• 044 500 330

Vijesti

Župan Ivan Celjak je sa suradnicima u srijedu, 22. prosinca 2021. godine, obišao Dom za starije i nemoćne osobe Sisak, u kojem je otvoren Odjel za fizioterapiju, najmoderniji takav odjel u Hrvatskoj.

NAJMODERNIJE OPREMLJEN ODJEL ZA FIZIOTERAPIJU IMAJU UMIROVLJENICI SISAČKO-MOSLAVAČKE ŽUPANIJE

Župan Ivan Celjak je sa suradnicima u srijedu, 22. prosinca 2021. godine, obišao Dom za starije i nemoćne osobe Sisak, u kojem je otvoren Odjel za fizioterapiju, najmoderniji takav odjel u Hrvatskoj. S ciljem poboljšanja pružanja usluga korisnicima, uprava je u suradnji s Županijom, u podrumskom dijelu Doma za starije i nemoćne osobe Sisak odlučila prenamijeniti prostor koji je bio dio prostora centralnog skladišta površine 70 m2.

Dosadašnji prostor u sklopu Doma (jedna manja prostorija s tri ležaja) nije bio dostatan za potrebe 240 korisnika Doma, 40 korisnika Dnevnog boravka 3+2 i 14 korisnika smještenih na novi Odjel za Alzheimerovu demenciju i ostale demencije osnovan u sklopu projekta „Živim(o) s Alzheimerom“ koji Dom provodi.
Od opreme, nabavljeni su manumed ležajevi, endolaser, stalak za aparate, parafinske kupke, endomed, pribor za suspenziju.
Župan je posjetio i korisnike dodatne usluge ovog doma „Dnevni boravak 3+2“.
Program „Dnevni boravak 3+2“ od 2007. godine kontinuirano provodi Dom za starije i nemoćne osobe Sisak a koji financijski podupire i Sisačko-moslavačka županija.
Cilj aktivnosti je podizanje kvalitete života i produljenje društveno aktivnog života u obitelji ili lokalnoj zajednici za 50 korisnika, starijih i nemoćnih osoba, s područja Grada Siska. Trenutačno uslugu koriste 42 korisnika. I u Proračunu za 2022. godinu planirana su sredstva za ove aktivnosti.

Dom provodi i projekt „Živim(o) s Alzheimerom“, u čiju se uspješnu provedbu uvjerio župan Celjak, koji je sa suradnicima obišao i prostor kojim se projekt koristi.
Projekt se provodi u razdoblju od 23. srpnja 2020. do 22. lipnja 2022. godine.
Ukupna mu je vrijednost 1 494 709,96 kuna dobivenih putem poziva „Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici- faza 1“ (Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“)
Projekt „Živim(o) s Alzheimerom“ odvija se na području Sisačko-moslavačke županije i bavi se jačanjem socijalne uključenosti za osobe oboljele od Alzheimerove bolesti, članova njihovih obitelji kao i stručnjaka koji rade na tom području. Kroz projekt je osnovan Odjel za Alzheimerovu demenciju i ostale demencije, čime je SMŽ postala druga županija u RH s takvom vrstom socijalne usluge, a niz ciljanih edukacija doprinijet će osnaživanju ciljanih skupina te podizanju svijesti šire javnosti o životu s oboljelima od Alzheimerove bolesti. Zaposlena su 4 koordinatora radnih aktivnosti koji će pružati adekvatnu skrb osobama oboljelima od Alzheimerove bolesti na Odjelu. Na Odjelu je sada smješteno 14 korisnika.
Uslijed potresa koji su pogodili Sisačko-moslavačku županiju, zgrada Doma je oštećena te je vlasnik zgrade, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, proveo postupak javne nabave te je obnovio dio zgrade gdje je predviđeno osnivanje Odjela za Alzheimerovu demenciju i ostale demencije kako bi Dom pravovremeno nastavio provođenje projekta. Vrijednost ovoga ulaganja je bila 330 807,50 kuna.
„ U potresu, koji je pogodio i Sisak prije skoro godinu dana, oštećen je i objekt Doma za starije osobe Sisak. Na sreću, konstruktivni elementi su bili dobri tako da su se korisnici odmah vratili u svoje sobe. Međutim, bilo je potrebno obnoviti neke nekonstruktivne elemente i vlasnik Doma, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, izdvojio je za nekonstrukcijsku obnovu 330 000 kuna. Nismo se zaustavili na tome, željeli smo svim korisnicima Doma osigurati još bolje uvjete, još kvalitetnije usluge i uredili smo Odjel za fizikalnu terapiju, s novom opremom, novim krevetima, parafinske kupke, laser… Naša je zadaća da našim roditeljima, djedovima, bakama, omogućimo što kvalitetnije uvjete u njihovim zlatnim godinama.
Osim ovog projekta Dom ima Odjel za Alzheimerove demencije i ostale demencije, kao jedna od dvije županije u RH.
Što se pak tiče radova na objektu Doma, očekujemo i obnovu fasade i drugih nekonstruktivnih elemenata i taj projekt će biti vrijednosti od oko 8,5 milijuna kuna. I dalje ćemo proširivati kapacitete ovog doma. Sljedeće godine krećemo s natječajem za prenamjenu zgrade Doma zdravlja Kutina u prostor Doma za starije i nemoćne osobe Sisak – ispostava Kutina. Dakle, u Kutini ćemo osigurati kapacitete za smještaj naših starijih sugrađana. U proširenje kapaciteta idemo i u Sisku i u Petrinji i te procese smo već pokrenuli,“ rekao je župan Ivan Celjak.

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd