• 044 500 330

Vijesti

16. sjednica Županijske skupštine održana je u četvrtak, 28. studenoga 2019. godine, u Topuskom. Počela je uobičajenim „Aktualnim satom“ tijekom kojega su vijećnici mogli postavljati pitanja županu Ivi Žiniću.

Aktualni sat 16. sjednice Županijske skupštine

16. sjednica Županijske skupštine održana je u četvrtak, 28. studenoga 2019. godine, u Topuskom. Počela je uobičajenim „Aktualnim satom“ tijekom kojega su vijećnici mogli postavljati pitanja županu Ivi Žiniću.

Prvo je pitanje postavio Milan Brigljević (MOST), koji je pitao župana kada i kako misli „sanirati financijske dubioze Županije i do kada će skrivati promašaje u upravljanju Županijskim proračunom“.

Župan Ivo Žinić odgovorio je vijećniku kako je u svom pitanju, odnosno konstatacijama, izrekao niz netočnih tvrdnji: „Rekli ste da Županija već 11 mjeseci nije dala niti kune za Zajednicu sportskih udruga i saveza. Nije istina. Rekli ste da ne podmirujemo obveze prema zdravstvenim ustanovama, školama i ostalima. Nije istina. Nije istina da za poljoprivredu nismo platili već nekoliko godina.“ Kako je Brigljević govorio i o izostanku Rebalansa, župan mu je odgovorio da se svake godine radi na isti način. Nije naime točno da Rebalans mora biti prije donošenja Proračuna. Na Županijskoj skupštini uvijek u prosincu imamo na dnevnom redu rebalans.

Dubravka Medved (HDZ) pitala je, a podsjećajući na nedavno otvaranje fangoterapije u Lječilištu Topusko, planira li Županija još projekata.

Prije nepunih mjesec dana otvoren je novi odjel fangoterapije, liječenja ljekovitim blatom. Nastojim ulaganjima u Lječilište i Top Terme podići kvalitetu boravka pacijenata, ali i turista. Prije pet godina (kad je župan Žinić preuzeo upravljanje Sisačko-moslavačkom županijom) stanje u Topuskom bilo je jako teško, rekao je župan. Lječilište i Top Terme su bili u predstečajnoj nagodbi, zadužene, plaće nisu isplaćivane redovito, godišnje su znale biti isplaćene i po dvije minimalne plaće. Krenuli smo u sanaciju. Imenovanjem dr. Moslera za ravnatelja, a kasnije objedinjavanjem funkcija ravnatelja i direktora postignuti su izuzetni rezultati. Imamo jedno stabilno društvo koje bilježi porast zarade i posjeta. Mislim da pomalo dolazimo na razinu koje je Lječilište imalo po svom osnutku, rekao je župan. Uloženo je dosta i kod smještajnih kapaciteta, a kreće veliki projekt, vrijedan 10 milijuna kuna, energetska obnova hotela Petrova gora. Radi se na dotrajaloj toplinskoj instalaciji. „Planiramo mi ovdje puno projekata, a neki od njih su prezentirani prije nekoliko mjeseci“.

Na županov se odgovor nadovezao ravnatelj Lječilišta i direktor Top Termi dr. Mosler, koji je rekao kako je stanje bitno popravljeno u odnosu na ono od prije pet godina. Prihodi su ove godine, u odnosu na prošlu, koja je također bila dobra, povećani za 21 %. Dospjele obveze Top Termi su smanjene za dva milijuna kuna. Možemo reći da nikad nismo bolje stajali, rekao je Mosler, ali priznajemo da je situacija i dalje teška, stoga valja ulagati u kapacitete i opremu sjedne strane, ali i u ljude.

Drugo pitanje vijećnice Medved odnosilo se na sudjelovanje župana Žinića na nedavnom okruglom stolu kod Predsjednice RH.

Zajednički sastanak svih župana s Predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović. Bio je to tematski sastanak. Uvedena je jedna dobra praksa, učinio je to predsjednik Vlade Andrej Plenković, da godišnje imamo dva sastanka svih župana i Vlade. Na taj je način dana mogućnost županima da kreiraju određenu politiku na lokalnoj, ali i državnoj razini. Ovaj model je primijenila i predsjednica i napravila dobar iskorak, formirala tim stručnjaka, koji je godinu dana radio na smjernicama za kvalitetniji razvoj RH, kao pomoć Vladi i ministrima. 34 preporuke je Predsjednica prezentirala prema nama, a odnose se na ono što je najvažnije u Hrvatskoj: demografiju, gospodarstvo, školstvo, socijalu, zdravstvo…

Petar Ćosić (MOST) pitao je župana je li spreman prihvatiti prijedlog MOST-a za sazivanjem tematske sjednice Županijske skupštine o aktualnom stanju u zdravstvu SMŽ?

Župan je odgovorio kako je dobro razgovarati, raspravljati o važnim temama. mi ćemo razmotriti ovaj Vaš prijedlog, ali mi ne čekamo da raspravljamo o zdravstvu samo na ovoj Skupštini. Imamo čitav niz operativnih sastanaka koji rješavaju aktualna pitanja i primarne i sekundarne zdravstvene zaštite.
Župan je rekao i kako naša županijska bolnica pripada vrhu županijskih bolnica u Hrvatskoj, posjedujući kvalitetne stručnjake i nabavljajući opremu.
Rekao je i kako se apsolutno slaže s organiziranjem tematske sjednice, a na pitanje hoće li prihvatiti prijedlog MOST-a odgovorio je: Nije važno odakle prijedlozi dolaze. Ukoliko su prijedlozi kvalitetni i dobri, idu u cilju unaprjeđivanja bilo kojeg segmenta života u županiji, mi ćemo ih prihvatiti.

Ćosić je pitao i kad će se pristupiti pitanju organizacije županijskih domova zdravlja. Podsjetio je kako smo do 2003. imali 8 manjih domova zdravlja, pa od tada do 2007. jedinstveni dom zdravlja, a onda od 2007. tri doma zdravlja. Imali smo u vrijeme jedinstvenog doma zdravlja 185 000 stanovnika, danas ih je 40 000 manje, rekao je Ćosić. Prema njemu je nepotrebno povećan broj domova zdravlja.

Što se organizacije Domova zdravlja župan je rekao: „Nije ovaj župan napravio niti osam, niti jedan, niti tri.“ Prema zakonu mora biti najmanje jedan dom zdravlja, mi imamo tri i smatram da centralizacija nije dobra, rekao je župan. Dodao je i kako smatra da je taj sustav podjele na moslavački dio, sisački i ovaj dio Banovine dosta dobro pogođen za naše uvjete.

Josip Takač (365 BM) je potaknuo temu energetske obnove školskih zgrada. Koliko će biti uloženo u energetsku obnovu školskih zgrada, hoće li se nastaviti u istom smjeru?

Župan je rekao kako imamo sreće što imamo priliku obnoviti naše školske zgrade kroz fondove EU. Nisu mala ni ulaganja županije i nekih jedinica lokalne samouprave. U Proračunu za sljedeću godinu, kroz projekte je predviđena i energetska obnova čitavog niza naših škola u što je će biti uloženo gotovo 36 milijuna kuna.

Drugo pitanje je vezano uz bolnicu u Sisku. Postoje li kakvi kvalitativni indikatori uspjeha naše bolnice?

Župan je odgovorio kako je bolnica „Dr. Ivo Pedišić“ u nekoliko zadnjih godina, uz sve teškoće, sve bliže prvenstvenom cilju, promijeniti sliku bolnice u onu u kojoj treba tražiti stručnu pomoć, umjesto odlaska u Zagreb. Stručnost bolničkog osoblja župan je ilustrirao kirurškim odjelom, na kojem radi dvadesetak vrhunskih kirurga, neki su na razini najboljih kirurga u Hrvatskoj. Imamo vrhunske liječnike, a u ovom trenutku imamo šezdesetak specijalizanata, obavljen je razgovor s njih pedesetak koji namjeravaju nastaviti profesionalnu karijeru ovdje.
Što se tiče indikatora župan je citirao: opća stopa smrtnosti zbog infarkta miokarda u OB Sisak manja je u 2018. za 28 % u odnosu na 2016. Ista stopa primjerice u karlovačkoj bolnici je veća za 22 % u odnosu na iste godine, u varaždinskoj za 34 %. Smrtnost u sisačkoj bolnici zbog moždanog inzulta je manja za 35 %, a u Karlovcu veća za 57 %. U OB Sveti duh ta je stopa veća za 28 %. Župan je dodao kako su ovo samo neki od dokaza stručnosti i uspješnosti sisačke bolnice: „I u prilog tome, želimo ulagati u ljude. Ljudi, liječnici i medicinske sestre su bitni za razvoj bolnice. Upravo smo dodijelili dvije stipendije, dvoje mladih liječnika za doktorske disertacije.“

Ravnatelj bolnice, dr. Tomislav Dujmenović rekao je kako su na zahtjev Svjetske banke načinjeni indikatori kvalitete o kojima je govorio župan, a bolnicama su ih podijelili predstavnici Ministarstva zdravstva. Ti pokazatelji jasno govore da je kvaliteta naše bolnice na visokom nivou: „Prije desetak dana mi smo dobili potvrdu za uspostavljanje sustava kvalitete zdravstvene zaštite. Gledalo se skupine standarda: neprekidno poboljšanje kvalitete kliničkih i nekliničkih postupaka, sigurnost pacijenata i osoblja, medicinska dokumentacija, prava i iskustva pacijenata, zadovoljstvo osoblja, kontrola infekcija, smrtni slučajevi i obdukcije, praćenje nuspojava lijekova i štetnih događaja vezanih uz medicinske proizvode, unutarnja ocjena, nadzor sustava osiguranja i unaprjeđivanja kvalitete zdravstvene zaštite, te upravljanja okolišem.
Nakon svih tih ocjena bolnica je dobila potvrdnicu, prvi korak prema akreditaciji koju će provesti Ministarstvo zdravstva. Ali, ono što je vrlo važno, prije dva dana smo dobili Postotak ispunjenja standarda. Ispunili smo ga s 95 %. To ima samo pet bolnica u Hrvatskoj!“

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd