikro, male i srednje poduzetnike za sve koji egzistiraju na području SMŽ i one koji žele investirati na našem području. Takvih uvjeta nema nigdje u Hrvatskoj. Ako uzmemo u obzir SMŽ i grad Zagreb, investiciju od 3,5 milijuna kuna, u startu je ona na našem području jeftinija za milijun kuna. A mi smo udaljeni pedesetak km od Zagreba. Zato nam je važan dovršetak autoceste do Siska sa spojem za Petrinju i Glinu, jer očekujemo dolazak investitora na naše područje.
Važan je i povratak naših sugrađana u njihove domove. Svi mi koji smo uključeni u obnovu bit ćemo zadovoljni tek kad se i posljednji naš sugrađanin vrati u svoj dom.
Vlada RH je osigurala 2 200 kontejnera, 1 000 dodatnih mobilnih kuća, osigurani su topli obroci za sve koji su u potrebi. SMŽ je u suradnji s Vladom RH osigurala privremeni smještaj preko zime za sve naše sugrađane koji su u potrebi u Topuskom. Uredili smo devet stanova i stavili ih na raspolaganje našim sugrađanima. Tako da svi koji smatraju da nemaju adekvatan smještaj, mogu biti smješteni u našem Topuskom, u stanovima. Iskoristit ću ovu priliku i zahvaliti svima vama koji neposredno ili posredno sudjelujete u obnovi, u ime svih stanovnika SMŽ, a ja znam koliko smo zajedno učinili!“

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd