Vijesti

Sisačko-moslavačka županija do sada u nadležnosti nije imala predškolsku djelatnost, nije bila osnivač niti jednog vrtića, a svi vrtići na području županije bili su u nadležnosti gradova, općina i Sisačke biskupije. Uvidjevši kako je nedostatak mjesta u vrtićima izazov koji je potrebno rješavati u okviru demografskih mjera, koje provodi Sisačko-moslavačka županija, na inicijativu župana Ivana Celjaka, pokrenut je projekt osnivanja 1. županijskog vrtića u administrativnom sjedištu Županije, u Sisku.

ŽUPANIJA VISOKO PODIGLA LJESTVICU PO ULAGANJIMA U ODGOJNE I OBRAZOVNE OBJEKTE

Sisačko-moslavačka županija do sada u nadležnosti nije imala predškolsku djelatnost, nije bila osnivač niti jednog vrtića, a svi vrtići na području županije bili su u nadležnosti gradova, općina i Sisačke biskupije. Uvidjevši kako je nedostatak mjesta u vrtićima izazov koji je potrebno rješavati u okviru demografskih mjera, koje provodi Sisačko-moslavačka županija, na inicijativu župana Ivana Celjaka, pokrenut je projekt osnivanja 1. županijskog vrtića u administrativnom sjedištu Županije, u Sisku.

DRUGAČIJI, PRVI ŽUPANIJSKI VRTIĆ S BOGATIM SADRŽAJIMA I ULAGANJIMA

Cilj je bio ne samo proširiti vrtićke kapacitete i tako pomoći roditeljima prilikom povratka na posao, nego i dodati sadržaje kakve druge vrtićke skupine nemaju.

Odgoj i usmjeravanje djece predškolske dobi prema glazbi, STEM području, stranim jezicima bit će organizirani u posebno opremljenim kabinetima kako bi se svakome djetetu posvetilo vrijeme u njegovoj izvrsnosti. Težeći toj izvrsnosti, Sisačko-moslavačka županija jedina je županija u Hrvatskoj koja je osnovala i izgradila županijski dječji vrtić ovakvog tipa.

Dječji vrtić Zvjezdice nalazit će se u samom središtu grada Siska, u Odgojno-obrazovnom i kulturnom centru u Rimskoj 19 kojeg obnavlja, gradi i uređuje Sisačko-moslavačka županija.

Najveći je to površinom takav objekt od gotovo 4.000 m2 gdje se nalaze čak tri institucije: Glazbena škola Frana Lhotke, Kulturno-povijesni centar SMŽ i Dječji vrtić Zvjezdice.

Dakle, osim dječjeg vrtića, nalazit će se još i prostor glazbene škole, galerija Kulturno-povijesnog centra SMŽ, stalni postav zbirke Marijana Glavnika, sobe za gostujuće umjetnike te vanjski prostor za koncerte.

Sisak do sada nije imao ovako uređenu zonu gdje bi se u ambijentu prilagođenom svim dobnim skupinama mogli održavati glazbeni događaji, primjerice koncerti glazbene škole na otvorenom, susreti klapa i slično.

VRTIĆ ĆE IMATI SURADNJU S DRUGIM USTANOVAMA I GDJE ĆE SE DJECI OMOGUĆITI IZRAŽAVANJE KREATIVNOSTI

Kako bi djeca imala što bogatiji i sadržajniji program bit će organizirane suradnje s brojnim ustanovama iz cijele županije, a najbliže ustanove s kojima će biti uspostavljena suradnja su Glazbena škola Frana Lhotke i Kulturno-povijesni centar SMŽ koje će dijeliti ovaj veliki kompleks zajedno s vrtićem. Na taj način djeca će već od malih nogu imati pristup glazbi i umjetnosti.

U DJEČJEM VRTIĆU ZVJEZDICE 4 MJEŠOVITE VRTIĆKE SKUPINE

„Ovim važnim županijskim projektom na području Siska osigurat ćemo nova mjesta za djecu u dobi od 3 do 7 godina u četiri mješovite skupine, ali i nova radna mjesta. Cijeli prostor će biti siguran i poticajan za djecu, a vrtić će imati i značajnu vanjsku površinu kako bi se mališanima omogućilo slobodno kretanje i igranje na svježem zraku“, naglasio je župan Ivan Celjak.

VRTIĆKE SOBE S IZLAZOM NA TERASU, DIDAKTIČKA TE MONTESSORI OPREMA

Vanjski prostor vrtića imat će otvorenu terasu u prizemlju, ograđeno dvorište, igralište opremljeno spravama te travnatu površinu koja će se moći koristiti kao vrt i cvjetnjak. Dakle, svaka skupina u prizemlju zgrade imat će vlastiti izlazak na terasu.

Nakon otvorenja vrtića Zvjezdice, planirano je uvođenje dodatnih programa koji se odnose na učenje stranih jezika kroz igru, pojačane sportske aktivnosti, STEM aktivnosti i slično.

Ovih dana u tijeku je opremanje vrtića namještajem, a kupljene su brojne didaktičke sprave i igračke koje potiču finu motoriku i senzoriku kod djece. Dio opreme koja je kupljena u skladu je sa standardima Montessori pristupa odgoju.

ŽUPANIJA SUDJELUJE U PROŠIRENJU KAPACITETA VRTIĆA I U STRELEČKOM TE U PETRINJI

Dječji vrtić s tri odgojne skupine prvi put u povijesti dobit će i naselje Strelečko u općini Martinska Ves što je rezultat dobre suradnje Vlade RH, Sisačko-moslavačke županije i Općine Martinska Ves. Naime, izgradnja vrtića najvećim dijelom financirana je iz Programa ruralnog razvoja Ministarstva poljoprivrede dok će ostatak sredstava zajednički pokriti Sisačko-moslavačka županija i Općina Martinska Ves. Zgrada vrtića je prizemnica s natkrivenom terasom, dječjim igralištem i ukrasnim vrtom. Ovime bi se trebao smanjiti pritisak na upise u vrtiće na sisačkom području jer je novi vrtić smješten na izvrsnoj lokaciji u Strelečkom, neposredno na ulazu u Sisak, što omogućuje roditeljima koji putuju na posao u Sisak, veću fleksibilnost.

Sisačko-moslavačka županija sudjeluje u proširenju vrtićkih kapaciteta i na području Petrinje. Županija, kao osnivač Osnovne škole Mate Lovraka, dala je suglasnost da se bez naknade dio prostora područne škole u Češkom selu prenamjeni u dječji vrtić. Dvije učionice uređene su za potrebe dvije jasličke grupe.

Stalnim osiguravanjem dodatnih mjesta u vrtićima, Sisačko-moslavačka županija osigurava pozitivno okruženje za ostanak i dolazak mladih na području naše županije, ali i zasnivanje obitelji. Dodamo li tome obnovu zgrada u sustavu zdravstva, obrazovanja i socijalne skrbi, gradnju stambenih zgrada s gotovo tisuću novih stanova, skorašnji dovršetak autoceste Zagreb-Sisak, Sisačko-moslavačka županija postala je poželjno mjesto za život svih generacija.

Da nije sve samo u gradnji i opremanju, govore i činjenice kako ova županija ima još neke posebnosti.  Sisačko-moslavačka županija je među pet županija koje su smanjile trend pada broja rođene djece.

OSIGURANI PAKETI DOBRODOŠLICE ZA MAJKU I NOVOROĐENČE

Una i David najpopularnija imena za bebe

Rođenje djeteta velika je radost u mnogim obiteljima, a jedna od najslađih briga roditelja je odabir imena. U prvih šest mjeseci ove godine u rodilištu Opće bolnice dr. Ivo Pedišić u Sisku rođene su 284 bebe, a prema podacima Odsjeka za opću upravu SMŽ u tom su razdoblju najčešća ženska imena bila Una, Ana, Mia, Lucija i Lana dok su najpopularnija muška imena bila David, Luka, Filip, Teo i Jakov.

Sve bebe rođene u bolnici u Sisku, kao i njihove majke, Sisačko-moslavačka županija daruje jednim prigodnim poklon paketom.

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
 
zpd