Vijesti

 U povodu Dana grada Petrinje i blagdana sv. Lovre u POU Hrvatski dom održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Petrinje.

ODRŽANA SVEČANA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA PETRINJE

 U povodu Dana grada Petrinje i blagdana sv. Lovre u POU Hrvatski dom održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Petrinje.

Gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes podsjetila je na sve projekte koji su provedeni ili se provode u gradu Petrinji, a koji će gradu vratiti stari sjaj kakov i zaslužuje.

Zahvaljujem se svima vama koji ste nam u ovom razdoblju bili podrška. Jako puno je posla iza nas, ali bojim se da je još više posla pred nama, a sve kako bismo Petrinji vratili ne stari sjaj, nego sjaj kojeg Petrinjci zaslužuju, a koji će biti još puno jači nego prije potresa. Imamo jako puno prioriteta, to od početka govorim. Nije tu samo obnova, mi moramo održati i društveni život kako bismo zadržali sve generacije ovdje u Petrinji i zbog jako dobre suradnje Grada, Sisačko-moslavačke županije i podrške Vlade Republike Hrvatske, usuđujem se reći da smo za sada uspjeli u onom primarnom cilju, da zadržimo ljude na ovom području. Da se zaključiti da su Petrinjci i dalje tvrdokorno ustrajni, prkosni i ne žele otići iz svog grada“, rekla je Komes.

PETRINJA IMA SNAŽNU PODRŠKU SISAČKO-MOSLAVAČKE ŽUPANIJE

Uz brojne uzvanike, svečanoj sjednici nazočio je i župan Ivan Celjak koji je svim Petrinjkama i Petrinjcima čestitao dan grada i blagdan njihovog nebeskog zaštitnika, ali i istaknuo kako će svi projekti koji se provode na području grada Petrinje ovaj grad učiniti još kvalitetnijim i boljim za život.

Grad Petrinja ima snažnu podršku Sisačko-moslavačke županije koja na području grada provodi ili je već završila niz projekata u području zdravstva, obrazovanja i socijalne skrbi.

Nakon potresa Sisačko-moslavačka županija obnovila je 6 školskih zgrada, a izgrađene su još i 3 nove. Pri samom završetku su radovi i na Srednjoj školi Petrinja na novoj lokaciji, u koju će učenici krenuti početkom nove školske godine.

Jedan od značajnijih projekata za sve Petrinjke i Petrinjce je i izgradnja nove zgrade Doma zdravlja SMŽ u Petrinji na kojoj su radovi također u završnoj fazi.

U novoizgrađenoj zgradi Doma zdravlja SMŽ završili smo obrtničke radove na prve dvije etaže i trenutno se izvode na trećoj. Slijedi još opremanje i uređenje okoliša, što znači da očekujemo povratak korisnika, odnosno ordinacija, u zgradu do kraja ove godine. Vraćaju se sve ordinacije osim Odjela za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, za koji gradimo potpuno novu zgradu na mjestu gdje je nekada bila Voćarsko-vinogradarska škola. Tamo ćemo osigurati kvalitetne uvjete za provođenje fizikalne medicine i rehabilitacije, uključujući unutarnji bazen, odnosno prostor za grupnu hidroterapiju“, ističe župan Celjak.

Na području grada Petrinje Sisačko-moslavačka županija obnavlja i zgrade Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak, odnosno zgrade stare i nove bolnice .

U Petrinji se nalazi i jedno od tri županijskih naselja koja su jedinstven projekt u Hrvatskoj i koja je Sisačko-moslavačka županija izgradila s ciljem osiguranja smještaja osoba čiji su domovi stradali u potresu, a po prestanku te potrebe bit će moderna umirovljenička naselja kakvih nema nigdje u Hrvatskoj.

U županijskom naselju Petrinia trenutno su smješteni naši sugrađani koji su ostali bez svojih domova u potresu. Dugoročno će kuće ući u sastav Doma za starije, čime podižemo sustav socijalne skrbi na jednu novu razinu“, rekao je župan Celjak.

U obnovi, gradnji i razvoju grada Petrinje neizostavna je podrška Vlade RH koju je istaknuo državni tajnik Domagoj Orlić, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branka Bačića.

Kao i do sada u svemu tome imat ćete i dalje potporu i partnerstvo Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. Ono što moram reći je da je Petrinja svijetli primjer, kompletno na području petrinjskog i zagrebačkog potresa, gdje je najrazvijenija suradnja Grada Petrinje, Sisačko-moslavačke županije i Vlade Republike Hrvatske“, rekao je Orlić.

Na svečanoj sjednici uručena su i javna priznanja Grada Petrinje. Plakete Grada Petrinje uručene su dr.sc. Dariji Alujević, Župi Preobraženja Gospodnjeg i dr. Snježani Prodanović. Nagrade Grada Petrinje dodijeljene su Moniki Herceg, Branku Schmidtu i Hrvačkom klubu Petrinja, a nagrada za životno djelo posthumno je dodijeljena Ivanu Roksi Vuku.

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
 
zpd