• 044 500 330

Vijesti

Župan Ivan Celjak na javnom predstavljanju prijedloga Proračuna Sisačko-moslavačke županije za 2022. godinu

Župan Celjak u 6 mjeseci smanjio manjak s 51 milijun kuna na 13 milijuna kuna

Sisačko-moslavačka županija godinu završava u rekordnom plusu od čak 80 milijuna kuna!

Sisak, 16.12.2021. - "U trenutku preuzimanja dužnosti u Sisačko-moslavačkoj županiji zatekli smo manjak od 51 milijun kuna, mjesečne prihode od 6,3 milijuna kuna, a rashodi za materijalne troškove zaposlenih i kredite bili su 7,4 milijuna kuna na mjesečnoj razini. Lako je izračunati da, uz manjak koji smo zatekli, nasljeđujemo i zagarantirani gubitak od 1,1 milijun kuna svaki mjesec. I to bez da platimo vodu, struju, prijevoz učenika, stipendije, školsku prehranu, bilo što drugo... Županija je doslovno bila u bankrotu. Stizale su nam opomene s prijetnjom ovrhe i prijetila nam je blokada.
Zatekli smo učenike iz Siska koji su pohađali nastavu u Martinskoj Vesi, sisačke gimnazijalce koji su dijelili školski objekt s učenicima Strukovne škole, ambulante primarne zdravstvene zaštite u kontejnerima, službe i odjele Zavoda za javno zdravstvo u kontejnerima, djelatnike Hitne u kontejnerima, dio medicinskog osoblja i pacijenata Opće bolnice "dr. Ivo Pedišić" Sisak u kontejnerima i šatorima, korisnike Doma za starije i nemoćne Petrinja "premještene" svuda po Hrvatskoj."- istaknuo je župan Ivan Celjak pojasnivši situaciju u Sisačko-moslavačkoj županiji na današnjem javnom predstavljanju proračuna za 2022. godinu.
Prilikom iznošenja financijskih pokazatelja osvrnuo se na situaciju uzrokovanu potresom.
"Naši sugrađani su već godinu dana u kontejnerima. Od nas se očekivalo da se maksimalno uključimo u postupak obnove. Na objektima koji su u vlasništvu Sisačko-moslavačke županije ili u vlasništvu ustanova koje su u vlasništvu Sisačko-moslavačke županije, procijenjena šteta iznosi preko 750 milijuna kuna.
Unatoč svemu tome, ubacili smo odmah u petu brzinu i punim gasom krenuli naprijed.
U ovih 6 mjeseci smanjili smo manjak s 51 milijun kuna na 13 milijuna kuna što, koliko ja znam, do sada nije napravila ni jedna općina, grad ili županija.
Godinu završavamo u rekordnom plusu a to, kao i druge općine i gradovi na potresom pogođenom području, možemo zahvaliti premijeru Andreju Plenkoviću i Vladi RH. Taj novac koji smo sada akumulirali namijenjen je sanaciji neposrednih i posrednih posljedica potresa."
Župan Celjak istaknuo je koliko je važno financijsko stanje koje će Sisačko-moslavačka županija imati nakon što iskoristi ta sredstva i naglasio kako prvi puta nakon dugo godina imaju realan proračun za 2022. godinu. I to prema izvršenju za 2021. godinu. Prihodi i rashodi planirani su prema realizaciji prihoda u 2021. godini.
Proračun Sisačko-moslavačke županije za 2022. godinu iznosi 1 853 099 630,79 kn.
"Dakle, koliko novca ćemo ostvariti, toliko ćemo i trošiti u 2022.
Na kraju, mogu reći da sam iznimno ponosan na to što smo ostvarili u prvih 6 mjeseci dužnosti. Iduća godina također neće biti jednostavna ali već 2023. očekujemo potpunu konsolidaciju financija."- pojasnio je župan Celjak.
Prioritet županijske uprave i povezanog županijskog sustava je obnova i bit će dok god u čvrste objekte se ne vrati sve ono što je u nadležnosti Sisačko-moslavačke županije. A to je dio obrazovnog, zdravstvenog sustava, zatim dio sustava socijalne skrbi.
"I naravno, dok ne vratimo sve naše sugrađane u njihove domove.- naglasio je župan Celjak.
Iduće godine nastavljaju se ulaganja u privremeni smještaj, uredit će još stanova za sugrađane koji su u nedovoljno kvalitetnom privremenom smještaju, a u ožujku se očekuje dovršetak Učeničkog doma u Sisku. To će biti prva zgrada javne namjene žute oznake građena od betona, cigle i željeza koja će biti obnovljena i potpuno opremljena nakon potresa.
Dobre vijesti istaknute su i u području socijalne skrbi i gospodarstva:
"Iduće godine krećemo s gradnjom Doma za starije i nemoćne u Kutini, proširujemo kapacitet Doma za starije i nemoćne u Sisku, krećemo s uređenjem Poduzetničkog centra u Sisku, razvijat ćemo Poduzetnički centar u Glini."
Kako u Glini nema dovoljno čvrstog i sigurnog objekta za privremene potrebe zdravstvenog sustava do potpune obnove Doma zdravlja, početkom iduće godine kreće se s uređenjem jednog objekta u Glini s ciljem izmještanja ambulanti i Hitne iz kontejnera.
Iduće godine kreće obnova Doma za starije osobe Glina, a do početka drugog semestra očekuje se završetak radova u potkrovlju Osnovne škole Dragutina Tadijanovića i povratak studenata Učiteljskog fakulteta u Petrinju.
Za Siščane jednako važno, iduće godine kreće gradnja Ekonomske škole Sisak koja će prvi puta u povijesti imati svoju zgradu.
Kreće i gradnja Prve osnovne u Petrinji.
"Kada i obnovimo našu županiju i vratimo se na ono što je bilo prije potresa, bit ćemo 20-ak godina u zaostatku za Zagrebom. Zato je za Sisak, Banovinu, Pounje važan završetak autoceste do Siska. Investitore ćemo privući i osiguranjem beskamatnih kredita za male, mikro i srednje poduzetnike, te za obrtna sredstva, zatim za nositelje OPG-ova i poljoprivrednike. I zato je važno da gospodarstvenicima kroz poduzetničke centre, hale, opremu i beskamatne kredite osiguramo najpovoljniju ulagačku klimu."- istaknuo je župan Celjak.
"U narednom razdoblju, obnovit ćemo županiju, vratiti ljude u njihove domove i osigurati uvjete za snažan razvoj,"-zaključio je župan Celjak. 

Predstavljanju Proračuna za 2022. godinu nazočio je i predsjednik Hrvatske gospodarske komore –Županijske komore Sisak Tihomir Babić: „Poslana je snažna poruka građanima i gospodarstvu da će Sisačko-moslavačka županija velika sredstva i veliku snagu uložiti u obnovu i revitalizaciju županije i gospodarstva, sanaciju štete uzrokovane potresom. U tom dijelu velika će ulaganja biti u području obrazovanja i zdravstva. Važno je naglasiti da SMŽ prepoznaje potrebe gospodarstva i da je poduzela snažne iskorake u tome da poduzetnicima osigura beskamatne kredite i to za poduzetnike koji rade na području SMŽ, kao i za one koji će na to područje doći,“ rekao je Tihomir Babić.

 

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd