• 044 500 330

Vijesti

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak održao je sastanak s ministrom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josipom Aladrovićem, ravnateljem Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Ivanom Serdarom te savjetnikom ministra Hrvojem Prusinom o temi obnove ustanova u području socijalne skrbi u Sisačko-moslavačkoj županiji te o suradnji ministarstva i županije oko proširenja kapaciteta smještaja starijih i nemoćnih osoba u domovima za starije i nemoćne.

Sisačko-moslavačka županija uz podršku Vlade RH nastavlja s obnovom ustanova na području socijalne skrbi

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak održao je sastanak s ministrom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josipom Aladrovićem, ravnateljem Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Ivanom Serdarom te savjetnikom ministra Hrvojem Prusinom o temi obnove ustanova u području socijalne skrbi u Sisačko-moslavačkoj županiji te o suradnji ministarstva i županije oko proširenja kapaciteta smještaja starijih i nemoćnih osoba u domovima za starije i nemoćne.

U Domu za starije i nemoćne osobe Sisak završena je obnova Odjela za demencije te je time omogućen nastavak provođenja EU projekta "Živim(o) s Alzheimerom". Troškove obnove snosio je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje u iznosu od oko 331 tisuće kuna s PDV-om. Jedna od najprepoznatljivijih zgrada u centru Siska dobit će i nov izgled. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje izdvojit će preko 8 milijuna kuna za novo pročelje sisačkog Doma, a sanirat će krov i oštećenja na unutarnjim dijelovima. Ono što je ključno, svi korisnici su nakon potresa ostali smješteni u Domu, ostali su u Sisku, blizu svojih obitelji.
Uređenjem ove zgrade, Siščani te ostali korisnici usluga Doma iz cijele županije, uz energetski obnovljenu fasadu, osim smještajnih kapaciteta s obnovljenom unutrašnjošću imat će mjesto za siguran i ugodan boravak za dostojanstvenu treću životnu dob.

"Želimo našim starijim sugrađanima pružiti uslugu kakvu zaslužuju, a uskoro ćemo predstaviti i nove usluge koje će moći koristiti unutar Doma"- istaknuo je župan Ivan Celjak.

Intencija Sisačko-moslavačke županije je i korisnike Doma za starije i nemoćne osobe Petrinja vratiti na područje naše županije, do obnove njihovog matičnog objekta.

Radovi na objektu Doma u Petrinji su u tijeku. Osim konstrukcijske obnove, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje sanirat će i svu štetu nastalu na instalacijama za struju, vodu, kanalizaciju i drugim unutrašnjim dijelovima petrinjskog Doma.

Jedna od tema sastanka bila je i preseljenje korisnika Doma za starije i nemoćne osobe Petrinja u Sunju kako bi se vratili na područje naše županije. Naime, Županijska skupština Sisačko-moslavačke županije 21. listopada 2021. godine donijela je Odluku o obavljanju djelatnosti Doma za starije i nemoćne osobe Petrinja u dislociranoj jedinici u Šašu na području Sunje.
Objekt su Hrvatske šume ustupile na korištenje Sisačko-moslavačkoj županiji za potrebe privremenog smještaja korisnika DZSNO Petrinja. Objekt se sastoji od prizemlja, dva kata i potkrovlja, a ima kapacitet do 19 korisnika.

Županiji kao osnivaču Doma prioritet je vratiti naše sugrađane starije životne dobi iz Gospića gdje su trenutno izmješteni zbog posljedica potresa te zadržati radna mjesta. Obzirom da Dom trenutno nema prihoda od plaćanja smještaja korisnika, iz tog izvora ne mogu se financirati plaće zaposlenih. I u tom dijelu Sisačko-moslavačka županija pomaže, kako nitko ne bi ostao bez posla. Vjerujemo da će i korisnici biti zadovoljniji jer će biti bliže članovima svojih obitelji, a sam objekt smješten je u prekrasnoj prirodi, što će zasigurno koristiti našim korisnicima”, naglasio je župan Ivan Celjak.

Na sastanku je bilo riječi i o Centru za socijalnu skrb Glina čiji objekt će ministarstvo također obnoviti. Važno je vratiti djelatnike Centra u čvrst i siguran objekt što prije i da CZSS Glina punim kapacitetom ostaje raditi i djelovati u Glini.

Bilo je riječi i o osam centara za starije koji će se graditi u Hrvatskoj. Sisačko-moslavačka županija planira, u suradnji s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike razvijati dodatne kapacitete za naše sugrađane starije životne dobi i na području moslavačkog i zapadnoslavonskog dijela županije.

Ovo je još jedan u nizu sastanaka koji je organizirala Sisačko-moslavačka županija vezano za teme obnove zgrada i institucionalnog razvoja ustanova kojima je osnivač Sisačko-moslavačka županija.
Podsjetimo, štete na objektima koji su u vlasništvu Županije odnosno koje Županija koristi i objektima ustanova čiji je osnivač Sisačko-moslavačka županija (škole, bolnica, domovi zdravlja, domovi za starije i nemoćne...) procjenjuju se na preko 750 milijuna kuna.


 

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd