• 044 500 330

Vijesti

Župan Ivan Celjak je u ponedjeljak, 15. studenoga 2021. godine, položio vijenac i zapalio svijeću kod spomen-obilježja u bazi Interventne jedinice policije u Sisku u prigodi svečanog obilježavanja 30. obljetnice osnivanja Specijalne jedinice policije „OSA“ Sisak.

30. obljetnica osnivanja Specijalne jedinice policije "OSA"

Župan Ivan Celjak je u ponedjeljak, 15. studenoga 2021. godine, položio vijenac i zapalio svijeću kod spomen-obilježja u bazi Interventne jedinice policije u Sisku u prigodi svečanog obilježavanja 30. obljetnice osnivanja Specijalne jedinice policije „OSA“ Sisak.

"Sjećamo se Specijalne jedinice policije "OSA" Sisak koji su dali nemjerljiv doprinos u obrani i stvaranju naše domovine. Posebno se prisjećamo poginulih pripadnika "OSA" , onih koji su na putu naših ostvarenja slobode dali živote.", izjavio je ovom prigodom župan Ivan Celjak.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća, svečano obilježavanje je nastavljeno u hotelu Panonija Sisak gdje je održana svečana akademija kojoj je nazočio izaslanik župana i županijski vijećnik Tomislav Kralj.



Posebna jedinica policije „OSA“ Sisak osnovana je 15. ožujka 1991. godine.
Prvi tereni došli su u lipnju 1991. kada se jedinica uključila u obranu Banovine kroz policijske ispostave u Kozibrodu kraj Dvora i Gornjem Viduševcu kraj Gline. Kako je znatan dio ljudstva prešao u novoosnovanu 2. bojnu 2. gardijske brigade ZNG pristupilo se popuni i obuci jedinice nakon koje slijedi težak teren u Topuskom, a nedugo potom i u Petrinji. U studenom posebne jedinice policije preustrojene su u specijalne jedinice policije, a ubrzo potom ustrojen je Odjel specijalne policije pri MUP-u RH.
Kroz 1991. godinu Specijalna jedinica policije „Osa“ sudjelovala je u borbama unutar matične policijske uprave, a iduće godine krenuli su na terene diljem Hrvatske. U tom razdoblju jedinica prolazi niz ratišta od zapadno-slavonskog preko ličkog do dubrovačkog. Uz to „Ose“ su zajedno s kolegama iz cijele Hrvatske držale položaje na Velebitu u vrlo često surovim i neljudskim uvjetima.
Kruna njihovog ratnog puta bile su operacije „Bljesak“ i „Oluja“ u kojima su „Ose“ kao dio Skupnih snaga MUP-a odigrale jednu od ključnih uloga u oslobađanju okupiranih dijelova Republike Hrvatske.
Kroz postrojbu je prošlo oko 500 pripadnika djelatnog i pričuvnog sastava. OSA-e su u Domovinskom ratu izgubile 8 pripadnika i imale 16 ranjenih pripadnika. Danas članovi Udruge SJP OSA Sisak rade na zaštiti digniteta Domovinskog rata, čuvaju uspomene na one kojih više nema, te pomažu svoje članove. Članovi Udruge maksimalno su se uključili u pružanje humanitarne pomoći stanovništvu Županije nakon razornog potresa u prosincu 2020. godine.

Izvor fotografija: Udruga SJP OSA

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd