Vijesti

NOVA ZDRAVSTVENA INFRASTRUKTURA ZA ODJEL PULMOLOGIJE I PALIJATIVNE SKRBI U PETRINJI

Na današnjoj sjednici Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije prihvaćena je Odluka o odabiru za financiranje Mikro-investicijskog projekta „Poboljšanje zdravstvene infrastrukture Odjela za pulmologiju i palijativnu skrb u Petrinji“ kojom se odobrava financiranje navedenog projekta procijenjene vrijednosti 361.062,50 eura. Sredstva za financiranje projekta osigurana su u iznosu od 230.000,00 eura temeljem Ugovora sklopljenog s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU, a ostatak sredstava osiguran je u županijskom proračunu.

SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA NASTAVLJA OBNOVU BOLNICE U SISKU I PETRINJI

„Povijesnim ulaganjima u zdravstveni sustav, Sisačko-moslavačka županija osigurava svojim stanovnicima najbolje uvjete za zdravstvenu skrb, dijagnostiku i liječenje, čemu svakako doprinosi i najmodernija medicinska oprema koju je Sisačko-moslavačka županija nabavila u vrijednosti gotovo 9 milijuna eura. Jedan dio vrijedne opreme koristi se u Općoj bolnici „Dr. Ivo Pedišić“, rekao je na današnjoj sjednici župan Ivan Celjak.

Iako Županija više nije osnivač Opće bolnice dr. Ivo Pedišić Sisak, nastavljeni su svi projekti obnove koju provodi Sisačko-moslavačka županija.

„Na području grada Petrinje Sisačko-moslavačka županija trenutno obnavlja zgrade stare i nove bolnice, a usvajanjem odluke o poboljšanju zdravstvene infrastrukture Odjela za pulmologiju u Petrinji izgradit će se kisikana koja će novu i staru bolnicu opskrbiti potrebnim medicinskim plinovima čime će se osigurati kvalitetnija medicinska skrb za naše pulmološke i palijativne pacijente“, istaknuo je na današnjoj sjednici pročelnik Darjan Vlahov.

Podsjećamo kako su u sklopu Opće bolnice dr. Ivo Pedišić u Sisku nastavljeni radovi na izgradnji nove zgrade bolničke kuhinje koja će biti gotova do kraja godine, kao i zgrade pedijatrije, citologije, patologije i stare interne. Završena je zgrada nove interne i parkiralište sa 78 parkirališnih mjesta.

 SREDNJA ŠKOLA PETRINJA U NOVOJ I SUVREMENOJ ŠKOLSKOJ ZGRADI

Nakon niza obnovljenih ili novoizgrađenih škola, prvi dan nove školske godine i učenici  Srednje škole Petrinja dočekat će u novoj zgradi škole. Sisačko-moslavačka županija time još jednu školu stavlja u funkciju nakon stradanja u potresu. Radi se o objektu koji je rekonstruiran i dograđen sredstvima Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine putem zajma Svjetske banke.

„Školske praznike Sisačko-moslavačka županija iskoristila je i za druga ulaganja i radove te nabavu nove opreme za osnovne i srednje škole kako bi učenike prvi dan škole dočekali osvježeni i uređeni školski prostori. U Osnovnoj školi Mate Lovraka Petrinja popravljeni su parketi i postavljena je klimatizacija. U Osnovnoj školi Sunja postavljena je klimatizacija i uređuje se parkiralište. Kod Osnovne škole Gvozd izgrađen je put radi sigurnijeg i lakšeg kretanja učenika, a za Osnovnu školu Ludina nabavljen je novi automobil za potrebe prijevoza toplih obroka za učenike područnih škola“, dodao je pročelnik Vlahov.

ZAVRŠEN UČENIČKI DOM U SISKU, UREĐUJE SE UČENIČKI DOM U PETRINJI

Uskoro počinje s radom i Učenički dom u Sisku smještajnog kapaciteta za 49 učenika. Za potrebe Učeničkog doma potpuno je uređena bivša matična zgrada Strukovne škole Sisak koja se sastoji od podruma, prizemlja i kata. Dom ima 25 učeničkih soba s kupaonicama, kuhinju, blagovaonicu, knjižnicu, sobu za odgajatelja, dnevni boravak, teretanu, praonicu i kotlovnicu, a u završnoj su fazi i radovi na susjednoj zgradi u kojoj će biti dodatnih 14 soba za učenike. 

Svake godine Sisačko-moslavačka županija u svom proračunu osigurava i sredstva za učeničke i studentske stipendije kao i jednokratne novčane pomoći za studente. U županijskom sustavu stipendiranja trenutno je 200 studenata i učenika za što je u proračunu za ovu godinu osigurano 265.446,00 EUR. Mjere za poticanje nastavka obrazovanja na području županije, poput stipendiranja učenika i ulaganja u školske objekte i opremu, daju pozitivne rezultate, a tome svjedoči i ukupan broj učenika srednjih škola koji je ove školske godine veći nego prethodne.

Uz Učenički dom u Sisku te već postojeće domove u Kutini i Novskoj, Sisačko-moslavačka županija uređuje i Učenički dom u Petrinji s ciljem pokrivanja svih dijelova županije te zadržavanja naših učenika i privlačenja učenika iz drugih dijelova Hrvatske na područje županije nakon završene osnovne škole.

Na današnjoj sjednici Županijske skupštine usvojen je i Polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna Sisačko-moslavačke županije za razdoblje siječanj do lipanj 2024. godine te Plan mreže dječjih vrtića na području Sisačko-moslavačke županije. 

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
 
zpd