• 044 500 330

Vijesti

Održana 14. sjednica Županijske skupštine

Župan Ivo Žinić je u četvrtak, 11. srpnja 2019. godine, zajedno sa svojim zamjenicima Romanom Rosavcem i Ivanom Celjakom sudjelovao u radu 14. sjednice Županijske skupštine, održane u Topuskom.
Prvi dio 14.sjednice Županijske skupštine, pripao je uobičajenom „Aktualnom satu“, prigodi za postavljanje vijećničkih pitanja izvršnoj vlasti.
Adelina Ivković (HNS) uputila je dva pitanja Županu, jedno od pitanja odnosilo se na aktualni prosvjed Građanske inicijative „Siščani ne žele biti Smetlišćani“ koji se nalaze ispred zgrade Županije i razlog njihovog okupljanja te je li središte Županije zaista odlagalište opasnog otpada, dok se drugo pitanje odnosilo na činjenicu kako se često spominje transparentnost, prikaz proračuna i na što se troši proračunski novac te postoje li pokazatelji koji potvrđuju te navode. Župan je odgovorio kako je upoznat sa situacijom s prosvjednicima te dao do znanja kako je na temelju očitovanja o usklađenosti građevine u kojoj će se obavljati postupak gospodarenja otpadom Upravnog odjela za prostorno uređenje i zaštitu okoliša, Odsjeka za urbanizam, zaštitu kulturnih dobara i zaštitu okoliša Grada Siska ali i elaborata, UO Sisačko- moslavačke županije prema Zakonu izdao dozvolu tvrtki Remondis Medison d.o.o. za gospodarenje neopasnim otpadom. Naglasio je kako će poslati inspekciju na navedenu adresu predmetne tvrtke kako bi se utvrdile činjenice, ali i kako su svi žitelji Županije njegova briga. Na drugo pitanje, Župan je rekao kako je Institut za javne financije objavio je 3. srpnja 2019. godine rezultate petoga ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih općina, gradova i županija. U ovom se istraživanju proračunska transparentnost mjeri brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama lokalnih jedinica, a to su u ovom ciklusu: izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2017.; izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2018.; prijedlog proračuna za 2019.; izglasani proračun za 2019. te proračunski vodič za građane za 2019. Također je naglasio kako je u istraživanju Instituta za javne financije Sisačko-moslavačka županija dobila je najvišu ocjenu za 2019. godinu, odnosno objavila je na svojim mrežnim stranicama svih pet traženih dokumenata.
Petar Ćosić (MOST) također je postavio dva pitanja Županu. Prvo pitanje bilo je o pokretanju postupka o sukobu interesa prilikom boravka župana i njegovog zamjenika Rosavca na nogometnim utakmicama u Grčkoj i Ukrajini, dok je drugo pitanje bilo o funkcioniranju sustava primarne zdravstvene zaštite. Župan je na prvo pitanje odgovorio kako Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa radi svoj posao, dok je na pitanje o funkcioniranju sustava primarne zaštite naglasio kako Županija ulaže znatna sredstva u primarnu zdravstvenu zaštitu te je usmjerena na što kvalitetnije zadovoljavanje javnih potreba građana, poboljšanje kvalitete življenja stanovnika na području županije. Također je naglasio kako je Zdravstvena zaštita u Županiji dobro organizirana.
Ivan Nekvapil (HNS), Županu je uputio dva pitanja od kojih je jedno bilo vezano uz radove na Domu za starije i nemoćne u Kutini, a drugo za situaciju s punjenjem proračuna i je li ugrožena tekuća likvidnost, s obzirom na pojačano financiranje županijskog udjela u projektima iz EU? Župan je odgovorio kako je Županija osigurala sredstva u proračunu SMŽ za 2019. godinu za izradu projektno-tehničke dokumentacije za prilagodbu odnosno prenamjenu dijela građevine Doma zdravlja Kutina u Podružnicu Doma za starije i nemoćne osobe Sisak u Kutini te kako je u tijeku provedba postupka jednostavne nabave za izradu projektno-tehničke dokumentacije za prilagodbu/prenamjenu građevine, pripremljena je obavijesti o odabiru najpovoljnije ponude. Kad bude potpisana Odluka o odabiru, sklapa se ugovor sa najpovoljnijim ponuditelje i kreće se u izradu dokumentacija za prenamjenu građevine, što je podloga za pokretanje radova. Rok za izradu projektne dokumentacije je 12.rujna ove godine. Na drugo pitanje, Župan je naglasio kako Županija ima niz projekata poput energetskih obnova osnovnih i srednjih škola, domova zdravlja, objekata bolnice ali i niz drugih te kako se nada da do kraja godine, s obzirom na sve projekte, država će povećati fond sredstava i kako situacija nije zabrinjavajuća.
Mijo Latin (HSS) postavio je pitanje Županu oko vodoopskrbe naselja Babina Rijeka u Općini Donji Kukuruzari. Župan je na navedeno pitanje odgovorio kako nažalost nije upućen u stanje, te kako je to u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, ali kako će provjeriti stanje u naselju Babina Rijeka jer svaki žitelj Županije ima pravo na dostojne uvjete za život.
Mirjana Oluić-Voloder (SDSS) postavila je pitanje vezano uz uređenje cesta, čišćenje kanala, rezanja raslinja i slično na području Županije, postoji li plan ulaganja u uređenje cesta, a ponajprije se to odnosi na ceste u Dvoru, Gvozdu, Hrvatskoj Kostajnici, Petrinju, ali i Glinu. Župan je izvijestio kako je Županija unazad par godina uložila znatna sredstva u obnovu cesta na području Županije, te kako Županijska uprava za ceste brine za oko 1280 kilometara županijskih cesta, uz izvanredna održavanja prometnica u suradnji s općinama i gradovima. Svake godine obnovi se dio prometnica, ali i održavanjem se pokušava omogućiti normalan promet jer ceste su vrlo bitne za razvoj same Županije.
U drugom dijelu sjednice, prihvaćene su Odluke na području zdravstva i kulture, te Izvješća o radu i financijskom poslovanju centra za gospodarenje otpadom Šagulje d.o.o, Domova za starije i nemoćne u Sisku i Petrinji, te Doma za starije osobe u Glini kao i Doma za psihički bolesne odrasle osobe u Petrinji. Također su prihvaćena Rješenja o imenovanju člana Županijskog savjeta za europske integracije, te Rješenja o imenovanju predsjednika, tajnika, članova Povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda.

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd