• 044 500 330

Vijesti

Tijekom „Aktualnog sata“ vijećnici su postavljali pitanja županu, odnosno izvršnoj vlasti.

Aktualni sat sjednice Županijske skupštine

15. sjednica Županijske skupštine održana je u srijedu, 9. listopada 2019. godine, u dvorani „Vilingaj“ Lovačkog doma Moslavačka priča u Velikoj Ludini.
Tijekom „Aktualnog sata“ vijećnici su postavljali pitanja županu, odnosno izvršnoj vlasti.

Dario Hegel (HSP AS) pitao je, podsjećajući na kupnju vozila za prijevoz toplog obroka za OŠ Zorke Sever Popovača, koliko je škola obuhvaćeno tim projektom i planira li se još ulagati.

Župan Ivo Žinić je rekao kako ovo nije prvo vozilo nabavljeno za ovu namjenu. Zahvalio je i donatorima koji su to omogućili. Nabavka ovakvih vozila je dio većeg projekta „Topli obrok-obrok zdravlja“. Želimo da u konačnici sva školska djeca imaju topli obrok pet dana u tjednu. I uređenje kuhinja u našim osnovnim školama je u istom projektu. Kad budu završeni projekti koji su u tijeku u sve 22 škole, kojima je osnivač Županija imat ćemo kuhinje koje će moći pripremati tople obroke. Bit će uloženo ukupno 7 milijuna kuna samo u opremanje kuhinja.
Cilj nam je, rekao je župan, da se sva djeca hrane u školskim kuhinjama, bez obzira na socijalni status roditelja. Traje i energetska obnova škola, dosad je obnovljeno 7 škola, a bit će obnovljeno još 13.

Vijećnik Hegel je pitao koliko je do sada realizirano projekata obnove cesta po modelu 50:50, sufinanciranja Županijske uprave za ceste i gradova i općina. Zanimalo ga je i je li planirana obnova ceste u naselju Vidrenjak.

U prošloj i ovoj godini u ovu je svrhu utrošeno gotovo 18 milijuna kuna. U zadnje tri godine, zaključno s ovom, imat ćemo obnovljenih preko 200 km županijskih cesta. U zadnjih 20 godina nije uloženo ovoliko novaca u županijske ceste.
Što se tiče ceste kroz Vidrenjak, u tijeku je procedura prekategorizacije ove ceste, kako bi ona postala državnom cestom.
Župan je pozvao na dopunu odgovora ravnatelja Županijske uprave za ceste Stipu Šapinu, koji je dodao kako je plan sufinanciranja zacrtan na 36 milijuna kn i taj će projekt biti ostvaren do početka mjeseca studenog. U tijeku su radovi u osam općina i gradova.

Milan Brigljević (MOST) je rekao kako je u Jutarnjem listu objavljeno da je prošle godine Sisačko-moslavačka županija poslovala s gubitkom od 314 milijuna kuna. Rekao je kako prema njegovim saznanjima županija ne podmiruje svoje obveze. Pitao je je li naša županija možda bankrotirala i krije li se to od javnosti.

Župan je odgovorio kako minus u poslovanju koji je vijećnik naveo nije moguć, riječ je o iznosu višem od ukupnog proračuna županije. Naravno da i ova županija kao i ostali ima puno obveza u odnosu na punjenje proračuna, na sve planove. I dalje ćemo planirati na način da ćemo raditi nove projekte. Ova županija je pripremila ovog trena preko milijardu kuna projekata, rekao je župan o projektima na području cijele županije. Nije jednostavno poslovati, imamo naslijeđene dugove. Za OŠ Zorke Sever Popovača dignut je ogroman kredit, 50 milijuna kuna.
Županija posluje stabilno, nikad nije bila blokirana, sve ćemo svoje obveze podmiriti do kraja godine.
„Ovo su potpuno netočne informacije o ovakvim minusima,“ rekao je župan, koji je vijećniku ukazao i na činjenicu da u spomenutom članku novinar govori o ukupnom dugovanju svih gospodarskih subjekata s područja SMŽ. Zamolio je da se pri čitanju novinskih članaka pažljivo čita, tako da se ne izlazi s podatcima koji nemaju veze sa stvarnošću.

Adelina Ivković (HNS) pitala je da li je bolnica u Sisku u cijelosti sanirana kad je vraćena pod okrilje županije.

Bolnica u Sisku je otišla u sanaciju s minusom od otprilike 30 milijuna kuna. Vraćena je županiji 2016. S minusom od 75 milijuna kuna. Toliko o kvalitetnoj sanaciji koju je država provela u našim bolnicama, rekao je župan.

Vijećnica je pitala i za obnovu mosta u Galdovu (Grad Sisak) do kuda je stigla obnova, kolika je vrijednost projekta i hoće li još biti zatvaranja mosta.

Rekonstrukcija mosta je vrijedna 10 milijuna kuna, rok za završetak radova je do 20. ožujka sljedeće godine. Most je sad otvoren, prometuje se naizmjenično. Bit će još jednom posve zatvoren za promet, kad se bude asfaltiralo, jer je bitno to napraviti odjedanput.

Mijo Latin (HSS) pitao je za Zadrugu proizvođača SMŽ sa sjedištem u Donjim Kukuruzarima. Govorio je o kadrovskim promjenama u Zadruzi i rekao kako ga zanima zna li župan tko je sada upravitelj Zadruge i kako ona posluje.

Projekt Kupujmo lokalno- Pun ceker funkcionira, desetak ljudi tamo radi. U Zadruzi je bilo dolazaka i odlazaka, trenutno je upraviteljica Nerina Sarkotić. Taj projekt nastojimo održati rekao je župan i njegov je cilj bio olakšati plasman tih proizvoda. Ovaj sustav, financiranja isključivo od prodaje proizvoda, je neodrživ. Uveli smo, rekao je župan, da jedinice lokalne samouprave sudjeluju u financiranju kroz članarine. Cilj nam je ovaj projekt razvijati i dalje, tražeći prostor i na drugim tržištima, primjerice u Zagrebu.

Latin je rekao kako je za poljoprivredu i ruralno gospodarstvo od predviđenih skoro 12 milijuna do sada isplaćena samo 81 000 kn. Kad će početi isplata potpora? Rekao je kako je županija ukinula Odjel za poljoprivredu, pa se pita slijedi li potpuno ukidanje potpore.

Potpore u poljoprivredi su negdje na razini od 2,5 milijuna kn. Svake godine raspisujemo natječaj, poljoprivrednici će se javiti, bit će formirano povjerenstvo i mi ćemo, kao i svake godine isplatiti potpore.
Pročelnik UO za gospodarstvo, poljoprivredu i ruralni razvoj Marijan Belošević županovom je odgovoru dodao kompletan sustav poticajnih mjera gospodarstva, turizma i poljoprivrede financira se isključivo iz izvornih prihoda. Moramo pri planiranju pratiti dinamiku punjenja Proračuna. Već čitav niz godina se natječaji objavljuju u drugoj polovici godine i pokazatelji će se uvelike promijeniti u odnosu na one iz prve polovice godine.

Mijo Šepak (HDZ) rekao je da su prije nekoliko dana potpisani ugovori za sufinanciranje programa u turizmu i zamolio župana za izvješće.

Prošli tjedan potpisana su dva ugovora o razvojnim projektima turizma u SMŽ, gdje imamo velike potencijale. Jedna smo od rijetkih županija koje su dobile dva projekta. Vjerujem, rekao je župan, i da će sastanak s ministrom turizma Garijem Capellijem biti održan, jer imamo velike mogućnosti za razvoj turizma.
Jedan od projekata je Izrada studije za upravljanje kvalitetom u turizmu SMŽ i trebala bi odrediti smjer u kojem će se turizam razvijati. Drugi je projekt, može se reći, sastavni dio projekta Natura 2000, a riječ je o opremanju multimedijalne dvorane interpretacijskog centra.
Oba projekta su zajedno vrijedna oko milijun kuna.

Šepak je pitao što će se činiti na zaštiti od poplava.

Ove godine imao sreće s poplavnim prijetnjama, rekao je župan. Imamo mjesečne koordinacije s ministrom Ćorićem, s karlovačkim županom i direktorom Hrvatskih voda, gdje se prati razvoj jednog velikog projekta vrijednog gotovo milijardu kuna. Riječ je o projektu „Kupa“ kojim se želi u porječju rijeke Kupe napraviti takva obrana koja će jamčiti sigurnost naseljima u Karlovačkoj, ali i u Sisačko-moslavačkoj županiji. 200 milijuna kn će biti uloženo na području naše županije. Predviđena je izgradnja oko 97 km novih nasipa. Dinamika je izvrsna, rekao je župan Žinić, sve ide po planu. Otkup parcela ide dobro i župan je uvjeren da ćemo do kraja godine imati riješeno svih 230 parcela koje je potrebno otkupiti za gradnju nasipa. Župan očekuje početak gradnje nasipa već sljedeće godine.
U svrhu stavljanja rijeka u turističku funkciju pokušavamo nametnuti projekt plovnosti rijeke Kupe od Siska do Karlovca. Isto tako nastojimo riješiti problem eksploatacije šljunka i pijeska iz korita rijeka.
Projekti o kojima se razgovara nisu vezani samo za rijeku Kupu, tema je i obrana od prijetnji rijeke Save. Nisu zanemareni ni Jasenovac i Hrvatska Kostajnica, odnosno Pounje, zaključio je župan, a razgovara se i o podizanju nivelete ceste kroz Brezovicu.

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd