• 044 500 330

Vijesti

Župan Ivo Žinić je u četvrtak, 5. rujna 2019. godine, zajedno s predsjednicom Županijske skupštine Ivankom Roksandić i zamjenikom župana Romanom Rosavcem, održao radni sastanak s predstavnicima Unsko-sanskog kantona iz Bosne i Hercegovine. Izaslanstvo je predvodio predsjedavajući Skupštine Unsko-sanskog kantona Agan Bunić, a s njim su bili i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Jasmin Emrić i ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Adnan Alagić, sa suradnicima. Tema sastanka, kojem je nazočio i načelnik Općine Dvor Nikola Arbutina, kao i direktor Fonda za razgradnju i zbrinjavanje radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško Hrvoje Prpić, bio je Nacionalni program provedbe Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, preciznije buduća lokacija skladišta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, u bivšoj vojarni Čerkezovac.

Radni sastanak s predstavnicima Unsko-sanskog kantona

Župan Ivo Žinić je u četvrtak, 5. rujna 2019. godine, zajedno s predsjednicom Županijske skupštine Ivankom Roksandić i zamjenikom župana Romanom Rosavcem, održao radni sastanak s predstavnicima Unsko-sanskog kantona iz Bosne i Hercegovine. Izaslanstvo je predvodio predsjedavajući Skupštine Unsko-sanskog kantona Agan Bunić, a s njim su bili i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Jasmin Emrić i ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Adnan Alagić, sa suradnicima.
Tema sastanka, kojem je nazočio i načelnik Općine Dvor Nikola Arbutina, kao i direktor Fonda za razgradnju i zbrinjavanje radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško Hrvoje Prpić, bio je Nacionalni program provedbe Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, preciznije buduća lokacija skladišta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, u bivšoj vojarni Čerkezovac.
Župan je rekao kako su u razgovoru sudjelovali i stručnjaci, koji su pojasnili da otpad o kojem je riječ, ako se skladišti na ispravan način, nije opasan, ni po ljude ni po okoliš. I ovaj, a i neki budući razgovori, rekao je župan, ovise najviše o međuministarskom sastanku između Hrvatske i Slovenije, 30. rujna u Ljubljani, gdje ćemo vidjeti na koji će način ovaj problem biti reguliran između Hrvatske i Slovenije, odnosno da li će lokacija skladišta biti u Sloveniji ili u Hrvatskoj. Župan je pojasnio kako je svjestan protivljenja lokaciji u Čerkezovcu iz susjedne države, ali je dodao kako je njegovo mišljenje da je takav stav formiran ponajviše zbog nedovoljne informiranosti. „Međutim, ja želim i ovim putem umiriti javnost i reći da skladištenje radioaktivnog otpada ne predstavlja nikakvu opasnost.“ – rekao je župan, koji je osobno prije tri godine obišao slično skladište u Sloveniji, 10 km od Ljubljane u čijoj su neposrednoj blizini naselja, nasadi jabuka, povrća i slično. „Ovdje se radi o nisko i srednje radioaktivnom otpadu, a ne o zbrinjavanju istrošenog nuklearnog goriva. To nije predviđeno ovdje. I u budućnosti neće ni biti.“

Ovdje poslušajte izjavu, koju je novinarima nakon sastanka dao župan ivo Žinić:

 

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd