• 044 500 330

Vijesti

U jednom od budućih poduzetničkih centara u sisačkoj gospodarskoj zoni, župan Ivan Celjak predstavio je u ponedjeljak, 20. prosinca 2021. Godine, mjere za razvoj gospodarstva i to namijenjene poduzetnicima koji ulažu i posluju na području Sisačko-moslavačke županije, a koji će svoje investicije moći realizirati uz 0% kamate.

SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA OSIGURALA KREDITE UZ 0 % KAMATA ZA INVESTITORE KOJI ĆE ULAGATI NA POTRESOM POGOĐENOM PODRUČJU

U jednom od budućih poduzetničkih centara u sisačkoj gospodarskoj zoni, župan Ivan Celjak predstavio je u ponedjeljak, 20. prosinca 2021. Godine, mjere za razvoj gospodarstva i to namijenjene poduzetnicima koji ulažu i posluju na području Sisačko-moslavačke županije, a koji će svoje investicije moći realizirati uz 0% kamate.
Sisačko-moslavačka županija sufinancirat će kamate kreditnih linija HBOR-a i to one koje su usmjerene na poduzetništvo mladih, žena i početnika, investicije privatnog sektora te obrtna sredstva. Sufinancirat će i kamate na zajmove HAMAG BICRO-a.
Župan Ivan Celjak predstavio je centar za usluge na jednom mjestu u okviru Razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije:
„Kao što smo i najavljivali, poduzetnici koji žele doći ulagati na područje naše županije imaju potpunu administrativnu podršku s ciljem bržeg rješavanja eventualnih birokratskih prepreka, problema i kašnjenja koja se pojavljuju u redovnom procesu za pokretanje i razvoj poslovanja. Ustrojili smo u okviru postojećeg sustava središnje koordinativno tijelo koje će u rad uključivati sve županijske institucije.“ – istaknuo je župan Ivan Celjak pojasnivši što to znači na konkretnom primjeru:
“Investitor treba točne i pravovremene informacije o administrativnim zahtjevima, o raspoloživoj radnoj snazi, cijenama komunalnih usluga, procesu ishodovanja raznih dozvola, ponuda poslovnih zona i sl. Te sve informacije sada će moći dobiti na jednom mjestu i osoba zadužena za suradnju s poduzetnicima, na raspolaganju je 24 sata i vodit će ga kroz taj proces od početka do kraja.“
Sisačko-moslavačka razvojna agencija pruža pomoć i pri izradi poslovnih planova i cjelokupne dokumentacije u dijelu potpora za samozapošljavanje.
Danas su predstavljene prednosti za ulaganja na području Sisačko-moslavačke županije u odnosu na grad Zagreb, od niže cijene zemljišta, komunalnih i vodnih doprinosa do programa regionalnih potpora za mikro, male, srednje i velike poduzetnike: U SMŽ su to do 70 %, dok je u Zagrebu maksimalno 55%. Još jedna od prednosti ulaganja na području naše županije je iznos stope prireza koja varira do maksimalnih 10 %, dok je u Zagrebu 18%.
Konkretno je izloženo na primjeru neke tvrtke koja ima 15 zaposlenih i bavi se proizvodnjom, ulaže u izgradnju proizvodnog pogona i opremu, gradi objekt veličine 500 m2, kupuje opremu u iznosu od 500.000 kuna i nakon investicije zaposlit će 10 novih djelatnika. Takva tvrtka na području naše županije u odnosu na Zagreb, uštedjet će oko milijun kuna.
U okviru predstavljanja mjera potpisan je sporazum o sufinanciranju kamata s HBOR kojeg je predstavljao Hrvoje Čuvalo, član Uprave, te s HAMAG BICRO kojeg je predstavljao Vjeran Vrbanac, predsjednik Uprave te Ante Janko Bobetko, zamjenik predsjednika Uprave, a predstavljena je i nova oprema koja je kupljena kroz Regionalni centar kompetentnosti. Najmoderniju opremu i CNC strojeve u Hrvatskoj, stavit će na raspolaganje gospodarstvenicima i poduzetnicima iz Sisačko-moslavačke županije, a svima onima koji dolaze izvan županije, omogućit će se korištenje pod uvjetom da tu osnuju tvrtke i zapošljavaju ljude s područja naše županije.
Za kraj župan Ivan Celjak najavio je osnivanje Poduzetničkog centra SMŽ s ispostavama u Sisku i Glini u okviru kojeg će poduzetnici moći registrirati tvrtke i obavljati svoje djelatnosti. Naglasak u 2022. godini je u potpunosti stavljen na razvoj gospodarstva i Sisačko-moslavačka županija preuzima tu ključnu ulogu kako bi ne samo gospodarski nego i demografski osnažila cijelo područje, jer najbolja demografska mjera je upravo adekvatna plaća koja može pružiti financijsku stabilnost i spriječiti raseljavanje ljudi, a potaknuti dolazak novih generacija. Sisačko-moslavačka županija osigurava najpovoljniju investicijsku klimu u Hrvatskoj i širom otvara vrata za dolazak investitora na područje županije.

 

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd