• 044 500 330

Vijesti

Župan Ivo Žinić je u ponedjeljak, 18. studenoga 2019. godine, u Škabrnji nazočio obilježavanju 28. obljetnice stradanja Škabrnje.

Obilježena 28. obljetnica stradanja Škabrnje

Župan Ivo Žinić je u ponedjeljak, 18. studenoga 2019. godine, u Škabrnji nazočio obilježavanju 28. obljetnice stradanja Škabrnje.
Tog kobnog 18. studenog 1991. godine, nakon što je slomljen otpor slabo naoružanih, malobrojnih branitelja, počelo je krvavo divljanje agresorskih snaga.
Žene, djeca i starci bez milosti su ubijani neposredno nakon izlaska iz skloništa. Neprijateljske snage ubijale su ih iz neposredne blizine hicima iz vatrenog oružja, tupim predmetima, udarcima po glavi i hladnim oružjem. Prvi dan srpske okupacije ubijena su 43 škabrnjska civila i 15 branitelja. No pokolji su nastavljeni i sljedećih dana, a do oslobođenja mjesta u akciji 'Oluja' 1995. broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86.
Sjećanje na jedan od najvećih zločina tijekom srbočetničke agresije na Hrvatsku počelo je komemorativnim programom na zapadnom ulazu u mjesto, odakle je pošla i kolona sjećanja do spomen-obilježja masovne grobnice. Zajednički vijenac u ime svih Izaslanstava položilo je izaslanstvo Zajednice udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata.
U crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije održana je Sveta misa, nakon koje je uslijedila hodnja do spomen-obilježja na mjesnom groblju sv. Luke. Ispod središnjeg križa kod spomen-obilježja položeni su vijenci i zapaljene svijeće za žrtve iz Škabrnje, čime je završen službeni program obilježavanja 28. obljetnice stradanja Škabrnje.

 

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd