• 044 500 330

Vijesti

DO KRAJA GODINE ZAVRŠETAK OBNOVE JOŠ 12 JAVNIH OBJEKATA U NADLEŽNOSTI ŽUPANIJE

Obnova zgrada oštećenih u potresu na području grada Petrinje, bila je tema današnjeg sastanka i obilaska u kojem su uz župana Ivana Celjaka, sudjelovali potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes.

Posjet Petrinji je započeo radnim sastankom na temu obnove zgrada oštećenih potresom, a nastavljen obilaskom gradilišta obnove javnih i privatnih stambenih objekata.

Na sastanku smo razgovarali o tijeku i dinamici obnove privatnih kuća i višestambenih zgrada, zaštićenih spomenika kulture te o obnovi objekata javne namjene koji su u nadležnosti Sisačko-moslavačke županije. Tema je bila i izgradnja 36 višestambenih zgrada koje Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine gradi na području naše županije. To je snažan doprinos Vlade Republike Hrvatske demografskoj obnovi potresom pogođenog područja. Što se tiče obnove u nadležnosti Sisačko-moslavačke županije, dinamika je kontinuirano dobra, a na jesen očekujemo dovršetak obnove na još 12 objekata“, rekao je župan Ivan Celjak.

U sklopu posjete gradu Petrinji, župan je s ministrom Bačićem, ministricom Obuljen Koržinek te gradonačelnicom Komes obišao centar grada, radove na Gradskoj vijećnici i zgradi Katastra, Galeriju Krste Hegedušića, višestambenu zgradu te izgrađenu zamjensku obiteljsku kuću.

PODRŠKA VLADE RH ZA ZAVRŠETAK OBNOVE ZGRADA JAVNE NAMJENE

U posljednje tri godine u Petrinji je obnovljeno 3.500 stambenih objekata. U gradu je u ovom trenutku otvoreno 350 gradilišta. Ministar Branko Bačić najavio je i kako će Vlada iz proračuna osigurati dodatnih 500 milijuna eura za dovršetak obnove zgrada javne namjene.

Do kraja godine će gotovo sve zgrade javne namjene, čija se obnova financira iz Fonda solidarnosti EU i Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a koje obnavlja Sisačko-moslavačka županija kao krajnji korisnik, biti gotovo u cijelosti završene. Kako bismo to doista i postigli, u idućih desetak dana Vlada Republike Hrvatske osigurat će još dodatna sredstva kako bismo te objekte doista mogli i završiti.“, rekao je ministar Bačić.

Ministrica Obuljen Koržinek istaknula je kako se obnavlja centar Petrinje i stavlja u funkciju stanovanja i poslovanja.

Bilo je onih koji su zagovarali da se centar Petrinje sruši i gradi ispočetka, no velikim angažmanom našeg Konzervatorskog odjela i svih stručnjaka pokazali smo da se kulturno-povijesne cjeline mogu obnoviti i postati sigurne i protupotresno obnovljene, ali istovremeno da se vrati taj duh grada Petrinje“, rekla je ministrica Obuljen Koržinek.

Sisačko-moslavačka županija na području grada Petrinje hitnim mjerama sanacije obnovila je 6 školskih zgrada, a izgrađene su i 3 nove škole. U ovom trenutku obnavljaju se još zgrade nove i stare bolnice, gradi se nova zgrada Doma zdravlja, provodi rekonstrukcija i izgradnja SŠ Petrinja na novoj lokaciji, obnavljaju matične zgrade I. OŠ Petrinja i SŠ Petrinja koje će obnovom dobiti i novu namjenu, zgrada bivše Vinogradarsko-voćarske škole, Kulturno-povijesnog centra SMŽ i Doma za odrasle osobe.

Gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes iskazala je zadovoljstvo suradnjom s nadležnim ministarstvima i Sisačko-moslavačkom županijom po pitanju obnove grada Petrinje.

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
 
zpd