Vijesti

Sisačko-moslavačka županija nabavila defibrilatore za školske dvorane

Sisačko-moslavačka županija nabavila je defibrilatore za pet sportskih dvorana osnovnih i srednjih škola koji su isporučeni školama u kojima je održana i edukacija za zaposlenike.

Defibrilatori su dostavljeni Industrijsko-obrtničkoj školi Sisak, Osnovnoj školi Glina, Srednjoj školi Tina Ujevića Kutina, Osnovnoj školi Zorke Sever Popovača i Srednjoj školi Novska.

Prema statistici u Hrvatskoj godišnje umre oko 9000 ljudi od iznenadnog srčanog zastoja, ali brzom intervencijom stopa mortaliteta može se značajno smanjiti. Stoga je poznavanje vještina vanjske masaže srca i umjetnog disanja te upotrebe automatskog vanjskog defibrilatora iznimno važno.

I ravnatelji škola kojima su dostavljeni defibrilatori smatraju kako je korisno imati takav uređaj.

Defibrilator je postavljen u našoj školskoj sportskoj dvorani koja je ujedno i jedina gradska sportska dvorana u kojoj se okuplja velik broj ljudi, posebno učenika i sportaša. Uvijek se može dogoditi situacija da se nekome u blizini dogodi srčani zastoj i zato je ovaj uređaj jako koristan prije nego li stigne Hitna pomoć. Ono što je važno, vrlo je jednostavan za korištenje“, rekla je ravnateljica Srednje škole Novska Nikolina Fijačko Filipović.

Cilj je defibrilatore postaviti u sve škole

Defibrilator je prijenosni uređaj koji daje korisniku glasovne upute prema najnovijim smjernicama osnovnih postupaka održavanja života. Uređaj sa stopostotnom sigurnošću analizira ritam i preporučuje ili ne preporučuje defibrilaciju te korisnika vodi kroz cijeli postupak oživljavanja.

I ravnatelj Osnovne škole Glina Zoran Kirinčić prošao je potrebnu edukaciju kao i većina zaposlenika škole te također ističe kako je uređaj jednostavan za korištenje.

Tijekom edukacije naučili smo rukovati s defibrilatorom koji vas vodi korak po korak što sve morate učiniti u slučaju da se nekome dogodi srčani zastoj. Uređaj se nalazi kraj kabineta naše školske sportske dvorane i dostupan je u svakome trenutku, iako se nadam da ga nećemo morati koristiti. Ovo je jako važna stvar, pogotovo kod nas u sportskoj dvorani koja se stalno koristi i koja je stalno u pogonu“, rekao je Kirinčić.

Vrijednost pet defibrilatora, koje je za pet školskih dvorana nabavila Sisačko-moslavačka županija, iznosi 8.750,00 EUR s PDV-om, a cilj je da se ovi uređaji, koji nekome mogu spasiti život, u narednom razdoblju postave u sve škole na području županije.

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
 
zpd